Audi A3 1.6. 2002r Problem z nowo kupionyn autem

06 Lut 2014, 07:52

Witam. Zakupiłem A3 z 2002 roku z oryginalnym przebiegiem sprawdzonym w ASO 120tys.
SIlnik to 1.6 . Pojawił sie problem i nie wiem w , ktorym kierunku pójść.

Otoż temperatura silnia wedlug wskaznika wariuje. Gdy wracalem samochodem to wskazowka pokazywala 92stopni ale w pewnym momencie w ciagu 3 sek. urosła do 110-115. Oczywiscie zatrzyamelm samochod i sprawadzam. Wąz cieply ale nie goracy zeby go nie bylo mozna utrzymac. Sprawdzilem plyn . Nie wywalilo ani sie nie zagotowal. PO 2 min pojechalem i bylo ok. Nastepnie ujechalem 50km i znow zaczol wariowac. Momentali wskaznik urusol do 115 , po 3 sek znow spadl do 90 i tak kilkukrotnie sie to powtorzylo. Zatrzymalem samochod znow . Posprawadzlaem. Ruszam i jest 90st , kawalek ujechalem i wskaznik tym razem opadl na 3sek na 60 stopni i znow powrocil na 90. Jednak tak sie zdarzylo tylko raz a potem znow zaczela skakac temp do 115 . W ciagu trasy 300km zrobilo sie to kilkukrotnie.

NIe wiem czym to spowodowane moze byc. Czy padl czujnik? bo slyszalem ze lubia padac. Termostat badz pompe wody tez mozna brac pod uwage?
Wentylator chlodnicy na dlzszym postoju sie wlacza no i np po 5min jak teoretczynie schlodzi silnik to sie wylacza ale nie zawsze powoduje to ze temp ze wskaznika spada.. Cala droge jechalem praktycznie na wlaczyonym ogrzewaniu max zeby przypadkiem sie nie przegrzal i nawet jak ubralem 1 stopien temp na klimie to wskazowka przewaznie znow wariowala.

OD czego zaczać ???

No i najwazniejsze dla mnie. Czy taki objaw moze dawac uszczelka pod glowica? Pytam bo mialem mala ilosc maselka pod korkiem ale teraz jest zima i auto stalo albo jezdzilo na krotkich odcinkach wiec nie wiem czy mozna wiazac ze soba te rzeczy. Dodam , ze plynu podczas trasy 300km nic nie ubylo ani kilka godzin po trasie tez nie zauwazlem wycieku. NIe gotuje sie i wyglada na czysty. Samochod tez nie kopci jak to przy uszczelce bywa. NO ale czy mimo wszystko najgorsze mozesie szykowac? Pytam bo troche dziwne by mi sie to wydawalo . Samochod 122k przebiegu seriwsowawny w ASO do konca z regulartnm serwisem (tak wynika z histori ASO)
Przemoo18
Nowicjusz

Miejscowość: Oswiecim

08 Lut 2014, 19:32

Najlepiej w takim przypadku, to podpiąć się pod komputer i obserwować, czy w momencie jak wskazówka leci do góry, to czy czujnik na kompie też pokazuje wzrost i spadek temperatury.
Osobiście podejrzewam sam czujnik albo jakieś zwarcie do masy na jego przewodzie. Na usterkę inną niż czujnik raczej nic nie wskazuje, bo temp. ze 115 nie opada w ciągu 3 sek do 90. Ani z 90 do 60.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lut 2014, 11:02

Witamy,
Zdecydowanie na początek należałoby skupić się na sprawdzeniu czujnika temperatury wody i jego okablowaniu. Podczas diagnostyki komputerowej będzie można zaobserwować zmiany wskazań temperatury podawanej do komputera sterującego silnikiem jak i na deskę rozdzielczą.

Zapraszamy,
serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

20 Lut 2014, 17:48

oś jest nie tak z temperatura a ja juz od zmyslow odchodze co zrobic... Otóz pokolei:

uruchomilem dziś silnik i sprawdzalem na kanale klimatornika na 49 i 51 jak pokazuje wskaznik.

Samochod ladnie sie rozgrzewal ale po 15-20min na wolnych obrotach wskazowka pokazywala tak jak mowilem okolo 95 stopni a panel klimatronicka 110 i ciagle roslo. Wentylator wlaczyl sie dopireo gdy na kanale 49 bylo 117 stopni (na wskazowce bylo moze 98-100) popracowal z 30sek i sie wylaczyl

Potem pojechalem samochodem poprobowac podczas jazdy. Na panelu klimy bylo 111 do 120 podczas jazdy a wskazowka na liczniku "fiksowala" i przewaznie pokazywla 92st albo 110. W caigu 5 sekund wskazowka potrafila ze 110 zejsc na 90 i odwrotnie . Na panelu klimy tak samo. Ciagla temp 120 i w momencie spadek na 108-110. I tak wskazowka wachlowala.

Jade dalej taka traska 10km i wskazowka caly czas na 110 st a panel pokazuje 120. Przegazowlem go troszke na wiekszych obrotach i wskazowka nagle opadla znow.
Nie wiem co to moze byc. Problem mam od momenty gdy kupilem auto czyli 3 tyg temu. Wtedy tez sie tak dzialo i zrobilem bez problemu 250km jak nim wracalem. Tzn wksazowka swirowala.

Zaprowadzilem auto do mechanika. Wyskoczyl blad czujnika. W samochodzie zostal zrobiony orygnalny rozrzad wraz z pompa wody oraz wymienilem czujnik wraz z termostatem ale to nie pomoglo .

Mechanik twierdzi ze jest chyba wina elektorniki i odsyla do elektyrka.

DOdam , ze jak pokazuje te temp 110-120stopni to nic podejrzanego z samochodem sie nie dzieje. Weze nie sa nawet gorace. Plynu nie gotuje. Mechanik abosulutnie wykluczyl problemy od silnika. Czujniki tez wydaje sie ok bo tak jak mowilem byly wymienione.

Co mam dalej robic :/ DOdam , ze na kanale 51 na klimatronicu pokazuje temp 75 st (nie wiem za co ten kanal odpowiada)
a na 49 tak jak pisalem swiruje ale po rozgrzaniu ponizej 108 stopni raczej nie schodzi. I tak jak pisalem przy 108 stopniach czy nawet 112 stopniach wentylator sie nawet nie wlacza tylko dopiero przy okolo 120 , choc i to nie jest regula. Mozna powiedziec , ze wlacza i chodzi jak chce

Prosze o pomoc

NO i najwazniejsze. Czy jest prawdopodobienstwo , ze moze to być uszczelka pod glowica?
Przemoo18
Nowicjusz

Miejscowość: Oswiecim
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...
    Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...