1-sze auto, pomożecie? :)

31 Sty 2014, 01:15

Vermin napisał(a):I myślisz że on tak zbankrutuje na tej wymianie klocków :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:??? Dzida czy Ty widzisz co piszesz :D???

źle to ująłem - jest to uśredniony koszt każdej wizyty w warsztacie łacznie z wymianą klocków
dla przypomnienia dla BMW to było ponad 2200zł, a dla alfy 1400zł

e90 była produkowana w tym samym okresie co 159 dlatego je porównuje, a opinia o marce to niższe ceny więc lepiej dla kupującego. I powiedziałem że to co podałeś to ostatnie tanie BMW w serwisie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2014, 01:17

Nie jestem strachliwy tylko myślę przyszłościowo, narazie ( przez najblizsze 2 lata ) nie będę miał możliwości na naprawy za niebotyczne sumy - nie strach, tylko przezorność. Co złego jest z dużej rozbierzności? Ze wszystkich typów samochodów tylko za 3 nie przepadam, a tak, to jestem otwarty ;) lubię i duże i małe samochody, sportowe i limuzyny ;) nie ograniczam się do jednego typu.
adek123123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: nie mam

31 Sty 2014, 01:19

dzida napisał(a):źle to ująłem - jest to uśredniony koszt każdej wizyty w warsztacie łacznie z wymianą klocków
dla przypomnienia dla BMW to było ponad 2200zł, a dla alfy 1400zł

e90 była produkowana w tym samym okresie co 159 dlatego je porównuje, a opinia o marce to niższe ceny więc lepiej dla kupującego. I powiedziałem że to co podałeś to ostatnie tanie BMW w serwisie

Dobra dzida proszę Cię, skończmy to bo ja już widzę co się będzie działo w tym temacie jutro :ok:. Ja nie chcę tych tematów przeżywać po raz setny w tym tygodniu :mrgreen:. Jak będzie autor będzie chciał to kupi nawet samolot... Z moich propozycji BMW daje na pewno E46 i E39.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

31 Sty 2014, 01:24

I ja popieram Twoje propozycje i nie degradowałbym Alfy jak komuś pasuje, bo fakt opnie ma zjeb*** ale to nie jest złe auto szczególnie w porównaniu do Audi. A diesle też chyba najlepsze na rynku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2014, 01:43

dzida napisał(a):i nie degradowałbym Alfy jak komuś pasuje

On nie wie co mu pasuje... Jeszcze do tego przyznaje się że nie zna się na samochodach, to właśnie my mamy mu doradzić.

dzida napisał(a):A diesle też chyba najlepsze na rynku.

Również tak słyszałem, ponadto chyba nigdy nie słyszałem zażaleń na sam silnik (no poza tymi kolektorami). Tylko że silnik to nie wszystko.

dzida napisał(a):Alfy jak komuś pasuje, bo fakt opnie ma zjeb*** ale to nie jest złe auto szczególnie w porównaniu do Audi

Ja myślę inaczej... Myślę że to ZŁE AUTO :mrgreen:, a opinie o 159 nie wyszły bezpośrednio ode mnie. Mimo wszystko uważam że Audi jest solidniejsze. Audi to taka niemiecka AR, a AR to takie Włoskie Audi. Nie ma co gadać... Tyle w temacie.

1.Mercedes B (cenowo/z moimi wymaganiami do 2006r) - Daruj sobie od razu. Ani to dobry samochód, ani dla młodej osoby, nuuuudaaaa...
2.Audi A6( C6) - gdyż jeden egzemplarz ma mój ojciec i sobie b.chwali - Słyszałem słabe opinie szczerze mówiąc.
3.BMW X5 - starsza buda - Nie stać Cię.
4. Alfa Romeo 159 - Jak uważasz, zdania są podzielone jeśli podobno jest dużo lepsza od 156 to pewnie już da się jeździć. Ale na pewno nie będzie to królowa bezawaryjności.
5.BMW 5 (jeśli by się udało znaleźć po 2003-po lifcie z moimi wymaganiami, byłbym przeszczęsliwy) - E60 Nie ten budżet... Proponuje E46 lub E39 :ok:.
6.VW touareg -\
7.VW Phaeton--- Nie będę komentować bo to już kompletnie nie moja baja...
8.Jeep Liberty-/
--------------------------------------------
9. Audi TT (starsze) - Jeżeli bardzo chcesz to proszę, samochód w miarę solidny ale też bez rewelacji.

Generalnie akurat w porównaniu do A6 C6 to podejrzewam że Alfa 159 1.9 JTD dużo gorsza nie będzie. No jak uważasz naprawdę. W tym poście masz ostateczne podsumowanie Alfy. Poczytaj sobie...

