Zakup auta po całce- jakie formalności??

01 Kwi 2020, 21:35

Witam,

Chciałbym prosić drogich forumowiczów o pomoc w wyjaśnieniu mojego problemu.

Otóż planuje zakup auta (w Polsce) od ubezpieczyciela. Auto jest po szkodzie całkowitej, oczywiście w teorii. W praktyce jest w pełni sprawne- kwestia wymiany błotnika.

Formalnie- zakup na podstawie umowy kupna/ sprzedaży, auto ma fizycznie dowód rejestracyjny lecz jest zatrzymany. Jest pokwitowanie z policji o elektronicznym zatrzymaniu dowodu.

Tutaj zaczyna się problem, co mam zrobić w pierwszej kolejności w momencie zakupu?

Każdy mówi mi co innego, ja wiem tylko tyle że mam 7 dni na załatwienie OC ponieważ ubezpieczyciel do tego czasu wypowiada obecną polisę.

Zależy mi właśnie na jasnej i prostej odpowiedzi co dalej?

Ja myślałem o czymś takim:
1- kupić nową polisę
2- pojechac do SKP na przegląd powypadkowy
3- pojechac do wydzialu policji z kwitkiem z skp zeby odblokowali dowód rej.
4- pojechać do wydziału komunikacji na normalne przerejestrowanie.

Proszę o korektę ewentualnych błędów :ok:

Jest jeszcze druga ważna dla mnie kwestia. Auto muszę kupić na swoją firmę, jest to zwykła JDG. Problem w tym że nie mam zniżek. Polisa OC to kosmiczna cena. Mam jednak osobę w rodzinie ze wszystkimi zniżkami. Jak więc od razu po zakupie auta zrobić ubezpieczenie nie na mnie tylko właśnie na osobę z mojej rodziny, czy to jest wogóle możliwe? Co na to w wydziale komunikacji?

Jeszcze raz z góry dziękuję za wszystkie promocne odpowiedzi. :yes:
Serdecznie pozdrawiam!
DejwidD
Nowicjusz

01 Kwi 2020, 22:10

1 ubezpieczasz
2 naprawiasz i robisz przegląd
3 idziesz do wydziału komunikacji i tam już Cie pokierują co należy wypełnić i co zrobić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2020, 07:29

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Wracając jednak jeszcze do mojego drugiego pytania, w jaki sposób właśnie ubezpieczyć te auto od razu na osobę z mojej rodziny zamiast na mnie?
DejwidD
Nowicjusz

02 Kwi 2020, 07:31

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Wracając jednak jeszcze do mojego drugiego pytania, w jaki sposób właśnie ubezpieczyć te auto od razu na osobę z mojej rodziny zamiast na mnie?
Czytaj więcej: zakup-auta-po-calce-jakie-formalnosci-vt120152.htm#p780766
DejwidD
Nowicjusz

02 Kwi 2020, 08:15

DejwidD napisał(a):w jaki sposób właśnie ubezpieczyć te auto od razu na osobę z mojej rodziny zamiast na mnie?
musisz z tą osobą udać się do agencji i ubezpieczysz bez problemu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Kwi 2020, 09:01

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, tej osoby nie ma w starym dowodzie- to oczywiste. Nie ma jej również na umowie. Jednak pomimo w.w kwestii mogę kupić na nią polisę? Zgadza się? Czyli w wydziale komunikacji nie mają z tym problemu że polisa jest na kogoś zupełnie innego niż umowa etc?
DejwidD
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...
    Koncepcyjne opony bez powietrza od Toyoty
    Toyota Motor Corporation pracuje nad pełnymi oponami, które mają obniżyć masę samochodów i poprawić osiągi. Opony pozbawione powietrza są opracowywane z myślą o autach elektrycznych i wodorowych. Toyota zaprezentowała ...

02 Kwi 2020, 09:11

Jeżeli nic się nie zmieniło to nie ma znaczenia kto jest w dowodzie a na kogo jest ubezpieczony. Ja nie mając zniżek ubezpieczałem swoje auto na kogoś z rodziny bez problemu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Kwi 2020, 21:06

A nie ma czasami tak, że aby mieć czyjeś zniżki, to trzeba zrobić darowiznę ( w jakiejś części ) i wpisać tą osobę do DR?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000