Zmiana samochodu na nowszy i większy, na długie trasy - do 30.000

05 Wrz 2016, 20:43

Witam!

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum to witam serdecznie wszystkie Forumowiczki i wszystkich Forumowiczów. :)

Trafiłem tutaj z powodu takiego, że robię rozeznanie w temacie zmiany samochodu na bardziej komfortowy (z naciskiem na długie trasy), ponieważ obecna Ibizka z 2000 roku, choć służy bardzo dobrze od 4 lat na wszelkie dojazdy to na długie trasy dla mnie się nie nadaje. Powód – boli mnie staw biodrowy przy dłuższym siedzeniu. Dotychczas, poza Ibizą, jeździłem VW Passatem, Toyotą Avensis oraz Mazdą 626. Z nich najwygodniejsze fotele miała Mazda – nie czułem bólu po dłuższej jeździe a w pozostałych muszę się gimnastykować za kierownicą po przejechaniu ok. 100–150 km.

Moje wymogi co do auta:
– cena do 30.000 zł (wraz z pakietem startowym: rozrząd, pompa wody, oleje, płyny, filtry, hamulce i "co tam jeszcze wyjdzie" – nie lubię jeździć w trasę samochodem, który na chwilę wyjazdu nie ma zrobionego "wszystkiego" i myśleć "walnie czy nie walnie?");
– rocznik przynajmniej 2005;
– brak problemów z rdzą (!!! bardzo ważne !!!);
– jak najmniej rzeczy elektrycznych i wspomagaczy – najlepiej tylko klima manualna, el. lusterka, szyby na korbkę, radio na CD;
– ON do 5,5 w trasie, Pb do 7,5–8 w trasie – jeżdżę bardzo spokojnie, na autostradzie/drodze ekspresowej do 110–120 km/h (najlepiej 100 km/h), po drogach krajowych i lokalnych do 100 km/h. Nie chcę LPG ani w zestawie, ani montować;
– w trasie mam być w stanie przejechać minimum 1.000 km na jednym tankowaniu ON oraz przynajmniej 700 km na jednym tankowaniu Pb;
– tempomat – ze względu na trasy;
– skrzynia manualna (automat w ostateczności i musi być na prawdę dobry);
– nadwozie – najlepiej sedan, choć innym nie pogardzę, koniecznie 4/5 drzwi;
– w miarę łatwy w odsprzedaży w zadbanym stanie (zamierzam bardzo dbać o samochód – jak o każdy, którym się poruszam);
– względnie niewielka utrata wartości;
– unikam marek egzotycznych typu Chevrolet, KIA itp.;
– miękkie fotele;

Moje typy (po przejrzeniu tematów oraz poczytaniu opinii) to:
1. Citroen C5 II – 1.8, 2.0, 2.0 HDI 136 KM;
Czy silnik 1.6 HDI 110 KM nadawałby się na trasę?
2. Honda Accord VII – 2.0 i–VTEC, 2.4 i–VTEC, 2.2 i–CDTI
Odnośnie Hondy mam pytanie do posiadaczy – czy ma wygodne fotele? Auto zbiera bardzo pochlebne opinie i jest ich dużo, więc coś musi w tym być…
3. Lexus IS I – 2.0
To samo pytanie co do Hondy.
4. Renault Laguna II FL – 2.0 T (o jakiej mocy – 135 czy 170, bo nie wiem o którym ludzie na forach piszą), 2.0 dCi 150 KM;
Kiedyś siedziałem w Lagunie I i te megawygodne, megamiękkie fotele zapamiętam na długo.
5. Renault Laguna III – 2.0 dCi 130/150 KM, 2.0 140/170 KM
6. Fiat Croma II – 1.9 JTD 130/150 KM;

Skłaniałem się też ku Renault Vel Satis ale… Po przeczytaniu opinii, których jest mało i są skrajnie różne – nie chcę się pakować w takiego "wynalazka" (choć bardzo wygodnego). Odrzucam też wszystkie samochody niemieckie, które właściwie są robione na jedno kopyto a Mercedes rdzewieje i nie jest już tak niezawodny jak kiedyś. Płacić za znaczek nie mam zamiaru.

