Zmiana oleju - przejście z syntetyka na półsyntetyk

14 Kwi 2008, 16:53

w moim samochodzie przyszła pora na zmianę oleju, chciałbym się przerzucić z syntetyka na półsyntetyka - mobil 1 - tak mi ktoś polecił .
zaznaczę, że mam starszy samochód - prawie 9 letni.

co o tym sądzicie?
Jan31
Nowicjusz

• 14 Kwi 2008, 17:22

A dlaczego myślisz,że przyszła na to pora?
    Co do oleju,to Mobil jest dobrym olejem.Możesz też wlać Platinum(jest wielka gama do wyboru),Castrol i każdy inny markowy(znanej firmy).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Kwi 2008, 20:53

ja bym nie zmieniał firmy oleju jak auto dobrze chodzi na tym to mu to nic nie pomorze pozdrawiam
    wampir1717
    Aktywny

Miejscowość: NY

16 Kwi 2008, 08:50

wiem, ponieważ mechanik mi powiedział, że już wypada go zmienić. Wiem, że mechanik może sobie chciec zarobić na mnie, ale wolę nie ryzykować, wolę nie mieć dodatkowych wydatków - mam tylko nadzieję, że rzeczywiście mi zmieni olej - słyszałem, że czasem mówią, że zmienili a zostawiają stary ściągając tylko kasę :wink:

Co do przejścia na inny. czyli sugerujesz, zebym został już przy syntetyku? tylko chciałbym przejść na Mobil 1 czy jeśli zostanę przy syntetyku a tylko zmienię markę to jakoś wpływa??
    Jan31
    Nowicjusz

16 Kwi 2008, 09:19

Skoro mechanik tak stwierdził...Ale je bym się nie sugerował do końca jego stwierdzeniem.Kiedy nalezy zmienić ilej,powinien wiedzieć sam kierowca,ponieważ to on wie,kiedy był ostatnio zmieniany.Olej wymienia się zazwyczaj po przejechaniu limitu kilometrów,które określa producent samochodu.A tak swoją droga,ciekawe,po czym ten mechanik poznał,że czas na wymianę oleju?
    Inną sprawą jest to,że wymiana oleju w silniku nie jest trudnym zadaniem i można to zrobić samemu.Nalezy pamietać oczywiście o wymianie filtra
    Co do oleju,to obecnie różne znane marki olejów niczym się nie różnią między sobą.Mobil1 ma te same właściwości i skład co np. Castrol czy Platinum.Niektóre z tych marek mają jakieś dodatkowe składniki polepszające pracę silnika lub są polecane np. do silników,które sa eksploatowane w większości w mieście(nazywają się City),są oleje poprawiające smarowanie np.(Magnatec),są oleje do silników z gazem itd.Wybór jest wielki i obecnie jak pisałem można zmieniać nawet marki olejów.Należy oczywiście mieć na uwadze klasyfikacje oleju,jaką zaleca producent samochodu,oraz bezwarunkowo należy wymienić filtr.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Maj 2008, 12:14

Dzięki wielki za pomoc i za wytłumaczeniw paru spraw :-)
    nie wiedziałem dokładnie co mam począć więc pojechałem do zanjomego i sami zmieniliśmy olej (i oczywiście filtr), tak jak radziliście pozostałem przy syntetyku mobil 1
    Jan31
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarny lód na drodze! - niewidzialne zagrożenie
      Choć trwa jeszcze jesień i w ciągu dnia często można cieszyć się słoneczną pogodą, noce bywają już chłodne. Wraz z pojawieniem się pierwszych przymrozków na drogach robi się niebezpiecznie – jezdnia może pokryć ...
      Renault 19 – historia modelu
      Ponad ćwierć wieku temu, we wrześniu 1988 roku Renault zaprezentowało kompaktowy model 19. Do 1995 roku był on sprzedawany także w polskich salonach. To jeden z najważniejszych modeli firmy Renault w ciągu ostatnich kilkudziesięciu ...

14 Maj 2008, 12:34

Dzięki wielki za pomoc i za wytłumaczeniw paru spraw :-)
    nie wiedziałem dokładnie co mam począć więc pojechałem do zanjomego i sami zmieniliśmy olej (i oczywiście filtr), tak jak radziliście pozostałem przy syntetyku mobil 1
    Jan31
    Nowicjusz