Zna Ktoś Ten Samochód ?

12 Cze 2011, 19:14

Witam

W dniu dzisiejszym oglądałem na giełdzie samochodowej:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochód z Wieliczki. Sprzedający do Mechanik prowadzący własny warsztat (jako laik bez znajomego mechanika nie mam żadnych szans w "konfrontacji" sprzedający - kupujący) :evil: .
Wada auta - Bardzo Brzydka Deska Rozdzielcza (wiem że może to śmieszyć ale w aucie też trzeba się dobrze czuć :wink: )+ "prawdziwy" średni przebieg większości samochodów terenowych z tego rocznika czyli okolice 200 000km.
W samochodzie nie widac większych ognisk rdzy a zgodnie z deklaracją sprzedającego robione były tylko drzwi tylne (dolna cześc).
Sprawdzenie auta w warsztacie - Sprzedający nie robi problemów - łącznie z "sprawdzeniem" :mrgreen: ramy młotkiem.

Proszę o opinię o aucie oraz o informację czy ktoś zna ten egzemplarz.
Anceps remedium melius quam nullum
anceps
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

12 Cze 2011, 20:34

Frontere chyba nie warto, srednie one maja opinie jak chodzi o wlasciwosci w terenei czy awaryjnosc.

https://www.forumsamochodowe.pl/jakie-au ... t45229.htm

Swoja droga, masz troche kasy za malo, zeby kupic terenowke wygladajace dobrze z zewnatrz i bedaca w stanie cos tam w terenie podzialac.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Cze 2011, 20:54

Właśnie cena oglądanego dzisiaj samochodu jest interesująca. :lol:
W dniu dzisiejszym na giełdzie - cena wywoławcza 9500.

Auto jest mi potrzebne głownie na wyjazdy w trasę + dla początkującego do "zabawy" na szutrach i lekkim terenie.
anceps
Nowicjusz

13 Cze 2011, 08:44

To jak w trasę to poszukaj może czegoś typu Monterey lub Explorer jak Explorerka dozbroisz to do turystyki będzie banglać :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

13 Cze 2011, 22:17

Witam.

Przepraszam,że podpinam się do postu :oops: ,ale proszę o info czy ktoś może oglądał któryś z tych Miśków:

[link do oferty na Allegro wygasł]

i jeszcze jedno pytanko,czy w Krakowie na Prędoty u Lolka dokładnie mi sprawdzą Pajero przed zakupem,a może jakiś inny warsztat?

Pozdrawiam :cool:
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

15 Cze 2011, 19:38

Zna ktoś :

Z góry dzięki za odpowiedź. :wink:
anceps
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie na groby
    Listopadowy długi weekend to czas wzmożonego ruchu w okolicach cmentarzy. Kierowcy powinni liczyć się z korkami, utrudnieniami na parkingach oraz zmianami w organizacji ruchu. Planując wyjazdy na groby bliskich pamiętajmy, ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

24 Cze 2011, 19:54

Witam.

Wybieram się obejrzeć poniższe egzemplarze i proszę o info jeśli ktoś zna któryś z nich czy warto:

Pozdrawiam :wink:
Arturos99
Nowicjusz

27 Cze 2011, 23:44

Witam ponownie.

Mam teraz prośbę odnośnie Disco:

czy może zna ktoś te egzemplarze ,a może osobę która je sprzedaje,w ofercie ma kilka Land Roverów,czy warto kupić któregoś z nich.

