4x4 z dużym bagażnikiem do +/- 20 k

25 Lip 2023, 13:47

Dzień dobry!

Przychodzę z pytaniem do fachowców. Zamieszkałem niedawno na końcu świata i o ile w lecie mogę dojeżdżać do pracy moja Astrą H w kombi, tak w zimie (brak odśnieżania drogi), na weekendy oraz czasami na polowanie w lekki płaski teren będę musiał poruszać się czym innym, obowiązkowo z napędem 4x4 ale nie musi być super mocną terenówką, bez katowania.
Moja honda CR-V rd1 dokonała żywota i potrzebuje czegoś na drugie auto z wielkim bagażnikiem (Wyjazdy na weekend z klatka dla psa w bagażniku, bagażami no i w przyszłości z dzieckiem) oraz stosunkowo niezawodnego (dojazd do pracy w zimie przy mrozach).

Moje typy (uwaga wrzucam kij w mrowisko i proszę wyprowadzić mnie z błędu, sugeruje się głównie gabarytem jak narazie). Budżet to powiedzmy 20 k + 5k pakietu startowego. Liczę się ze spalaniem i utrzymaniem 20 letniego Diesla, mam już takiego. Nie wykluczam oczywiście benzyny.

- Captiva/Antara 2.0 D
- SsangYoung Rexton 2.7 xDi
- SsangYoung Kyron 2.0 xDi
- Może jakiś Jeep z 2.7 dieslem
- KIA Sorento 2.5 crdi
- Grand Vitara XL7 2.7 V6/2.0 HDi (ciężko znaleźć coś zadbanego w tej klasie)
- Chciałem Forestera ale w tej cenie 2 generacja ciężka do zdobycia ze zdrową blachą no i bagażnik będzie nie za duży jak włożę butle/ koło.
- A może po prostu kolejna CRV tylko RD 2 by się znalazła?

Walcie propozycjami jeśli macie jakiś pomysł i mówcie śmiało czemu moje typy są złe.
bartekkbkk
Nowicjusz

25 Lip 2023, 13:57

Pomyśl czy nie wystarczyłoby ci coś pokroju volvo v70 xc bo szukanie terenówki/suva do 20k to chodzenie po polu minowym.
Jeśli musi być coś wyższego to skupiłbym się na sorento/Santa Fe
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Lip 2023, 14:42

Faktycznie, nie myślałem nigdy o XC70. Jaki tam silnik szukać, 2.4 diesel ? Muszę sprawdzić jak to sobie radzi w śniegu i leciutkim terenie bo bagażnikowo miejsca ma w sam raz.
bartekkbkk
Nowicjusz

25 Lip 2023, 20:57

Użytkowałem prawie 2 lata, częste wyjazdy w "teren" i w Alpy, nie zdarzyło mi się stanąć gdzieś, wystrzegać się automatu bo jest awaryjna, gówniany i drogi w naprawie.
W xc masz tylko 2.4 do wyboru lub 2.5 turbo benzyna.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lip 2023, 13:49

Wydaje się to ciekawym wyborem ale znaleźć XC70 w tej kasie żeby w miarę było zadbane i bez automatu widzę że będzie raczej ciężko.

Idąc tym tropem, co sądzicie o Subaru Outback III 2.5 benzyna?
bartekkbkk
Nowicjusz

26 Lip 2023, 14:01

Poza rdzą i dieslem to nawet spoko :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Nissan LEAF - Czy wiesz, że...
    1. Korzystając z wyjątkowej aplikacji CARWINGS , kierowca może "zadzwonić" do swojego samochodu, aby sprawdzić stan naładowania akumulatora lub wyszukać w pobliżu stację ładowania, skorzystać z usługi Google Send-To-Car, ...
    QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

26 Lip 2023, 15:32

bartekkbkk napisał(a):Idąc tym tropem, co sądzicie o Subaru Outback III 2.5 benzyna?

Dodam że 2,5 też kiepski wybór. Nie tak jak diesel ale jest źle.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lip 2023, 07:58

Toyota RAV-4:
[link do oferty na Olx wygasł]

Albo sam se szukaj:
https://www.olx.pl/motoryzacja/samochod ... wheel-lock
Henk