Wystrzelone poduszki powietrzne

13 Mar 2009, 19:13

Kupiłem auto po lekkiej stłuczce, niestety airbagi dwa przednie są wystrzelone. Czy aby auto zostało dopuszczone do ruchu (przegląd) muszę założyć poduszki ? Podobno jeżeli zostały zamontowane od początku to muszą być. Jednak ja nie znalazłem takiego przepisu.
pawel11
Nowicjusz

13 Mar 2009, 19:19

a nie mozna ich poprostu wyjąc i wstawic w to miejsce zaślepek ale juz bez napisu airbag????przepisy chyba nie wymagaja tego.bo regeneracja poduszek jest dosc droga.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

13 Mar 2009, 19:35

Jeżeli chodzi o poduszkę w kierownicy to nie ma problemu bo mam zaślepkę. Natomiast w desce jest dziura po wystrzale poduszki pasażera. Wiadomo deskę można dać do regeneracji ale to kosztuje i dla mnie nie będzie miało żadnej dodatkowej funkcji. Chodzi o to, że na stacji kontroli pojazdów mówiąc mi, że takie auto nie może przejść przeglądu wydaje mi się, że wprowadzają mnie w błąd. Przepisy nic nie mówią o obowiązku jazdy z poduszkami. To nie jest standardowe wyposażenie tak jak pasy bezpieczeństwa. Jak np jest auto z halogenami w zderzaku od nowości to też nie można ich już nigdy zdemontować? Chyba można to samo wydaje mi się że dotyczy airbagów.
pawel11
Nowicjusz

13 Mar 2009, 19:41

nie jestem pewien na 100% ale chyba nie dotyczy.przeciez nie każdy samochód posiada poduche a do ruchu jest dopuszczony.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

13 Mar 2009, 20:57

Poduszki powietrzne nie są obowiązkowym wyposażeniem pojazdu.Takie wyposażenie określa załacznik 6 rozporządzenia ministra infrastruktury i nic tam o poduszkach nie ma.Jeżeli na przeglądzie nie chcą dopuścić samochodu do ruchu,to zapytaj dlaczego - na jaki przepis się powołują.
Poduszki powietrzne są wyposażeniem dodatkowym,tak jak np. radio czy nawigacja lub kołpaki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2009, 21:28

Rozumiem, że w tym przypadku nie ma znaczenia już czy poduszki były wyposażeniem standardowym czy opcjonalnym auta ?

Jeżeli jeszcze jest to możliwe to prosiłbym o link do tego załącznika 6 jeżeli jest on oczywiście gdzieś dostępny w internecie.

Dziękuję i pozdrawiam
pawel11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

13 Mar 2009, 22:51

Poduchy nie muszą być. Jeżeli tam się kolesie upierają to jedź na inna stację kontroli i po kłopocie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Mar 2009, 15:09

Nie trzeba nigdzie jechać - diagnosta ma obowiązek znać przepisy,czyli MUSI wiedzieć,co jest w zakresie obowiązkowego wyposażenia samochodu.Jeżeli nie chce podbić przeglądu,musi podać przepis,na który się powołuje odmawiając podbicia.
Obowiązkowe wyposażenie samochodu określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.Załącznik 6 jest akutrat od oświetlenia jak się nie mylę,ale w tym właśnie rozporządzeniu powinno byćzawarte obowiązkowe wyposażenie samochodu i na tym rozporządzeniu powinien opierać się diagnosta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000