Wzmacniacz zapłonu MSD ?

24 Kwi 2020, 17:47

Do czego w praktyce służy wzmacniacz zapłonu MSD 6AL?
Informacje jakie udało mi się znaleźć: " to elektroniczny regulator zapłonu dzięki któremu zwiększysz moc swojego silnika. Umożliwi lepszy rozruch, lepsze wkręcanie się na obroty i ekonomię, lepszą kontrole nad turbo, lepsze wysterowanie silnika."

Czyli w praktyce auto będzie zawsze odpalało w każdych warunkach "od strzała"?
Dodatkowo mam rozumieć że wzmacniacz zapłonu w praktyce daje większą moc silnika i lepsze spalanie...? Co prawda się nie znam, ale nie wiem jak zapłon mógłby mieć związek z mocą i spalaniem..?

Mam możliwość kupna auta z silnikiem GM 3.1 V6 OHV; 12v z LPG STAG rocznik 91 z lub bez tego wzmacniacza (wtedy niższa cena) i zastanawiam się czy bardzo potrzebny jest mi ten bajer?
Blazkowicz
Początkujący

24 Kwi 2020, 21:12

Przy sprawnym motorze , sprawnym układzie zapłonowym na h...j to potrzebne.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2020, 04:09

Tak, sprawdzane
toniwise
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...