Uprzejmie proszę o podanie jakichś swoich typów pasujących do mojego opisu z krótkim uzasadnieniem, dodanie swoich paru groszy do moich typów 

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc w wyborze :)

Pozdrawiam serdecznie :)
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

05 Wrz 2016, 22:30

mAt55 napisał(a):Fiat Croma II – 1.9 JTD 130/150 KM;
tutaj najlepiej 2.4 JTD, bo 120KM ciut słaby, a w 150 zdarzają się kosztowne problemy.
Lagunę spokojnie kupisz III.
W Citroenie 1.6 będzie zwyczajnie za słaby do tej budy. Skup się na 2.0
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Wrz 2016, 19:58

mike napisał(a):tutaj najlepiej 2.4 JTD, bo 120KM ciut słaby, a w 150 zdarzają się kosztowne problemy.
Lagunę spokojnie kupisz III.
W Citroenie 1.6 będzie zwyczajnie za słaby do tej budy. Skup się na 2.0

Dzięki mike za odpowiedź. Zatem 1.6 HDI odpada a w Fiacie 2.4 JTD.

A jak z innymi, które zaproponowałem?
mAt55
Nowicjusz

06 Wrz 2016, 21:06

Lexus w tej kasie is300, szkoda kupować is200 (choć to też dobre auto)
Z Lagun spokojnie osiągalna III
Hondy w Twoim przypadku szukałbym z dieslem, bo w benzyniakach może być ciut glośno, co w trasach tak średnio.

Jeśli o mnie chodzi, to gdybym miał pokonywać długie trasy, lista wyglądałaby tak:
1. Citroen c5 ex aequo Fiat Croma (czemu nie chcesz 2.4?)
2. Renault Laguna
3. Honda Accord
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Wrz 2016, 21:39

mike napisał(a):Lexus w tej kasie is300, szkoda kupować is200 (choć to też dobre auto)
Z Lagun spokojnie osiągalna III
Hondy w Twoim przypadku szukałbym z dieslem, bo w benzyniakach może być ciut glośno, co w trasach tak średnio.

Jeśli o mnie chodzi, to gdybym miał pokonywać długie trasy, lista wyglądałaby tak:
1. Citroen c5 ex aequo Fiat Croma (czemu nie chcesz 2.4?)
2. Renault Laguna
3. Honda Accord

Mike źle się wysłowiłem nieco. Napisałem, że "odrzucam 1.6 HDI a w Fiacie 2.4 JTD", co rzeczywiście należało odczytać - odrzucam obydwa a mnie chodziło o to, że w Fiacie wybieram 2.4 JTD w takim razie :) 200 KM to już jest czym pojechać w razie czego... :P

To w Hondach z benzyną jest tak głośno? Zawsze mi się zdawało, że benzynowe silniki są cichsze od Diesla. :unsure: No ale jak widać nie we wszystkich samochodach...

Dzięki za Twój ranking. :) Przyda się w wyborze autka :)
mAt55
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 21:41

W Hondzie ogólnie jest głośno. Ja też jestem za Cytryną na trasy, do zestawienia dorzucam Mondziaka Mk4 2.0TDCI
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Wrz 2016, 20:59

Koniu napisał(a):W Hondzie ogólnie jest głośno. Ja też jestem za Cytryną na trasy, do zestawienia dorzucam Mondziaka Mk4 2.0TDCI

Mnie tam generalnie głośność nie przeszkadza - nie przykładam do tego aż takiej wagi, więc... Może być nieco gorzej wyciszone, byleby miało wygodne fotele (nie twarde jak w niemieckich VAGach, Mercach i BMW). :)

