Wyciągarka do LR Defender 90

16 Lis 2011, 22:17

Witam wszystkich serdecznie :)
Jestem świeżo zarejestrowany i to pierwszy post.
Mam prośbe o porade jak w temacie.
Szukam wyciągarki do defa 90 200tdi, auto robocze, tnę, łupię drewno, wycinam drzewa, wyrywam z korzeniami, częste wypady do lasu, wyciąganie drewna z jarów, wąwozów itp.
Celuję w wyciągarkę 12-13000lbs, ok 5,5t uciągu.
Zastanawiam się nad dragon winchem 13000 maverick, lub dw 12000 waterproof chyba sie wabi, ponad to more 4x4 12 lub 17 000pro, superwincha 12-13000 lbs do 2,5tys zl chyba nie znajde a to moja górna granica cenowa, 2k optimum co by na akumulator zostało ;).
Początkowo bylem nakręcony strasznie na dragona ale powoli dochodze do wniosku ze more to lepsza decyzja, zaznaczam ze to tylko z literatury online. Potrzebuję dosc mocnej wyciągarki, chocby z uwagi na wage auta w pelni zaladowanego sprzetem+ chce nią kłaść drzewa, wyciągać wieksze kloce itp., oczywiście ze 2-3 zblocza, pasy liny itp w komplecie.
Z góry dzieki za porady/doswiadczenia/wskazówki itp/itd/etc
pozdro :)
TheDriver
Nowicjusz

Auto: LR Defender 90, 2.5 200tdi,'91

17 Lis 2011, 09:52

W tej cenie naprawdę profesjonalnej nie chińskiej wyciągarki nie dostaniesz. Z Dragonem nie wiem jak to jest do końca. Wyciągarka jest Made in China ale z drugiej strony od tego tygodnia oferują 5 lat gwarancji. W testach ich sprzęty wychodzą dobrze, ale testy nie są prowadzone w warunkach jakie opisałeś, ani w dłuższym okresie. Z reguły wszyscy profesjonaliści używają WARNa chociaż pragnę niektórych zmartwić , dostępne u nas również są Made in China, nawet jeżeli na obudowie jest napisane USA. WARN ma fabrykę w Chinach, zresztą kto jej tam dzisiaj nie ma?
Jeżeli Dragon to wybrałbym model DWT 14000 Truck. Jest to model wg nich z kategorii Havy Duty, 7,5 KM 14000 lbs a wymiary jak 12000 lbs. Cena ok. 1900,00 zł.
Pytanie tylko, czy tak ekstremalnie używana wyciągarka wytrzyma te 5 lat gwarancji.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

17 Lis 2011, 09:54

kup najmocniejszą jaką dostaniesz w założonym budżecie, i tak ją zajeździsz przed końcem okresu gwarancyjnego :mrgreen:
ale do takiej roboty powoli szukaj PTO do defa i wyciągarkę mechaniczną, nie ma lepszej opcji tylko kasa większa niż zakładany budżet, no chyba że nie śpieszy się to dobry hydraulik będzie też dobry,
do ciężkiej i stałej pracy lepszy mechanik lub hydraulik niż elektryk, zajeździsz aku i alternator częstym używaniem
aaa i żadnych lin syntetycznych , stalówka i to grubsza niż producent zakłada
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Lis 2011, 15:33

dzieki za porady :)
moją pierwszą myślą i marzeniem po zakupie auta bylo wlasnie wyjscie mocy+mechanik, ale finansowo na razie jestem poza ligą. Na obecną chwile stoje w takim razie przed opcją dw truck 14000HD za 1900zł lub MORE 4x4 PRO 17000 12V za 2500zł Obie z 5lat gw. Jakoś More wydaje mi sie solidniejszy ale nie znam sie, moze ktoś ma doswiadczenie?
Skoro będzie tak czy siak elektryk to zapytam sie jeszcze o kwestie zasilania 2aku która za mną chodzi. Miejsca mam sporo,pytanie czy spiąć oba tak po prostu rownolegle i oba beda dzialac razem, czy drugiego uzywac do rozladowania i wtedy go podpinac zeby sie naladowal, czy moze zainwestowac 5 stow w takie cus produkcji tmaxa: http://www.tmax.pl/index.php?p=725
Elektrykiem nie jestem ale na zdjęciu nie widze specjalnie skomplikowanej instalacji lub takich elementów których bym nie kupił sam, i to raczej na łączną kwotę grubo poniżej 500zł. :?
TheDriver
Nowicjusz

17 Lis 2011, 18:17

jeśli masz używać na prawde dużo tej wyciągarki pomyśl nad 2 altkiem i dużym osobnym aku,
masz osobny obwód który w razie spięcia czy zapłonu nie wyłącza auta z ruchu normalnego, a serwisowanie dodatkowego układu który będzie tylko na wincha i może jakieś halogeny to prosta rzecz
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Lis 2011, 20:49

drugi aku chce miec wlasnie na wincha, halogeny, czasem webasto i czasem przetwornica na 220, 0.5kW., aha, ewentualnie ze 2 grzałki do paliwa.
Zastanawiam sie nad rodzajem akumulatora/ów i chyba najbardziej do mnie przemawia Banner (running bull + energy bull)
Drugi aku z drugim altkiem w niezaleznym obwodzie to naprawde nie głupi pomysł :) tylko nie bedzie problemu z montażem drugiego alt? bo jeszcze nie patrzylem ;) Nie lepiej zmienić alternator na wiekszy i drugi akum podpinać w obieg gdy potrzebny osprzet?
TheDriver
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa Toyota Mirai we flocie ADAC
    Niemiecki automobilklub ADAC powiększył swoją flotę o wodorowo-elektryczną Toyotę Mirai. Sedan zasilany ogniwami paliwowymi będzie na co dzień używany przez pracowników klubu w północnej Bawarii. Samochód ...

