Zmiana auta do 40 tys. zł

30 Sty 2017, 21:51

To się pytam - kupując auto używane jak sprawdzisz stan gładzi na cylindrach, nagaru, panewek, łożyska w kole? :naughty:
W jaki sposób możesz zniwelować ryzyko awarii w tym przypadku?

I czy stan podzespołów auta nie jest wynikiem wykonanej pracy? Czy to nie jest tak, że im więcej pracy wykona jakiś komponent, to się bardziej zużywa?
Czy zużywanie komponentów nie jest w ogóle zależne od ilości wykonanej pracy (przejechanych kilometrów)?

Czy czas (upływ lat - rocznik) w żaden sposób nie wpływa na stan auta?
Czy auto ... jeśli ma więcej lat, to stan jest lepszy, czy jednak zależność jest odwrotna?

itd. ...

... dobra out.
tomekdk

30 Sty 2017, 22:11

Coś się tak uczepił tych łożysk i alternatora?
Normalne rzeczy eksploatacyjne (choć nie wymieniane tak często jak filtry czy klocki).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sty 2017, 22:14

mike napisał(a):Coś się tak uczepił tych łożysk i alternatora?

tym bardziej, że to banalne do sprawdzenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Sty 2017, 22:58

dzida napisał(a):
mike napisał(a):Coś się tak uczepił tych łożysk i alternatora?

tym bardziej, że to banalne do sprawdzenia

No właśnie (chyba) nie rozumiesz ... pewnie, że stan łożyska możesz sprawdzić, ale stan to dla Ciebie ... nie stan ... tylko kondycja ... kondycja w sensie jak się zachowuje w danej chwili.
Stanu w jakim się łożysko znajduje, by przewidzieć jego żywot, nie zbadasz.
A jeśli mniej było używane, to logiczne, że jest mniej zużyte, niż wówczas, gdy było używane więcej (oczywiście posiłkując się jednym modelem na przestrzeni różnej ilości kilometrów).

Jak już wspomniałem Panowie - jest zawsze coś za coś, ja to wiem, i pisałem o wielu aspektach tej materii. Nie trzymam się kurczowo jednej teorii.
Ale jak czytam za każdym razem, gdzie ktoś preferuje niski przebieg, że liczy się stan ... który jest w linii prostej w większości przypadków zależny od przebiegu ... to czasami wysiadam ;)
Tak samo jest zależny od wieku (rocznika) ... z jakiego powodu przewody hamulcowe mogą być skorodowane? - bo ktoś nie dba? Czy przewody hamulcowe w aucie 4-letniem mogą być skorodowane? Dlaczego (praktycznie) nie? - bo auto młode? - czyli wiek (rocznik) ma jakiś tam wpływ na stan auta?
Pewnie, że można dbać ... wymieniać ... można pół samochodu wymienić ... ale jak ktoś kupi młody rocznik, z niskim przebiegiem, z normalnej ręki - serwisowany, to nie musi się tyle martwić o to wszystko, jak ktoś, kto kupuje starszy i z większym przebiegiem.

Wyobraź sobie dzida Twojego ojca, który ma 13-letnie auto z przebiegiem 230000km ... i niech takim jeździ ...

Mój ojciec też jest lewy jeśli chodzi o samochody, dla niego to tylko nowe auto na kilka lat i zmiana na nowe na kilka lat i zmiana na nowe na kilka lat ... dlaczego? Bo przy takich praktycznie nie ma ryzyka. Ale swoje kosztuje. Coś za coś, jak od zawsze piszę.
tomekdk

30 Sty 2017, 23:48

W jednych jak i w drugich zawsze jest ryzyko awarii czy zwykłego zaniedbania poprzedniego właściciela prowadzącego do problemów. Wg. mnie ani wiek ani przebieg nie mają w tym wypadku znaczenia, ważny jest stan faktyczny auta. Nie chcesz mieć ani jednego ani drugiego zmartwienia to zapraszam do salonu po nowe auto. Jak czasami czytam opinie o używanych autach to najlepiej w ogóle nie kupować samochodów :) To przecież zbiór urządzeń mechanicznych połączonych ze sobą i od siebie zależnych, każde z nich ma prawo się zepsuć i wcześniej czy później tak się stanie.
Nie ma aut bezawaryjnych czy bezobsługowych inaczej wszystkie koncerny motoryzacyjne by zbankrutowały.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

