Włącznik klimatyzacji i dmuchawy w Renault Kangoo II

12 Sty 2021, 23:27

Witam! Mam pytanie - czy w kangoo2 włączniki nawiewu, pozycji,rodzaju nawiewu i ustawienia temperatury są podświetlane ? ,bo w moim nowo zakupionym samochodzie z 2010r. nic nie widać wieczorową porą a w instrukcji obsługi nic na ten temat nie jest opisane.Proszę o poważne potraktowanie tego pytania gdyż jest to bardzo duże utrudnienie prowadząc wieczorem lub w nocy samochód w regulacjach ustawień.Dziękuje z góry za każdą informację. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
mutra
Nowicjusz

13 Sty 2021, 09:49

Masz takie wnętrze z manualną klimatyzacją?
Zdjęcie W tym przypadku powinny być moim zdaniem podświetlane te tarczki w koło pokręteł żeby było widać pozycję ustawienia. Znalazłem taki panel ze zdjęciem z przodu i z tyłu tu widać że jest podłączenie elektryczne i to co zaznaczyłem wygląda na oprawę żaróweczki (są dwie symetrycznie umieszczone).

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2021, 17:53

Witam serdecznie ! Dziękuję za informację i potwierdzam,że mam takie wnętrze, z taką manualną klimatyzacją.Czyli jest to podświetlane ( tak jak kiedyś miałem w Oplu Astra 1 ) i są widocznie przepalone żaróweczki.Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia !!!!
mutra
Nowicjusz

14 Sty 2021, 15:10

Witam !! Czy ktoś z
Forumowiczów może zdejmował panel klimy (manualnej) i nawiewu w Kangoo 2 ,by wymienić żaróweczki podświetlenia w tym panelu ? Mam taki problem w swoim samochodzie, a ceny wymiany w serwisie to" kosmos"
mutra
Nowicjusz

14 Sty 2021, 15:36

Sprawdź czy ta instrukcja się sprawdzi :)

Instrukcja dostania się do żarówek w panelu sterowania:
- wyciągamy schowek pod panelem (trzeba go mocniej pociągnąć)
- odkręcamy dwa wkręty widoczne po bokach panelu,
- wyciągamy panel (trzeba nim trochę poruszać z uwagi na cięgła, nie trzeba ich odłączać, za to warto odłączyć kostkę z przewodami od panelu),
- panel wyjęty - żarówki możemy wyjąć od tyłu,
- składamy po wymianie żarówek w odwrotnej kolejności.

EDIT: To chyba instrukcja do wersji Kangoo I nie była opisana ale z tego co widzę tak chyba będzie. Zaraz sprawdzę do tego który masz.
Ostatnio edytowany przez Rokiko, 14 Sty 2021, 15:49, edytowano w sumie 1 raz
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Sty 2021, 15:42

Serdeczne dzięki, w sobotę sprawdzę. :ok:
mutra
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja zniszczonej skórzanej tapicerki
    Chciał bym się z Wami podzielić wiedzą na temat renowacji skórzanych tapicerek. Mam za sobą ok. 20 odnowionych foteli, kilka kanap tylnych, boczków drzwiowych oraz kierownic. Właściwie uczyłem się na własnych ...
    Opel Ampera, samochód elektryczny podbija Europę
    Ampera – rewolucyjny elektryczny model Opla – to zgodnie ze statystykami sprzedaży z maja 2012 najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny. Ten niezwykły pojazd – mający ponad 20-procentowy ...

14 Sty 2021, 15:52

Tu masz na 99% instrukcję do twojej wersji Kangoo II.

Zdejmujesz plastik koło lewarka skrzyni biegów, musisz go wyszarpnąć. Pod nim masz dwie śruby (torx) do plastiku od radia. Następnie luzujesz radio - kolejne dwie śruby torx. Pod nimi masz już mocowanie osłony panelu sterowania nawiewem (czarny plastik) dalej już z górki odkręcasz i wyjmujesz sam panel sterowania. Teraz w zależności od wersji czy klimatronic czy manual masz łatwiej i trudniej.

W wersji z klimą automatyczna rozłączasz kostki i wyjmujesz cały panel,z tyłu masz dwie małe żaróweczki wkręcane w panel wymieniasz i skręcasz koniec.

Wersja z manualem (ja posiadam taką) aby dostać się do żarówek z tyłu panelu sterowania musisz mieć albo rączki niemowlęcia albo porozpinać wszystkie cięgła od sterowania nawiewami. Dopiero wtedy wyjmiesz panel. Ja natomiast podszedłem do sprawy inaczej. Zostawiłem sprawę cięgieł i rozebrałem sam panel. Są tam zatrzaski po odpięciu których dostajesz się do środka pokręteł nawiewów, wyjmujesz żarówki i składasz na odwrót. Pamiętaj jednak, jeżeli zdecydujesz się na mój sposób musisz mieć niezłą wprawę w składaniu klocków lego. Na dzień dobry wysypały mi się sprężynki i inne duperele, ale jest to do ogarnięcia, pomoc drugiej osoby mile wskazana.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Sty 2021, 17:00

Witam !! Rozumiem,że najpierw muszę zdjąć gałki od pokręteł nadmuchu i dopiero wyszarpnąć osłonę panelu, by dostać się do tych torsów - czy tak ?
mutra
Nowicjusz

20 Sty 2021, 12:35

mutra napisał(a):muszę zdjąć gałki od pokręteł nadmuchu i dopiero wyszarpnąć osłonę panelu
Z tego opisu który wkleiłem to nie wynika poza tym widać, że osłona nie wchodzi pod gałki.
Musisz w pierwszej kolejności zdjąć tą osłonę przy radiu i drążku skrzyni biegów przeczytaj dokładnie opis (nie rób też w ciemno tylko pomyśl trochę bo nie zawsze instrukcje są w 100% wyczerpujące temat :) ).
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Sty 2021, 16:08

Dzięki Rokiko,bardzo dużo mi pomogłeś :piwo: :ok:
mutra
Nowicjusz