17 Lis 2011, 21:35

a co zrobisz jak przy 4-5 albo 17 wyciąganiu zacznie się instalka jarać??
na osobnym po prostu kable wywalisz i tyle, zostanie Ci seryjna instalacja nie ruszona, jak będzie z seperatorem to poleci wszystko :mrgreen:
separator i 2 aku są dobre do wyprawówki kiedy potrzebujemy dużej objętości akumulatorów, ale roboczo kiedy ten układ będzie mocno pracował wydaje mi się lepsze rozwiązanie 2 altka, w razie W zawsze można podpiąc wszystko pod jeden z 2 ;) poza tym zdublowana instalacja nie jest zła :wink:
poza tym mając 2 kau na 2 osobnych alternatorach nie musisz kombinowac, wkłądasz akumulatory jakie Ci pasują, nie przejmujesz się ograniczeniami jake ma układ z separatorem
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Lis 2011, 22:05

nie moge sie nie zgodzić :) i zrobie jak piszesz bo spodobalo mi sie rozwiązanie, skoro maja być 2 zbiorniki paliwa niech beda 2 aku i 2 altki :lol:
dzieki :)
polecisz jakis aku 100Ah? osobiscie rozważam Yuasa lub Bannera
pozdro
TheDriver
Nowicjusz

17 Lis 2011, 22:25

Yuasa bedzie tańsza a to dobry aku,
zawsze możesz pomysleć nad jakąś Optimą żelową do głębokich rozładowań ale to już musisz sam decydować ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Lis 2011, 22:45

myslalem nad aku do glebokich rozladowan ale ze w tym temacie nie siedzie to sie nie orientuje, czy taki aku powinien byc podpiety do alta? czy powinien zostac rozladowany do zera i dopiero naładowany, nie wiem ktore rozwiązanie jest lepsze, chyba wole miec 2 aku na altach, poki co zglebiam temat ;]
TheDriver
Nowicjusz

17 Lis 2011, 22:53

tu chodzi o to że taki akumulator nawet wychechłany do 0 spokojnie łąduje się do takich samych wartości, głębokie rozładowanie nie szkodzi mu tak jak zwykłęmu,
ale za to krócej trzyma prąd i cxzasem po 2 tygodniowym postoju moze być pusty :mrgreen:
a podpięty jest tak jak każdy aku na stałe i nie różni się w zasadzie wiele ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Lis 2011, 00:14

ok, czaje.
Czyli generalnie gites, drugi alt + 100Ah Deep cycle zawsze w pełni naładowany i hulaj dusza piekła nie ma :lol:
Dzieki, temat chyba bd drążył bo montuje taką tygodniowo-pracującą, weekendowo-offroadującą wyprawówkę :)
Dzięki za porady
pozdro
TheDriver
Nowicjusz

18 Lis 2011, 00:32

nie da się zrobić auta do wszystkiego, albo do pracy olnbo do wypraw ;) te zadania trochę się wykluczają na wzajem :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Lis 2011, 00:51

jak auto przygotowane technicznie to kwestia sprzętu który wozisz, czy spędze tydzień w lesie w pracy czy 2 tygodnie na wyprawie to wsio ryba, w teren wjade, wyciagara jest, prąd 220v jest, gumy są, liny zblocza tasmy są, zbiorniki na łącznie 100l paliwa + kanistry na 50l, koc, spiwor, maly namiot... mam wymieniac dalej? ;) Lista jest długa ;) i nie zawsze woze ze sobą wszystko, skrzynka do roboty, skrzynka na wyjazd w weekend, skrzynka gratów wspólnych i poki co nie narzekam
pozdro
TheDriver
Nowicjusz

18 Lis 2011, 21:29

Witam Serdecznie,
Reprezentuje Firmę 4x4 Terenowiec, jesteśmy autoryzowanym dystrybutorem Superwincha w Polce. W tym momencie mamy ciekawą propozycję cenową na wyciągarkę Talon 9.5

W tej cenie dostępna jest tylko poprzez zakup na eBay.

Niezawodność to z pewnością cecha Superwincha i mam na to wiele przykładów, którymi jednak nie chciałbym przynudzać.

Mam nadzieje że nikt nie czuje się urażony bezpośrednią reklamą ale wolę to niż ściemnianie.

Pozdrawiam

Jacek Korzeniowski
JacekK
Obserwowany

Auto: Opel Insignia 4x4