Pozdrawiam
Arturos99
Nowicjusz

28 Cze 2011, 22:24

Witam

Pozwolę sobie powtórzy pytanie dotyczące:
[link do Otomoto wygasł]

Samochód z wyglądu OK. Sprzedający do Mechanik prowadzący własny warsztat (jako laik bez znajomego mechanika nie mam żadnych szans w "konfrontacji" sprzedający - kupujący) .
W czasie przejażdżki - predkośc max ok 110km; "bardzo krótkie biegi" - wskazówka oleju bardzo szybko pokazuje max; przy jeździe na luzie wskazówka ciśnienia oleju blisko minimum (tak ma byc?).
W samochodzie nie widac większych ognisk rdzy - zgodnie z deklaracją sprzedającego robione były tylko drzwi tylne (dolna częśc) + przemalowanie podrapań na drzwiach.
Sprawdzenie auta w warsztacie - Sprzedający nie robi problemów - łącznie z "sprawdzeniem" ramy młotkiem.

Proszę o opinię o aucie oraz o informację czy ktoś zna ten egzemplarz.
anceps
Nowicjusz

29 Cze 2011, 00:16

2 kwestie to - nie jest TDi
- trzeba sprawdzić czy to nie był anglik , a jeśli- to jak to zostało zrobione
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Cze 2011, 06:55

sympatyk napisał(a):2 kwestie to - nie jest TDi
- trzeba sprawdzić czy to nie był anglik , a jeśli- to jak to zostało zrobione

Możesz wyjaśnić - czy były dwa różne silniki 2,8 montowane w tych autach TD oraz TDi :?:
Sądziłem iz był tylko jeden Diesel 2,8 (ISUZU).

Sprzedawca twierdzi iż nie był przerabiany z anglika - mam nadzieje iż przy sprawdzeniu na warsztacie mechanik bez problemów pozna (jeśli kiepsko zrobiona) przekładkę z anglika.
anceps
Nowicjusz

29 Cze 2011, 07:22

Akurat tu nie ma nadużycia nazwy, ten model naprawdę nazywał się TDi i jest to silnik Isuzu 113 KM z bezpośrednim wtryskiem i turbo. Potem był 2,5 TD VM`a (jak w Jeepie). Wszystkie Frontery były składane w Anglii, więc w tym znaczeniu to anglik :) Przeróbka to to nie jest, drzwi tylne otwierają się w europejską stronę, w Angli byłaby to kopia dokładna Isuzu z drzwiami z klamką po lewej i poza tym gdzieś byłby znaczek Vauxhall. Fajne auto jak ten wiek, cena tez nie powala.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

29 Cze 2011, 20:48

Dzięki za odpowiedź :lol:

Jeszcze jedno pytanie :oops: - w czasie jazdy zauważyłem iż strzałka cisnienia oleju zachowuje się jak obrotomierz - wysokie obroty strzałka powyżej max, jazda na luzie - strzałka prawie na dole (ale powyżej czerwonego pola), jazda spokojna - strzałka cisnienia w środkowej pozycji (w poziomie). Czy jest to naturalne zachowanie wskaźnika ciśnienia czy coś jest nie tak jak ma byc :(
anceps
Nowicjusz

29 Cze 2011, 21:07

anceps napisał(a):w czasie jazdy zauważyłem iż strzałka cisnienia oleju zachowuje się jak obrotomierz - wysokie obroty strzałka powyżej max, jazda na luzie - strzałka prawie na dole (ale powyżej czerwonego pola), jazda spokojna - strzałka cisnienia w środkowej pozycji (w poziomie). Czy jest to naturalne zachowanie wskaźnika ciśnienia czy coś jest nie tak jak ma byc

Dawno takiego "wynalazka" :wink: nie widziałem-mam na myśli taki wlasnie wskaznik cisnienia oleju.Jednak biorąc pod uwage moj wiek juz co nie co w zyciu widziałem.Rozwiazania takie stosowane były juz w XIX wieku.Wszystko jak opisałes zachowanie sie tego wskaznika jest jak najbardziej prawidłowe.Wieksze obroty silnika-większa ilośc tłoczonego oleju na układ korbowy i inne kanały olejowe silnika-większe cisnienie i vice versa....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2011, 21:23

Dzięki za odpowiedź. :D

Niektóre rzeczy dla jednych są oczywiste dla innych (takich jak ja) nie.
anceps
Nowicjusz