REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
seba145 napisał(a):aha.to wmiare ok.napisz ile km ma ta twoja jednostka i rocznik bryki to inni forumowicze napiszą jaki aku bo ja niestety nie mam czasu szukać w necie.
stasiowski121 napisał(a):Seba - rozumiem że chcesz pomóc ale jak nie masz pojęcia o czymś to daruj sobie.
Do Leosia 1.9 TDI wystarczy w zupełności akumulator np taki: [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] - jeżdżę na Topli od dwóch lat i problemów zero, nawet poniżej -30 odpala bez problemów.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Centrę 72Ah/ 680A miałem w Mondeo 1.8 TD i również świetnie się spisywał.
[link do oferty na Allegro wygasł]
stasiowski121 napisał(a):Nie prawda. Nie będzie paliło więcej, co najwyżej akumulator może być niedoładowany, w Twoim przypadku pojemność ~ 70 Ah i prąd rozruchowy ~650A jest optymalna do rozruchu z szczególnym uwzględnieniem sezonu zimowego. Z resztą jeśli się obawiasz to sprawdź jaki typ masz alternatora bo są dwa - dające 12V/120A oraz 12V/90A.
Ja jeżdżę na takim - [link do oferty na Allegro wygasł] i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę. Kupowałem go dwa lata temu a wówczas gwarancja była na niego na okres 3 lat.
stasiowski121 napisał(a):Tak, chyba wszystkie tople posiadają ten wskaźnik. A ja mam aż taki duży bo w zimie po postoju na dworze przez noc przy nieraz -30*C coś musi obrócić silnik 2.5 TDI.
Wcześniej miałem Centrę, miałem też akumulator firmy Varta i też był dobry, choć miał krótszą żywotność niż Centra - po 5 latach już wyraźnie gorzej kręcił, a przed zbliżającą się zimą wymieniłem go na centrę. Przy kombajnie mam dwie centry po 170 Ah każda i po postoju przez całą zimę na dworze (głupota poprzedniego właściciela że zostawił podłączone akumulatory na zimę) w kombajnie nie rozładowały się, dalej trzymają prawidłowo prąd co mnie wielce zaskoczyło.