Adaptacja automatycznej skrzyni biegów

22 Mar 2022, 17:36

Witam. Czy istnieje takie coś jak adaptacja, przyuczenie automatycznej skrzyni biegów? Jak ja ewentualnie wykonać?
Czy pomoże na szarpnięcia przy zmianie biegów a dokładnie z P na R najmocniejsze , im niżej do D tym mniejsze .
Problem w citroen C5
Atak
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • 05 Kwi 2022, 07:12

W c5 takie coś nie istnieje a nawet jakby to nie jest to rozwiązaniem problemu szarpania.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Kwi 2022, 09:37

Atak napisał(a):Czy pomoże na szarpnięcia przy zmianie biegów a dokładnie z P na R najmocniejsze , im niżej do D tym mniejsze .
    W przypadku tego automatu zawsze w pierwszej kolejności zapinasz R po P. Teraz pytanie czy ten problem występuje zawsze czy tylko po postoju. Jak stoisz z wciśniętym hamulcem zaraz po jeździe i wrzucisz P po czym następnie zapniesz R lub D problem szarpnięcia też występuje?
    Czy parkując zawsze używasz hamulca ręcznego?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2022, 16:22

Najczęściej występuje po postoju .
    Po jeździe, rozgrzaniu auta jest dużo mniejsze to szarpnięcie.

Tak używam hamulca ręcznego, automatycznego ale zawsze przed wrzuceniem biego zwalniam go
    Atak
    Nowicjusz

06 Kwi 2022, 10:19

Atak napisał(a):ale zawsze przed wrzuceniem biego zwalniam go
    No i to błąd który może powodować wspomniany problem.

Prawidłowo powinno być tak:
    - po zatrzymaniu trzymając nogę na hamulcu zapinasz P i zaciągasz ręczny (może być odwrotnie ważna jest noga na hamulcu)
    - po odpaleniu auta wciskasz hamulec (to jest najważniejsze) i dopiero wtedy zapinasz bieg, odpuszczasz ręczny i ruszasz puszczając hamulec.

Odpuszczanie ręcznego bez trzymania nogi na hamulcu najprawdopodobniej będzie przyczyną delikatnego poruszenia się auta które będzie trzymane przez blokadę P w skrzyni. Później jej zwolnienie może być spowodowane szarpnięciem.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

06 Kwi 2022, 16:01

Zawsze nogę mam na wciśniętym hamulcu.
    Mam też automatyczny reczny więc Sam się zaciąga i zwalnia przy ruszaniu.

Czy lepiej będzie jak sam zwolnię chamulec reczny przed wrzuceniem biegu ?
    Atak
    Nowicjusz

06 Kwi 2022, 16:07

Wszystko robię tak jak Napisałeś tylko dalej jest to szarpnięcie ze zmiany z P na R. Ogólnie ciężko wrzucić, jak by coś blokowało i troszkę mocniejszym ruchem trzeba przerzucić.
    Atak
    Nowicjusz

07 Kwi 2022, 11:53

Kiedy miałeś wymieniany olej w skrzyni? Tam chyba można wyzerować licznik jednostek oleju przy wymianie oleju i powinno to się zawsze robi. To nie są km tylko jest to obliczane w zależności od tego w jakich warunkach pracuje skrzynia im ma ciężej szybciej on bije.

Sprawdź jeszcze dokładnie poduszki silnika i skrzyni.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

07 Kwi 2022, 16:23

Olej w skrzyni maja mi teraz wymienić na warsztacie,
    Poduszki silnika mam wymienione, ewentualnie poduszki skrzyni do sprawdzenia.
    Okaże się czy pomoże
    Atak
    Nowicjusz

08 Kwi 2022, 09:19

Atak napisał(a):Olej w skrzyni maja mi teraz wymienić na warsztacie
    Niech tylko wyzerują ten licznik jednostek i podaj z ciekawości do ilu dobił.
    Rokiko
    Forumowicz VIP