Akumulator Seat Leon

11 Sie 2011, 11:15

Witam
Mój akumulator jest już praktycznie wyczerpany, auto postoi 2 dni i już nie odpala a po naładowaniu go 15 minut już chodzi więc czeka mnie niedługo wymiana akumulatora.

Posiadam Seata Leona 1.9 TDI i powiedzcie mi jaki akumulator był by do niego najlepszy?
Na akumulator mogę wydać 200-300 zł a najlepiej tak za 250 :)

I jeszcze jedno pytanie czy mogę sobie po prostu tak odpiąć stary i podłączyć nowy bez podtrzymywania żadnych kabli?, oraz czy w akumulatorach teraz jest też kwas od razu? Pytam bo kolega mi mówił, że nie wiadomo czy będzie kwas :)

Pozdrawiam :)
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Sie 2011, 08:34

to kolega robił sobie jaja z Ciebie że nie ma kwasu,chyba że miał na myśli lepszy aku który nie ma kwasu tylko żel.powiedz ile km robisz między odpalaniami bo jeśli np odpalasz i jedziesz 1km to podpowiemy Tobie akumulator mniejszej pojemności żeby przez ten 1km zdarzył się naladowac a jeżeli robisz np. Odpalasz i jedziesz 30km i gasisz to podpowiemy większej pojemności bo i tak się zdarzy doladowac musisz w obu przypadkach patrzeć na moc rozruchówa pod literką A im więcej tym lepiej.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

12 Sie 2011, 10:49

Od odpalenia jeżdzę najmniej 15-20 km :)
magik22
Początkujący

12 Sie 2011, 13:20

aha.to wmiare ok.napisz ile km ma ta twoja jednostka i rocznik bryki to inni forumowicze napiszą jaki aku bo ja niestety nie mam czasu szukać w necie.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

12 Sie 2011, 18:43

seba145 napisał(a):aha.to wmiare ok.napisz ile km ma ta twoja jednostka i rocznik bryki to inni forumowicze napiszą jaki aku bo ja niestety nie mam czasu szukać w necie.

Przejechane 170-180 tyś rok 2000 140 koni :)
Najlepiej tak do 300 zł :)
magik22
Początkujący

12 Sie 2011, 18:59

Seba - rozumiem że chcesz pomóc ale jak nie masz pojęcia o czymś to daruj sobie.

Do Leosia 1.9 TDI wystarczy w zupełności akumulator np taki: [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] - jeżdżę na Topli od dwóch lat i problemów zero, nawet poniżej -30 odpala bez problemów.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Centrę 72Ah/ 680A miałem w Mondeo 1.8 TD i również świetnie się spisywał.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

13 Sie 2011, 01:27

stasiowski121 napisał(a):Seba - rozumiem że chcesz pomóc ale jak nie masz pojęcia o czymś to daruj sobie.

Do Leosia 1.9 TDI wystarczy w zupełności akumulator np taki: [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] - jeżdżę na Topli od dwóch lat i problemów zero, nawet poniżej -30 odpala bez problemów.
Centrę 72Ah/ 680A miałem w Mondeo 1.8 TD i również świetnie się spisywał.

Dzięki za rady, to wybiorę albo ten Topla , albo Centra :)
A powiedzcie mi taką rzecz jeszcze , czy im więcej A w akumulatorze to oznacza też, że auto będzie troszkę więcej paliło? Tak wnioskuję z tego, że skoro musi się bardziej naładować to też i musi skądś tą energie brać :)
magik22
Początkujący

