Wspomaganie kierownicy w jednych lekko chodzi, a w innych ciężko

12 Lip 2021, 18:35

Są samochody w których kierownicą na postoju można kręcić jednym palcem. Dlaczego w moim samochodzie tak nie jest ? Wspomaganie samo w sobie działa, bo wiem jak ciężko jest kręcić kierownicą na postoju bez wspomagania , ale mimo tego kierownicą nie chodzi tak lekko jak w innych autach co jeździłem (np służbowym , dwa lata młodszym od mojego) . Pompa wspomagania jest dobra, nic nie wyje , nie ma wycieku , płynu jest tyle co ma być i ogólnie wszystko jest sprawne wiec dlaczego tak jest?

Nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu bo wspomaganie działa ale zaczęło mnie zastanowić czy to normalne ? Logicznie myśląc można powiedzieć że pompa ma jakiś przebieg i auto samo w sobie też więc niektóre podzespoły mogą nie działać już tak jak dawniej a mimo to być sprawne. Ale czy na pewno?

Proszę o wyjaśnienie tego zagadnienia. Wyjeżdżam za niedługo na wakacje i gdyby coś mogło być nie tak wolałbym to sprawdzić w warsztacie

Peugeot 206 1.1 60KM
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Lip 2021, 16:03

Jest trochę czynników które mają wpływ na lekkość kręcenia kołem kierownicy.

W samochodach używanych trzeba wziąć pod uwagę pompę wspomagania o ile jest ono hydrauliczne, w przypadku elektrycznego napięcie ładowania czy jest prawidłowe na wolnych obrotach. Dalej mamy np. łożyska na McPhersonach które mogą już nie pracować sprawnie zacierając się, tak samo sworzeń wahacza może mieć tu wpływ, końcówki drążka kierowniczego, a nawet opony z niskim bieżnikiem (skręcanie w miejscu).

Jeżeli skręcasz i kierownica nie wraca do jazdy na wprost sama to warto sprawdzić w czym jest problem.

Tu warto jeszcze pamiętać o tym, że w niektórych samochodach masz kilka trybów ustawienie mocy wspomagania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2021, 18:23

A czy w moim da się przestawić moc wspomagania ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...