Co do Mondeo - miałem przyjemność (albo i nieprzyjemność) podróżować jako pasażer Fordem Mondeo Mk3 - "tragiedia Panie, tragiedia". Twarde plastiki (identycznie jak w Ibizie), siedzenia tak samo... Niezbyt dla mnie był komfortowy. Czy w Mk4 poprawiono te rzeczy? I jaka moc tego 2.0 TDCI? Zresztą tak spojrzałem na ceny tych samochodów - rocznik przynajmniej 2008 ale cena niewspółgrająca z podaną przeze mnie (chcę mieć też na naprawy 'pozakupowe'). :)

Ale z tego co widzę to Panowie polecacie C5 II 2.0 HDI 136 KM. A ewentualnie - która benzyna do Cytryny?

A Laguna III? Które silniki benzynowe (z diesla brałbym 2.0 dCi 150 KM)?
mAt55
Nowicjusz

09 Wrz 2016, 08:23

W Lagunie najlepszy jest 2,0T
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Wrz 2016, 19:18

dzida napisał(a):W Lagunie najlepszy jest 2,0T

2.0T nic mi nie mówi - nie wiem o jakiej mocy silnika mam szukać. Serwisy podają moc silnika od 140 do nawet 205 KM i nie wiem o który chodzi. :unsure:

Aby nieco podsumować: do Citroena C5 (seria II) dobrymi silnikami są 1.8i 125 KM, 2.0i 140 KM oraz 2.0 HDI 136 KM i z takimi mam szukać. Do Hondy Accord (seria VII) - każdy silnik (z 2.0 i-VTEC 155, 2.4 i-VTEC 190 KM oraz 2.2 i-CTDi 140 KM), natomiast do Lexusa IS (seria I) 2.0 155 KM. :ok: Do Renault Laguny (seria III) dobry jest diesel 2.0 dCi 150 KM (choć 2.0 dCi 130 KM też ma dobre opinie), Z benzynowych do Laguny III to 2.0 140 albo 170 KM :)
mAt55
Nowicjusz

10 Wrz 2016, 08:30

Nie. Nie skumałeś.

2.0T ma od 170km+. 140konny wariant to wolnossący motor od Nissana - nieudany silnik.

Generalnie benzyny Citroena/Renault odrzuć z miejsca jeśli nie chcesz LPG. Nie będą Ci na trasie palić 8L (chyba, że będziesz śmigać po krajówkach bez wyprzedzania max 90km/h). Moja C5 na autostradzie pali 10L przy nadmuchanych mocno balonach i 130km/h (3600obr/min) na tempomacie. W środku jest głośno (brak 6tego biegu - zarówno w Cytrynie jak i Renault).

Wyjątkiem jest Honda. Ona może Ci spalić te 8. Nie mniej jednak jest słabo wygłuszona i dużo twardsza w porównaniu do reszty co przedkłada się na komfort.

Ja bym bez dwóch zdań celował w C5 ale który masz na myśli mówiąc C5 II? Bo tutaj ludzie często mylą C5 X7 (III).

Kup sobie C5 II (2005-2008) w full wypasie w 2.0 dieslu i zostanie z tych 30tyś jeszcze na faaaajneee wakacje. Bo jak celujesz w C5 X7 (2008-teraz) to masz na styk te 30(przy czym wyboru nie będzie zbyt wielkiego - będą już mocno zmęczone) i nie starczy Ci na pakiet startowy.

No i diesel obowiązkowo. Musisz mieć te 800km zasięgu chyba, że chcesz na autostradach tankować. Wróciłem właśnie z wakacji to na A1 widziałem ropę po 6zł i gaz po 2,80zł :D
Ostatnio edytowany przez GorącyMarian, 10 Wrz 2016, 16:13, edytowano w sumie 1 raz
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

10 Wrz 2016, 16:11

GorącyMarian napisał(a):Nie. Nie skumałeś.

2.0T ma od 170km+. 140konny wariant to wolnossący motor od Nissana - nieudany silnik.

