Zmiana adresu zameldowania, a tablice rejestracyjne

02 Lip 2008, 09:43

Witam. Mam takie pytanko:

Dwa lata temu kupiłem samochód. Właścicielem jest ojciec, a ja jestem współwłaścicielem. Jeżdze nim tylko ja. Ojciec jednak przeprowadził się do innej miejscowości. Wiadomo, że trzeba to zgłosić. I pytanie:

1. Czy będę musiał zmienić rejestracje czy tylko dowód rejestracyjny?
2. Jeśli będą nowe rejestracje to najpierw jechać do WK w nowej miejscowości, a potem do obecnego, aby go wyrejestrować?

Proszę kumatych o odpowiedź. Z góry dziekuję:)

Pozdrawiam
Michal87
Nowicjusz

03 Lip 2008, 13:44

Jeżeli jest zmiana adresu zameldowania,to musisz zmienić adres mzamieszkania we wszystkich dokumentach,m.in. w dowodzie rejestracyjnym.Z tablicami to zalezy - jeżeli ojciec przemeldował się do tego samego miasta lub powiatu,to tablice zostają.Jeżeli jednak przemeldował się do innego powiatu i masta,to tablice będą wymienione.Nie musisz wyrejestrowywać samochodu.Z dowodem rejestracyjnym trzeba iść do wydziału komunikacji odpowiedniego do nowego miejsca zamieszkania i tam powiedzieć,że zmienił się adres zamieszkania.Koszt takiego"przerejestrowania" to 162,30 zł(tablice i dowód).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lip 2008, 23:20

wszystko załatwisz w 30 min (ale może od urzędu zależy ?) . W sumie jak kolega pisze. Podjeżdżasz pod urząd komunikacji - tam gdzie to robią - odkręcasz tablice, bierzesz dowód rejestracyjny + kartę pojazdu i do środka. Tam dostajesz tymczasowy, na dwa tygodnie. Nowe tablice zakładasz i jeździsz. Jak masz termin - możesz dzień, dwa wcześniej się udać i spytać - idziesz po nowy dowód. Najgorzej z nalepką na szybę - czymś trza starą usunąć ;)
Ja generalnie trzy lata tak jeździłem, aż auto sprzedawałem i trza było zrobić wymianę dokumentu. Prawko mam jeszcze na stary adres, a to już ile lat temu:D
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

28 Lut 2010, 21:57

W ostateczności na szybie będzie miał dwie nalepki :razz:
samurai2002
Początkujący

Miejscowość: Lubuskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej ekonomiczne SUV-y
    Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...
    [2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...