30 Sty 2017, 23:56

tomekdk napisał(a):No właśnie (chyba) nie rozumiesz ... pewnie, że stan łożyska możesz sprawdzić, ale stan to dla Ciebie ... nie stan ... tylko kondycja ... kondycja w sensie jak się zachowuje w danej chwili.
Stanu w jakim się łożysko znajduje, by przewidzieć jego żywot, nie zbadasz.
A jeśli mniej było używane, to logiczne, że jest mniej zużyte, niż wówczas, gdy było używane więcej (oczywiście posiłkując się jednym modelem na przestrzeni różnej ilości kilometrów).
tu już wkraczamy w filozofię :wink: tak samo jak znajdziesz 80 latka biegającego w maratonach i dziecko z rakiem.

Nie ma się co sprzeczać. Dylemat typu co było pierwsze, albo wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą - każdy ma swoje zdanie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ekomobilność - podróżowanie wymyślone na nowo
    Pojęcie ekomobilności obejmuje nie tylko niskoemisyjne pojazdy, lecz także wszystko, co ułatwia korzystanie z nich, np. zróżnicowanie środków transportu i dostosowanie ich do potrzeb użytkowników, nowe ...

31 Sty 2017, 00:23

Spróbuję ostatni raz ... jak się nie uda to daję sobie spokój ;)

1. Rom - zbiór urządzeń piszesz, no to taki zbiór umiejscowiony w:
a) 20-letnim aucie z przebiegiem 600 000 km
b) w tym samym aucie, ale kiedy miało lat 2 i przebiegu 60 000 km.

I mówisz, że "ani wiek ani przebieg nie mają w tym wypadku znaczenia"?
- i na podstawie tego auta nie jesteś w stanie zwyrokować (po wieku i przebiegu) kiedy było w lepszym stanie?
Według Ciebie jest szansa, że 20-letnie auto z przebiegiem 600 000 km może być w lepszym stanie niż wówczas, gdy miało lat 2 i 60 000 km?
(oczwiście zakładamy normalne serwisowanie).
Silnik w tym aucie może być w lepszym stanie przy przebiegu 600 000 km, aniżeli przy przebiegu 60 000 km?

2. mike - jeśli dziadek dożył 80 lat ... to skoro dożył 80 lat ... to będąc 2 letnim dzieckiem przeżył następnie 78 lat, tak?
A czy mając 80 lat ... przeżyje kolejnych 78 lat?

mike - a dlaczego znowu założenie, że dziadek w sile wieku, a dziecko już ma kończyć żywot? - przecież w 99% przypadków na tym świecie (cywilizowany kraj, prowadzą się dobrze) jest odwrotnie.

A to, że każde auto trzeba sprawdzić ... to inna kwestia.

P.S. Rom - dlatego ja poluję na 4-5 latki z przebiegiem ok. 60 000 km, rocznie robię 15 000 km, auto na 3-4 lata, w tym czasie tylko wymiana oleju, filtrów, nabijanie klimy, itp. ... "light stuff".
O awarii alternatora w trasie np. do Chorwacji gdzieś na zadupiu 800km od domu o 2 w nocy nie ma mowy.

A tu można przeczytać, żeby może kupić 12-latka z przebiegiem 210 000 km ... i sprawdzić jego "stan" ... bo może to lepszy wybór ...

... finansowo - pewnie tak, w nawiązaniu do mniejszego ryzyka - raczej nie.
tomekdk

31 Sty 2017, 12:53

Ja polecam Opla, jest to moja marka number 1. Co myslisz o tym samochodzie [link do Gratka wygasł]
mami89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 10 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Insignia
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2017, 13:02

tomekdk napisał(a):. mike - jeśli dziadek dożył 80 lat ... to skoro dożył 80 lat ... to będąc 2 letnim dzieckiem przeżył następnie 78 lat, tak?
A czy mając 80 lat ... przeżyje kolejnych 78 lat?

mike - a dlaczego znowu założenie, że dziadek w sile wieku, a dziecko już ma kończyć żywot? - przecież w 99% przypadków na tym świecie (cywilizowany kraj, prowadzą się dobrze) jest odwrotnie.
niezbyt zrozumiałeś moje porównanie, ale nie chcę już kontynuować off top...
mike
Moderator
Awatar użytkownika