Wspomaganie kierownicy Fiat Grande Punto

30 Lis 2017, 15:02

Jakiś czas temu wyłączyło mi się wspomaganie, wyłączyłem samochód, nie wiedziałem co robić, postanowiłem, że muszę wrócić do domu najpierw. Jak uruchomiłem samochód wspomaganie działało i był spokój do dzisiaj, siadło mi przy warsztacie, więc zaszedłem i mechanik powiedział, czujnik kąta skrętu 800zł plus robota, ja poszukałem znalazłem czujniki skrętu za 250zł, teraz nie wiem czy czujnik skrętu a czujnik kąta skrętu to co innego? I czy warto na własną rękę kupić i wymienić? Znalazłem poradnik według którego wydaje się to być całkiem proste. Na mechanice słabo się znam, ale dobrze mi idzie z takimi pracami, hobbistycznie zajmuję się elektroniką.
EDIT: Nie ma brzęczenia ani nic, po prostu wysiadł.
Tribial
Obserwowany

Auto: Fiat Grande Punto
  • 30 Lis 2017, 16:41

Może tak być że to wina tego czujnika. Sprawdź jeszcze akumulator w jakim jest stanie i wtyczki czujnika.

Co do samej wymiany nie jest trudna ale trzeba zdejmować całą kierownicę, przełączniki bo on siedzi głębiej na kolumnie kierownicy no i trzeba go odpowiednio założyć (przy zdejmowaniu i zakładaniu koła ustawione na wprost.)
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

18 Gru 2017, 10:08

Jeżeli nie masz doświadczenia w kwestii wymiany- z samym poradnikiem może być trudno, ewentualnie poproś znajomego mechanika aby Ci pomógł, sam czujnik używany znajdziesz do 300zł na aukcjach.
    BestOils
    Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
    Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.9
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna

09 Maj 2022, 15:15

Ja wysylałem całą kolumnę do Gliwic bo wymiana czujnika może nie jest tak trudna ale już założyć go tak żeby się udało skalibrować to zaawansowana operacja. Szczegolnie w rocznikach po 2009 gdzie czujnik trzeba wlutować i podobno nie da się go skalibrować przez OBD . Dałem 200zł i święty spokój.
    SerwisK
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wstrzymane rejestracje pojazdów w Polsce
      W związku ze stanem epidemicznym w Polsce wiele powiatów zdecydowało się na wstrzymanie rejestracji pojazdów zakupionych i uprzednio zarejestrowanych w Polsce. Mając na uwadze przepisy które nie nakładają ...
      Wymiana oleju w automatycznej i manualnej skrzyni biegów
      Większość kierowców doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną funkcję pełni olej w samochodzie. Niestety, choć zazwyczaj pamiętamy o konieczności jego wymiany w silniku, zapominamy o skrzyni biegów. Wciąż ...