Akcyza za niska kwota opodatkowania

11 Gru 2022, 21:35

Witam kupiłem na aukcji uszkodzomego Szwajcara złożyłem deklaracje na podatek akcyzowy opierając się o kwotę z faktury nie umowy k-s, dostałem potwierdzenie że ok plik pdf do wydruku na puesc wyświetla że można udać się do urzędu zarejestrować, a 2 dni później na maila wysłali notkę że kwota opodatkowania jest za niska i mam złożyć korektę na kwotę o ok 30% wyższą od tej z faktury. Co dalej z tym zrobić, zrobić opinie rzeczoznawcy, uszkodzony tył pojazdu. Czekać na oficjalne urzędowe pismo ze skarboweg?
Pachenko12
Obserwowany

12 Gru 2022, 11:32

Wskazane było na fakturze dokładnie co zostało uszkodzone w pojeździe itd.? Powinieneś pisemnie wskazać przyczyny przez które wartość pojazdu jest znacznie niższa od wartości rynkowej. Pomóc może wycena techniczna samochodu sporządzona przez rzeczoznawcę z której będzie wynikała jego aktualna wartość tynkowa od której zostanie naliczony podatek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Gru 2022, 19:56

A co wybrałeś jak składałeś akcyzę? stan pojazdu? nieuszkodzony, uszkodzony ? bo tam się podaje
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...