Poduszki i kurtyny powietrzne, a bezpieczeństwo dzieci

26 Mar 2023, 23:35

Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu auta i nurtuje mnie kwestia bezpieczeństwa dzieci. Mam dwójkę - 4 lata i 1.5 roku. Czy szukając auta powinienem się skupić na obecności kurtyn i poduszek bocznych tylnych, czy jednak lepiej ich unikać? W internecie czytałem wiele różnych opinii i ciężko mi podjąć decyzję co będzie najlepsze, aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo dla dzieci.

Dzieci oczywiście jeżdżą z tyłu. Młodsze rwf, starsze fwd na isofix
adinho
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi 80 b3 89r
Silnik: 2.0 +LPG

27 Mar 2023, 09:36

Wszystko zależy od tego w jakiej odległości będzie fotelik od podsufitki a dokładnie chodzi o miejsce na drzwiami czyli to załamanie podsufitki tam gdzie jest umieszczona kurtyna. Jeżeli jest sporo wolnego miejsca to problemu nie ma natomiast jak fotelik dotyka praktycznie tego miejsca to podczas odpalenia takiej kurtyny zostanie odepchnięty i tu właśnie nie poleca się montażu. Jednak w większości przypadków problem dotyczy większych dzieci gdzie z tyłu plecy w foteliku mamy dosyć wysoko już wyciągnięte. W takim przypadku lepiej zostawić tylko siedzisko które pozwoli na odpowiednie zapięcie dziecka w pasach, a górną cześć czyli oparcie fotelika zdejmujemy. Zresztą warto poczytać instrukcję danego samochodu czy są jakieś ograniczenia co do montażu fotelików itd.

Druga sprawa to poduszki boczne z tyłu, jak występują to warto zwrócić uwagę na przestrzeń między fotelikiem i drzwiami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Mar 2023, 16:57

Dziękuję za odpowiedź, pytanie jeszcze z drugiej strony - czy takie poduszki lub kurtyny dają jakąś wartość dodaną dla dzieci w fotelikach?

Spodobała mi się Dacia Duster, ale ona nie ma ani kurtyn ani poduszek z tyłu. Czy ich brak powinien przeważyć o nie kupieniu auta jeżeli za główny punkt stawiam bezpieczeństwo dzieci?
adinho
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi 80 b3 89r
Silnik: 2.0 +LPG

27 Mar 2023, 17:04

adinho napisał(a):czy takie poduszki lub kurtyny dają jakąś wartość dodaną dla dzieci w fotelikach?
Na pewno jest jakaś dodatkowa ochrona przed odłamkami szkła z szyby która kruszy się w drobny mak (szkło hartowane). Foteliki na IsoFix raczej powinny być stabilne i kurtyna tu niewiele pomoże. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego przypadku, uderzenia, mocy , wysokości itd.

Odpowiadając na drugie pytanie zobacz jak wypadają testy zderzeniowe, głównie boczne tego samochodu. Dużo innych modeli też potrafi nie posiadać ochrony w postaci poduszek z tyłu. Duster moim zdaniem to bardzo ciekawy wybór.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35