REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
No ale dlaczego tak? Jest korek więc zatrzymujesz się tak żeby nie stać na pasach i nie utrudniać przejścia pieszym. W tym przypadku źle zatrzymał się samochód D bo stoi bezpośrednio na pasach. Jeżeli nie ma wystarczającego miejsca do zatrzymania się za pasami powinien zatrzymać się przed nimi tak jak to zrobił E.vegamir napisał(a):Moim zdaniem B, C i D, ale gdy szukam na ten temat informacji, to nie potrafię znaleźć potwierdzenia i zastanawiam się czy aby na pewno dobrze interpretuję przepisy.
vegamir napisał(a):Moim zdaniem B, C i D,
Jedziesz wtedy jak będziesz miał miejsce na zatrzymanie pojazdu poza pasami no i jak na pasach nie będzie pieszych.vegamir napisał(a):Załóżmy, że jadę w korku, zatrzymuję się przed przejściem, tak jak pojazd E na moim rysunku. Czy powinienem w tej sytuacji przejechać przez przejście od razu gdy odjedzie pojazd C, czy też poczekać aż zwolni się 10 metrów za przejściem?
Jedziesz wtedy jak będziesz miał miejsce na zatrzymanie pojazdu
vegamir napisał(a):Tak, tak mówią mi wszyscy, a ja szukam wyjaśnienia dlaczego Art 49 nie ma wtedy zastosowania, ale wygląda na to, że ma zastosowanie gdybym zatrzymał się na pasach. Tylko nikt nie potrafi mi wyjaśnić dlaczego.
Najogólniej rzecz ujmującą „tamowanie ruchu” oznacza takie zachowanie (sprzeczne z przepisami ruchu drogowego), które doprowadza do zatrzymania lub zakłócenia płynności ruchu.