Wysokie ciśnienie układu, dobrze chłodzi, coś bulgocze.

17 Wrz 2014, 01:47

Witam.
Posiadam Toyotę Avensis T22 2001r. 2.0 D4D.
Byłem w serwisie by sprawdzili klime (chodź działała dobrze ale po roku od kupna postanowiłem to sprawdzić). Mechanik po nabiciu stwierdził że jest za duże ciśnienie.
Mechanik po zaczerpnięciu informacji - nie wiadomo skąd - stwierdził, że to wina skraplacza (chłodnicy z przodu). No i jeszcze po tej wizycie coś mi zaczęło bulgotać pod deską rozdzielczą, nawet w momencie gdy nie mam włączonej klimy.

Czy mechanik ma rację czy jest może jakaś inna przyczyna żebym się nie ładował w niepotrzebne koszty.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Wrz 2014, 13:56

Witamy. Problem rzeczywiście może stanowić uszkodzony skraplacz ale także niesprawne wentylatory chłodnicy lub za duża ilość gazu w układzie. Bulgotanie może być przyczyną gotowania się płynu chłodzącego nie schładzanego przez w.w. wentylatory.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

17 Wrz 2014, 14:00

Chłodzi dobrze bo klimatyzacja działa bez zarzutu poza tymi objawami które opisałem.
z całym szacunkiem ale do Warszawy nie będę jechał na serwis klimy :)
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    BMW Z4: roadster przyszłości
    Nowe elementy zewnętrzne, staranne modyfikacje we wnętrzu, nowy pakiet wyposażenia i nowy podstawowy wariant silnikowy BMW Z4 powodują, że na salonie NAIAS 2013 w Detroit samochód będzie wyglądał jeszcze bardziej atrakcyjnie ...