Audi A3 8P ( po lifcie ) - jaki silnik Diesla wybrać?

27 Gru 2012, 18:12

Tak jak w temacie. Zamierzam kupić owe auto ( po lifcie już czyli ta druga generacja ). Zastanawiam się nad dwoma jednostkami - silnik Diesla 1.9 TDI o mocy 105 KM czy 2.0 TDI o mocy 140 KM. Chodzi mi głównie o aspekty awaryjności, Waszych przygód. Auto jakie mnie interesuje to z początku produkcji czyli lata 2003, 2004 może 2005 jak fundusze pozwolą ( ok 20-25 tysięcy mam budżetu). Tak więc tylko te jednostki wchodzą w grę no bo pozostałe silniki Diesla w tym modelu były "wkładane" od 2006 roku. Proszę o opinie posiadaczy. Czy jakieś problemy, czy na coś uważać, czy któryś z silników omijać szerokim łukiem? Jestem tutaj zarejestrowany od wielu lat i wiem, że mogę liczyć na Waszą pomoc :) Także oczekuje koledzy na porady i odpowiedzi :)
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska

27 Gru 2012, 18:23

Szerokim łukiem omijać 2.0TDI, bardzo szerokim (oczywiście tyczy to się podanych lat produkcji, powyżej 2007r. są w porządku). A problemy to pękające głowice, padające pompy oleju, pompowtryskiwacze, koła dwumasowe i turbosprężarki. 1.9TDI lepsze, ale też nie idealne niestety. Jeden z artykułów o tym modelu: http://autokult.pl/2011/09/10/audi-a3-8 ... i-problemy . Wg mnie minimalny budżet na to auto to 25000 zł. W większości są sprowadzane i też wiele egzemplarzy będzie miało skręcone przebiegi i będą powypadkowe. Trzeba uważać.

W twoim budżecie zainteresowałbym się Fordem Focusem II (1.6TDCi bądź lepiej 2.0TDCi), auto będzie na pewno młodsze z lepszym silnikiem. Może być też Opel Astra III 1.9CDTi 120KM bądź 150KM. Dobrym wyborem też będzie Toyota Corolla D4D.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

27 Gru 2012, 19:04

No martwią mnie te głowice, pompowtryski, dwumasy i inne usterki które są powszechnie znane w tym i w wielu innych artykułach. Silnik 1.9 wydaje się bardziej rozsądnym posunięciem. Wiadomo, że w przyszłości trzeba będzie w każdym coś zrobić, no i wszystko zależy od egzemplarza na jaki natrafię...
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...