Zawyżona zniżka na ubezpieczenie samochodu

09 Cze 2011, 18:07

Cześć
Kumpel mi mówił, że jak zmieniał ubezpieczyciela to zawyżył zniżkę o 40% do 50%, a ubezpieczyciel tego nie sprawdził. Może to tak się stać? Jak ja kiedyś ubezpieczałem to pamietam, że ubezpieczyciel żądał dowodu na poprzednią zniżkę. To trochę nie wporządku bo ja czekałem kilkanaście lat aż mi one narosną, a komuś się uda i ma od razu. A przecież tu wchodzą w grę duże pieniądze. Nie ma na to kar? Nie kontroluje nikt tego?
fraksipon
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

09 Cze 2011, 20:07

fraksipon napisał(a): Nie kontroluje nikt tego?

Liberty Direct przykładowo zastrzega sobie, że w czasie obowiązywania polisy może w każdej chwili zażądać potwierdzenia posiadanych zniżek. Mam 2 rok i nie zażądali.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Cze 2011, 23:49

Dishman napisał(a):
fraksipon napisał(a): Nie kontroluje nikt tego?

Liberty Direct przykładowo zastrzega sobie, że w czasie obowiązywania polisy może w każdej chwili zażądać potwierdzenia posiadanych zniżek. Mam 2 rok i nie zażądali.

A jaka jest kara?
fraksipon
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Cze 2011, 14:50

Niektóre firmy przyjmują wysokość zniżek na zasadzie oświadczenia klienta. Ale trzeba sobie zdawać, że to będzie tylko do pierwszej szkody. W przypadku szkody z AC gdy towarzystwo ubezp. zorientuje się, że zostało wprowadzone w błąd, to najłagodniejszą karą może być potrącenie z odszkodowania o taki procent, o jaki źle została naliczona składka przy zawarciu ubezpieczenia.
Waldemar
Ostatnio edytowany przez WaldemarK, 12 Cze 2011, 00:29, edytowano w sumie 1 raz
WaldemarK
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

10 Cze 2011, 20:49

fraksipon napisał(a):A jaka jest kara?
WaldemarK napisał(a):to najłagodniejszą karą może być potrącenie z odszkodowania o taki procent, o jaki źle została naliczona składka przy zawarciu ubezpieczenia.

Natomiast czy jest jakaś kara umowna? Nie mam tego w OWU.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Cze 2011, 12:55

Ja też nie znalazłem. Ale trzeba by sprawdzić KW albo KC - tam może być jakiś art. w tej sprawie i pewnie będą się na niego powoływać. Bo w końcu to oszustwo jest jakby nie patrzeć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000