Akumulator pada w 2 dni Audi A4 B5

25 Gru 2018, 23:02

Witam.
Posiadam Auto od ponad roku jako pierwszy samochód padło na audi a4 b5 1996r na początku auto było używane częściej a teraz dopadł mnie problem mianowicie po 2 dobach postoju auto nie odpala macie jakieś popozycje radio odpinam to samo w zapalniczce nic nie ma w bagażniku lampka gaśnie dzisiaj znowu się rozładował do zera nawet nie wydawał próby odpalenia tylko było słychać takie cyk i koniec auto zapchniete odpalone na doslownie 3/4minuty w garażu i teraz po 9h od tego wydarzenia odpalił mi żwawo za 2gim razem a był wybombany do zera więc o co tu moze chodzić przy odpaleniu 3 razy zapikał ale to przez rozladowany akumulator. Ktoś wie o co chodzi? Po prostu akumulator już się skończył czy problem leży gdzie indziej?
Jawortm23
Nowicjusz

26 Gru 2018, 01:05

A akumulator wiadomo jakie ma pochodzenie i ile lat? Kiedy był włożony?
Warto sprawdzić jak się zachowuje pod tzw obciążeniem, np w sklepach taki test zrobią.
Do tego warto podładować akumulator maksymalnie do jakiś 14,5 V prostownikiem, później odstawić go i po 12h sprawdzić napięcie, nie powinno być niższe niż 12,5 a dalej to zamontować w aucie i obserwować napięcie co kilka godzin - jak spada jak głupie - no to coś bierze prąd.
Można zmierzyć natężenie czyli pobór prądu, wpinając się szeregowo w obwód z akumulatorem podpiętym do auta.

A sprawdzałeś jaki prąd ładowania po odpaleniu?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

26 Gru 2018, 01:37

Właśnie nie działałem przy tym za dużo pytam i po świętach zacznę krok po kroku to analizować a z akumulator stary już kilka latek ma ale problemu nigdy z nim wczesniej nke bylo wszystko aprawdze tylko dziwi mnie fakt ze zdechł i odpalił po 8h bez problemu
Jawortm23
Nowicjusz

26 Gru 2018, 10:01

Nikt tu Ci nie powie co konkretnie jest przyczyną, należy sprawdzić stan aku i pobór prądu. Na szybko mozesz naładować aku i odłączyć kleme na te 2 dni, jak padnie to juz wiadomo ze aku zdechł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Gru 2018, 23:19

jawortm23, a może po prostu warto już zmienić akumulator i kupić nowy?
Wiesz taka Varta C30 styknie do benzyny no chyba że masz tam pod maską 2,8 V6
Te 200 zł z hakiem nie sprawią że zbiedniejesz a przy okazji w sklepie ocenią stan tego obecnego akumulatora.
A jak chcesz to możesz posprawdzać, spadek napięcia przy rozruchu, czy trzyma napięcie w aucie i poza, pobór prądu itd.
Pionek
Stały forumowicz

27 Gru 2018, 01:50

Wiem wiem juz nawet najtańszy byłby lepszy niz to co tam siedzi to po prostu koniec jegk żywota wszystko sprawdzę ale chciałem właśnie sprawdzić propozycje
Jawortm23
Nowicjusz

27 Gru 2018, 21:44

Zanim zaczniesz wymieniać aku, najpierw sprawdż jakie jest napięcie ładowania, a następnie jaki jest pobór prądu z aku przy wyłączonym silniku i wszystkich odbiornikach. Bo kupisz aku i się okaże, że niepotrzebnie. Chyba, że masz kasę i wolisz naprawiać metodą prób i błędów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2018, 21:59

Z tym że autor nic nie pisał że rok temu wymieniał akumulator, on może mieć z 5 lat..w takim przypadku jego wymiana jest jak najbardziej sensowna.
A jak coś bierze prąd to i tak autor sobie z tym nie poradzi, tylko wykwalifikowany elektryk, sprawdzić można ale naprawić nie jest łatwo, bo trzeba wszystko sprawdzać po kolei.
Pionek
Stały forumowicz

27 Gru 2018, 23:37

Wiesz co nawet zamiast kupować pożyczę inny sprawdzony mniej wybąbany i tak powinien wytrzymać lekko tą próbę rzadko auto stoi 2 dni ale tak nie powinno być że umiera ;)
Jawortm23
Nowicjusz

07 Sty 2019, 12:06

Jawortm23 napisał(a):pożyczę inny sprawdzony mniej wybąbany
I jak udało Ci się sprawdzić? Rozwiązałeś problem?
Sprawdź napięcie na zaciskach akumulatora po dwóch dniach stania przed odpaleniem i daj znać jakie będzie.
Powinieneś przed wymianą sprawdzić dwie rzeczy pobór prądu w stanie spoczynku i ładowanie akumulatora przez alternator jak już ktoś wyżej wspomniał. Jak tu będzie ok to na 100% będziesz wiedział że to wina akumulatora.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!