Hyundai Motorsport ujawnił, że aktualny kierowca testowy Juho Hänninen pojedzie drugim samochodem i20 WRC w wybranych rajdach w 2014 roku, obok przedstawionego niedawno głównego kierowcy zespołu, którym jest Thierry Neuville.
32-letni Hänninen wyjątkowo dobrze poznał już Hyundai Motorsport, podczas testów samochodu w 2013 r które ukończył z imponującym wynikiem 3 500 km. Fin odegrał ważną rolę w przygotowaniach zespołu do debiutanckiego sezonu WRC i będzie kolejnym atutem Hyundai Motorsport w 2014r.
"Jestem bardzo zadowolony, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę z Juho" skomentował szef zespołu Hyundai Motorsport, Michel Nandan. "Był on pierwszym kierowcą w Hyundai Motorsport, który zasiadł za kierownicą i wykonał pierwsze jazdy modelem i20 WRC. Wykazał się ogromną lojalnością wobec zespołu i będzie reprezentował nas w wybranych rajdach, podczas naszego pierwszego sezonu WRC."
"Juho wykonał znakomitą pracę testując i20 WRC w tym roku. Jest świetnym kierowcą, który idealnie łączy prędkość z umiejętnościami technicznymi. Okazał się również prawdziwym specjalistą, przekazując cenne informacje naszym inżynierom z zespołu." - dodał Nandan.
Hänninen będzie współpracował ze swoim pilotem Tomi Tuominen’em, a w Hyundaiu zadebiutuje podczas lutowego Rajdu Szwecji, który już bardzo dobrze zna. To właśnie tam miał miejsce jego debiutancki start w WRC w 2006 roku – wygrał w klasie Group N, a w tegorocznej edycji, zajął szóste miejsce.
Podczas swojej kariery Hänninen odnosił sukcesy w wielu różnych rajdach samochodowych - w IRC (Intercontinental Rally Challenge), FIA ERC (FIA European Rally Championship) i FIA Super 2000 WRC.
"Jestem naprawdę zaszczycony, że zostałem wybrany przez Hyundaia i mogę być jednym z kierowców i20 WRC w 2014 roku, w tym w Rajdzie Szwecji, który jest jednym z moich ulubionych." Powiedział Hänninen. "Pracowałem z zespołem od maja i fantastycznie było uczestniczyć w tym projekcie. Cały Team jest bardzo sympatyczny, atmosfera przyjazna, a wszyscy angażują się na 100%. Praca przy testowaniu samochodu była dla mnie prawdziwą przyjemnością i cieszę się, że będę kierowcą w tym zespole."
Oprócz okazjonalnych startów w drugim samochodzie Hyundai i20 WRC w przyszłym roku, Hänninen będzie nadal odgrywał ważną rolę w testach przygotowujących zespół do sezonu w 2015 roku.
Hyundai podał również, że kilku innych kierowców będzie na przemian prowadziło drugi i20 WRC w 2014 roku. Informacja o tym, kto zostanie kolegą w zespole Thierry Neuville w Rajdzie Monte Carlo, ukaże się w odpowiednim czasie.
SKODA Octavia wśród najczęściej wyszukiwanych samochodów Internetowy Samochód Roku - SKODA Octavia wśród najczęściej wyszukiwanych samochodów w Internecie. Największy polski serwis ogłoszeń motoryzacyjnych otoMoto.pl, już po raz ósmy przyznał nagrody ...
Dynamic Sculptures – tradycja sportowego ducha i elegancji w Audi Na wystawie "Dynamic Sculptures – tradycja sportowego ducha i elegancji w Audi", Audi museum mobile prezentuje dwanaście samochodów typu coupé, wyprodukowanych od lat trzydziestych ubiegłego wieku, aż ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.