Vermin
Stały forumowicz

31 Sty 2014, 15:42

Pomęczę Was jeszcze trochę :), naprawdę intensywnie zastanowiłem się nad VW-nami, przekalukulowałem na zimno i obiektywnie, niestety chyba muszę je wykreślić. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć o jeepie Liberty/Cherokee ( nie wiem właściwie czym się różnią :) ). Jak z naprawami/spalaniem/ i czy można znaleźć coś ciekawego z w/w wymaganiami? + zupełnie z innej beczki, czy byłoby mnie stać na porządny egzemplarz Lexusa ( właściwie nie wiem, dlaczego nie wymieniłem go na mojej liście ). Mama jeździ SC430 i jest zadowolona i z modelu, i z marki oraz kosztów napraw ( całkiem znośnie ). Ja jednak celowałbym w IS,GS, może RX? ( jeśli w ogóle mam szanse ) ?
adek123123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept CS 2007
    BMW Concept CS to wizja czterodrzwiowego samochodu, który łączy w sobie prestiż luksusowego Gran Turismo z fascynującym urokiem sportowego samochodu o wysokich osiągach. Ekspresyjny design, wyselekcjonowane materiały ...

31 Sty 2014, 15:44

Na temat Lexusów dużo wie szybki. Napisz do Niego :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sty 2014, 16:40

adek123123 napisał(a):Mama jeździ SC430 i jest zadowolona i z modelu, i z marki oraz kosztów napraw ( całkiem znośnie ). Ja jednak celowałbym w IS,GS, może RX? ( jeśli w ogóle mam szanse ) ?

No to jak mama jeździ SCkiem to szukaj GS430 jest ten sam silnik, lżejsza buda itd... :D
IS za 33k to nie wiadomo jak podejść do tematu bo na IS1 300 za dużo a na IS2 za mało :D
RX jest fajny, nie psuje się ale dużo pali i za 33k będzie podchodzić dziadkiem (kiepskie skóry)... :o

Ogólnie jak coś wybierzesz to można pogadać :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Sty 2014, 16:55

ale 430? Nie będzie spalał ponad mój budżet? :/
adek123123
Nowicjusz

31 Sty 2014, 17:15

Jedna z niewielu stron z danymi moto na której polegam... Wejdź w google i wpisz "raporty spalania marka model". Będziesz mieć dane. +/- Są zgodne z rzeczywistością. Np. piszesz "raporty spalania Lexus SC" i masz w pierwszym linku -> [link do autocentrum.pl wygasł] -> dalej wybierasz generacje itp.

Vermin
Stały forumowicz

31 Sty 2014, 17:24

adek123123 napisał(a):ale 430? Nie będzie spalał ponad mój budżet? :/

Pewnie nie uwierzysz ale...
UZy są najoszczędniejszymi V8kami w swojej klasie, więc na 100% pala mniej niż 3litrówki grupy wieśwagen a do tego jadą mega dobrze. Nawet jak sobie porównasz podstawowy parametr odpowiadający za Twojego banana na twarzy czyli Nm to zwykły GS czesto jest lepszy od zbajerowanych eSek V8.

Generalnie jest tak
Trasa: spokojna jazda do 160km/h 10-11l pb powyżej 12-13l pb
Miasto spokojnie 12-14l chociaz przy 14l musisz już dobrze jechać gdzie nawet zwykłe auto spali dość sporo.
Ja generalnie wyrabiałem się do 13l misto/trasa a z LPG do 16l
Moja żona schodziła poniżej 10l pb w trasie .
Vermin napisał(a):Jedna z niewielu stron z danymi moto na której polegam... Wejdź w google i wpisz "raporty spalania marka model". Będziesz mieć dane. +/- Są zgodne z rzeczywistością. Np. piszesz "raporty spalania Lexus SC" i masz w pierwszym linku -> [link do autocentrum.pl wygasł] -> dalej wybierasz generacje itp.

Dlatego takie stronki można sobie wsadzić w 4ery literki.
Wiedza jest tam poglądawa a prawda jest taka że jeżeli chodzi o spalanie są tam skrajne głupoty.
Jak coś to mam zdjęcia z komputera pokładowego a nawet kiedyś miałem sytuacje że jechałem pod Częstochowę na kilka aut na Katowickiej staliśmy trochę w korkach trochę było też szybciej...i po tankowaniu do pełna w/g paragonu wyszło 12,1l w 4ery osoby z klimą i czesto a jazda była często powyżej 17okm/h.
Ostatnio edytowany przez szybki, 31 Sty 2014, 17:31, edytowano w sumie 1 raz
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Sty 2014, 17:28

szybki napisał(a):Dlatego takie stronki można sobie wsadzić w 4ery literki.
Wiedza jest tam poglądawa a prawda jest taka że jeżeli chodzi o spalanie są tam skrajne głupoty.
Jak coś to mam zdjęcia z komputera pokładowego a nawet kiedyś miałem sytuacje że jechałem pod Częstochowę na kilka aut na Katowickiej staliśmy trochę w korkach trochę było też szybciej...i po tankowaniu do pełna w/g paragonu wyszło 12,6l w 4ery osoby z klimą i czesto a jazda była często powyżej 17okm/h.

Widocznie jeśli chodzi o LEX'a, dotychczas większość mi się sprawdzała :ok:. Faktycznie LEX jest za rzadkim samochodem w PL by była odpowiednia ilość do wyciągnięcia realnej średniej ale do popularniejszych ta strona jest naprawdę dobra :).

Vermin
Stały forumowicz