Zblokowana Meriva

23 Sty 2019, 23:11

Hej

Dwa dni temu moja Meriva odmówiła posłuszeństwa. Sprawa ciekawa ponieważ zawiozłem dziecko do przedszkola i nic nie wskazywało na jakiekolwiek problemy, natomiast po przedszkolu nie byłem w stanie w ogóle uruchomić auta. co gorsza, nawet nie byłem w stanie załadować na zwykłą lawetę, ponieważ koła są zblokowane, tak jakby auto stało na biegu. (później dowiedziałem się, że są lawety z rolkami do takich celów)
Wykluczyłem akumulator, sprawdziłem bezpiecznik od rozrusznika w panelu obok kierownicy, nie wygląda to również na kwestię rozprogramowania kluczyka.
Dodam jeszcze, że literki oznaczające biegi migają a nie świecą się w sposób ciągły. dowiedziałem się, że może to być spowodowane problemem z czujnikiem hamulca, w sieci przeczytałem o możliwym problemie z płynem w skrzyni biegów.
Jak przekręcam kluczyk to słuchać ciche "pyknięcie" jakby coś załączało.

Auto w (pół)automacie, 1.6, 2008 rocznik.

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam
Paweł
paulk
Obserwowany

24 Sty 2019, 23:06

Migające cyferki oznaczają, że skrzynia weszła w tryb awaryjny. Podłącz się pod komputer i zobaczymy jaki błąd się pokaże.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...