13 Sie 2011, 08:10

Nie prawda. Nie będzie paliło więcej, co najwyżej akumulator może być niedoładowany, w Twoim przypadku pojemność ~ 70 Ah i prąd rozruchowy ~650A jest optymalna do rozruchu z szczególnym uwzględnieniem sezonu zimowego. Z resztą jeśli się obawiasz to sprawdź jaki typ masz alternatora bo są dwa - dające 12V/120A oraz 12V/90A.
Ja jeżdżę na takim - [link do oferty na Allegro wygasł] i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę. Kupowałem go dwa lata temu a wówczas gwarancja była na niego na okres 3 lat.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sie 2011, 11:05

stasiowski121 napisał(a):Nie prawda. Nie będzie paliło więcej, co najwyżej akumulator może być niedoładowany, w Twoim przypadku pojemność ~ 70 Ah i prąd rozruchowy ~650A jest optymalna do rozruchu z szczególnym uwzględnieniem sezonu zimowego. Z resztą jeśli się obawiasz to sprawdź jaki typ masz alternatora bo są dwa - dające 12V/120A oraz 12V/90A.
Ja jeżdżę na takim - [link do oferty na Allegro wygasł] i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę. Kupowałem go dwa lata temu a wówczas gwarancja była na niego na okres 3 lat.

A to Ty już masz z wyższej klasy:)
No nic to pewnie zdecyduję się na zakup tej Centry bo słyszałem o niej dość dobre słowa, ponoć BOSH też były dobre, ale zaczęły padać :) Mam tylko nadzieję, że jak czasami nie będe jechał w zimie 4 dni i odpale auto na 4 - 5 dzień to ruszy :D
magik22
Początkujący

13 Sie 2011, 11:08

hmm ten topla co podałeś w pierwszym poście jednak mnie ciekawi, bo ma wskaznik naładowania akumulatora :)
magik22
Początkujący

13 Sie 2011, 13:54

Tak, chyba wszystkie tople posiadają ten wskaźnik. A ja mam aż taki duży bo w zimie po postoju na dworze przez noc przy nieraz -30*C coś musi obrócić silnik 2.5 TDI.
Wcześniej miałem Centrę, miałem też akumulator firmy Varta i też był dobry, choć miał krótszą żywotność niż Centra - po 5 latach już wyraźnie gorzej kręcił, a przed zbliżającą się zimą wymieniłem go na centrę. Przy kombajnie mam dwie centry po 170 Ah każda i po postoju przez całą zimę na dworze (głupota poprzedniego właściciela że zostawił podłączone akumulatory na zimę) w kombajnie nie rozładowały się, dalej trzymają prawidłowo prąd co mnie wielce zaskoczyło.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sie 2011, 14:39

stasiowski121 napisał(a):Tak, chyba wszystkie tople posiadają ten wskaźnik. A ja mam aż taki duży bo w zimie po postoju na dworze przez noc przy nieraz -30*C coś musi obrócić silnik 2.5 TDI.
Wcześniej miałem Centrę, miałem też akumulator firmy Varta i też był dobry, choć miał krótszą żywotność niż Centra - po 5 latach już wyraźnie gorzej kręcił, a przed zbliżającą się zimą wymieniłem go na centrę. Przy kombajnie mam dwie centry po 170 Ah każda i po postoju przez całą zimę na dworze (głupota poprzedniego właściciela że zostawił podłączone akumulatory na zimę) w kombajnie nie rozładowały się, dalej trzymają prawidłowo prąd co mnie wielce zaskoczyło.

hm to tak jak byś miał wybierać między Centrą a Toplą to co byś wybrał ? :) Bo muszę się zdecydować do niedzieli a jestem zielony zupełnie w tym temacie :D A i jeszcze jedno jak mi przyjdzie ten akumulator to muszę go naładować całego ciągle czy co jakiś czas robić przerwy chwilowe? :)
magik22
Początkujący

14 Sie 2011, 16:00

Zamówiłem już tą Centrę za 270 zł, tylko powiedzcie mi teraz czy mam go naładować raz a dobrze czy z przerwami ? :)
magik22
Początkujący

14 Sie 2011, 18:34

Akumulator jest naładowany - nie trzeba go ładować, od tego jest alternator.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sie 2011, 13:46

Dzięki za rady:)