Zakup auta z niesprawna klimatyzacja

20 Cze 2016, 16:00

Witam
mam na oku honde civic z 2001. Auto podoba mi sie ale ma jeden minus.
Wlasciciel twierdzi ze klimatyzacja (manualna) chłodzi a po chwili zaczyna grzać i tak naprzemiennie.

jestem osoba dla ktorej klima to podstawa wiec martwi mnie ta awaria

pytanie czy nie wpakuje sie w jakies duze wydatki zwiazane z naprawa tego.
jestem w stanie wydac na naprawe okolo 400zl

czy taka naprawa moze wyniesc znacznie wiecej?

dziekuje
gracz84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 1984
Auto: nie mam

20 Cze 2016, 21:17

Jak klima jest manulna, to albo chłodzi, albo nie. Chyba, że problem lezy w regulacji ziepłe/zimne powietrze - klapa nagrzewnicy jest np. otwarta w jakimś stopniu, a w układzie klimy jest mało czynnika i klima się wyłącza i wtedy leci ciepłe powietrze.
Zrób tak - włącz zimny silnik i nie włączając klimy włącz dmuchawę i zobacz jakie leci powietrze. Następnie nadal nie włączając klimy nagrzej auto do normalnej temperatury i sprawdz jakie powietrrze leci z nawiewów. Jak poleci cieplejsze niż na zimnym silniku, to jest coś nie tak z klapą sterującą nagrzewnicy. Jak poleci chłodne, to włącz klimę i sprawdz, czy powietrze leci dużo zimniejsze. Zostaw włączoną klimę przez kilka minut i obserwuj, czy działa cały czas, czy się wyłącza. Tylko nie patrz na kontrolkę przy włączniku, a na sprzęgło sprężarki - kontrolka sygnalizuje tylko tyle, że włączyłeś przycisk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2016, 22:54

Robiłem ostatnio klime w hondzie też z 2001, może ten rocznik tak ma. Wszystko naprawione, już nie pamiętam za ile dokładnie bo robiłem jeszcze inne rzeczy ale coś koło tego, nie wzieli dużo
piegus
Początkujący

Auto: fiat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...