Generalnie benzyny Citroena/Renault odrzuć z miejsca jeśli nie chcesz LPG. Nie będą Ci na trasie palić 8L (chyba, że będziesz śmigać po krajówkach bez wyprzedzania max 90km/h). Moja C5 na autostradzie pali 10L przy nadmuchanych mocno balonach i 130km/h (3600obr/min) na tempomacie. W środku jest głośno (brak 6tego biegu - zarówno w Cytrynie jak i Renault).

Wyjątkiem jest Honda. Ona może Ci spalić te 8. Nie mniej jednak jest słabo wygłuszona i dużo twardsza w porównaniu do reszty co przedkłada się na komfort.

Ja bym bez dwóch zdań celował w C5 ale który masz na myśli mówiąc C5 II? Bo tutaj ludzie często mylą C5 X7 (II).

Kup sobie C5 II (2005-2008) w full wypasie w 2.0 dieslu i zostanie z tych 30tyś jeszcze na faaaajneee wakacje. Bo jak celujesz w C5 X7 (2008-teraz) to masz na styk te 30(przy czym wyboru nie będzie zbyt wielkiego - będą już mocno zmęczone) i nie starczy Ci na pakiet startowy.

No i diesel obowiązkowo. Musisz mieć te 800km zasięgu chyba, że chcesz na autostradach tankować. Wróciłem właśnie z wakacji to na A1 widziałem ropę po 6zł i gaz po 2,80zł

Dziękuję za wyjaśnienie.

Zatem po tych kilku wypowiedziach widzę, że najlepszy będzie w trasy Citroen C5 (II - od 2004 do 2008) z silnikiem Diesla 2.0 HDI 136 KM. Ewentualnie, licząc się z większym nieco spalaniem, 2.0i 16V 140 KM. Nadmieniam, że jeżdżę baaaaardzo spokojnie - do 100-110 km/h na trasie (bo w PL mało jest póki co autostrad i ekspresówek w mojej okolicy). A nawet jak się dorwę do jakiejś A czy S to nie gonię 200 km/h. Wiadomo - przy wyprzedzaniu to zdarza się 120-150 km/h ale sporadycznie. :)

A co do Hondy - bo jeszcze ta odpowiedź nie padła - czy ma wygodne fotele? Bo to też jest dla mnie ważne, gdyż po niezbyt długim posiedzeniu w trasie (100-150 km) bolą mnie kości w stawach biodrowych... :(
mAt55
Nowicjusz

12 Wrz 2016, 10:23

Marian - a co nieudanego w tym wolnossącym 2.0 od Nissana? - bo ja akurat sporo czytałem o tym, że jest to udany silnik.
A wszyscy zachwycają się 2.0T, co pewnie zaburza trochę obraz.
tomekdk

12 Wrz 2016, 11:11

Sporo pali. Nie lubi się z LPG. Łańcuch po 150tyś. do roboty - będzie strasznie hałasować. Wieczne problemy z wolnymi obrotami. Padające często czujniki (położenia wału) które trzeba wymieniać na oryginalne - zammieniki często nie działają dobrze. I tam tego trochę. Zaglądaj na forum Renault, tam Ci więcej doradzą na co zwracać uwagę przy zakupie tego silnika bo błahe rzeczy potrafią spooooro kosztować.
GorącyMarian
Początkujący

12 Wrz 2016, 11:28

Czujnik położenia wału korbowego to usterka bardzo znana z 1.8 Nissana, oczywiście nikt nie mówi, że nie może się dublować.
Ale nie wiem czy piszesz o silniku od 2007 roku, czy o tym z lat 2001-2007? - na co wskazują niektóre wymienione usterki.
tomekdk

12 Wrz 2016, 11:33

Mówie o 2.0. Temat mi bliski z Espace IV. Co prawda inne auto ale ten sam silnik.
GorącyMarian
Początkujący