Zimowe opony do Toyota Yaris

20 Sie 2018, 19:56

Witam,
Posiadam Toyotę Yaris z 2015 roku. Chcę kupic dobre opony - klasa premium - zimowe by wystarczyły na kilka sezonów. Aktualnie mam założone opony w rozmiarze 185/60 R15 84 H i są to pony letnie. Czy w tym rozmiarze mogę zakładać zimowe opony ? Oponeo.pl pokazuje takie wyniki dla mojego rozmiaru opon [link do Oponeo wygasł]. Czy warto kupować opony wzmacniane? Moje autko ma homologację ciężarową - tzn za przednimi fotelami jest krata i duża paka, czy opony mam dobierać jak do osobówki czy ciężarówki ? W instrukcji są dopuszczalne opony o takim rozmiarze dla wersji o 15 calowych kołach. Proszę o pomoc, gdzyż nie chcę kupować byle jakich opon. Zależy mi na bezpieczeństwie, jeźdze po mieście, do pracy - jakies 10 km , i czasami dłuższe trasy.

Dziękuje i pozdrawiam.
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Prawo jazdy: 11 07 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Yaris III
Silnik: 1329 73kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

20 Sie 2018, 20:24

Twój Yaris nawet jeśli ma homologację ciężarową to nie różni się od wersji osobowej i można do niego zakupić zwykłe opony. Standardowy rozmiar dla Twojego modelu to 175/65 R15 i takich opon bym szukał. Jeśli chodzi o konkretne modele to rozważyłbym:

Continental WinterContact TS860
Kleber Krisalp HP 3
Dunlop Winter Response 2
Goodyear Ultra Grip 9
Hankook i*cept RS 2 W452
Vredestein Snowtrac 5
Yokohama W.drive V905
Falken Eurowinter HS01
Firestone Winterhawk 3
Nokian WR D4
Michelin Alpin 5
Kumho WinterCraft WP51
Sava Eskimo S3+
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sie 2018, 20:31

A możesz napisać cos więcej o tych oponach ? Jak się prowadzi auto, jak to z trzymaniem drogi - przyczepność ?! raz komfort jazdy ?
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sie 2018, 16:33

ryoko napisał(a):Aktualnie mam założone opony w rozmiarze 185/60 R15 84 H i są to pony letnie. Czy w tym rozmiarze mogę zakładać zimowe opony ?
Rozmiar opon którą masz była zalecana w poprzednim modelu a w tym z racji na oszczędność spalania producent zmodyfikował rozmiar i zaleca tak jak poprzednik napisał rozmiar 175/65 R15 i myślę że dla opon zimowych lepszy będzie ten rozmiar (tańszy też jest w zakupie). Nie wiem czy masz drugie felgi ale jak nie a chcesz tym samochodem pojeździć ze trzy lata to warto kupić sobie również drugi komplet stalowych felg na zimę żeby dwa razy w roku nie przekładać opon tylko zmieniać całe koła.

Jeździłem poprzednią wersją Yariski i sprawdzały mi się bardzo dobrze opony Kleber Krisalp HP 3. Najlepiej jak sobie poszukasz promocji bo czasem droższe opony z klasy premium można kupić w cenie opon z klasy średniej. Zerknij też na Nokian WR D4.
ryoko napisał(a):Czy warto kupować opony wzmacniane?
Dobieraj do osobówki na wzmacnianych będzie ci się gorzej jeździło.
ryoko napisał(a):Zależy mi na bezpieczeństwie, jeźdze po mieście, do pracy - jakies 10 km , i czasami dłuższe trasy
Czyli to co wyżej i będziesz zadowolona :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Sie 2018, 16:55

Nie mam drugich felg, jaki jest ich koszt ? Można je kupić razem z opnami ? Klasa średnia odpada, tylko premium, nawet jeśli bez promocji , bo jednak na bezpieczeństwie nie należy oszczędzać. Teraz mam opony Bridgestone i czytałam że to dobra firma jest.
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Paź 2018, 14:39

Jeżeli tylko klasa premium to wybierz pomiędzy Nokian WR D4 Michelin Alpin 5 oraz Yokohama W.drive V905 tym bardziej jeśli budżet nie gra roli, w zasadzie każde z nich bardzo dobrze się sprawdzą. W kwestii wyboru samych felg możemy pomóc, właśnie tym zajmujemy się na co dzień.
LadneFelgi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...

12 Paź 2018, 13:44

ryoko napisał(a):Nie mam drugich felg, jaki jest ich koszt ? Można je kupić razem z opnami ?
Koszt felg stalowych w dobrym stanie do Yariski to myślę że nie więcej jak 400zł. Lepiej kupić osobno i do tego dobrać opony takie jak nam pasują.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!