AUDI A4 B5- wlacznik światel, przyciemnianie szyb, centralny

08 Cze 2015, 19:27

Cześć
chciałabym zasięgnąć 'fachowej' porady. Otóż samochód wymieniony w temacie należy do mojego mężczyzny i chciałabym na urodziny troche go udoskonalić jednak ma to być niespodzianka . Nie muszą być konkretne odpowiedzi bardziej chodzi mi o pytania jakie powinnam zadawać na wymienione tematy jeżdząc po serwisach i pytając się o koszt i jakość usługi. Nie będę ukrywać, że nie znam się na tyle aby zaufać mechanikowi bo pewnie jak zobaczy, że 1. jestem kobieta 2. kompletnie sie nie znam.. to bedzie chcial wydusic ze mnie ostatni grosz albo po prostu zrobić to na odpie**** :D

A więc, interesuje mnie przyciemnienie wszystkich szyb - czy powinnam dostac jakaś gwarancje? atest, że nie oslabiaja widocznosci?? z jakim kosztem moge sie liczyc? jakiej folii uzyc - zebym nie przeplacila tej najtanszej

Automatyczny włącznik świateł - o co pytac??? :cry:

No i centralny zamek - glownie koszt

proszę o pomoc! a może i nawet jakies pomysly na inne stosunkowo nie drogie "operacje" :)

PS aluski 17' dostał pod choinkę :naughty:
daisycutter
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2014
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

10 Cze 2015, 09:44

Nie wiem co masz na mysli-przyciemnianie wszystkich szyb... :?: Zeby wszystko było zgodne z przepisami mozesz przyciemnić jedynie tylną szybę oraz tylne boczne.. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

11 Cze 2015, 09:16

daisycutter napisał(a):A więc, interesuje mnie przyciemnienie wszystkich szyb - czy powinnam dostac jakaś gwarancje? atest, że nie oslabiaja

Migi60 - z tego co wiem, to szyba przednia musi mieć przepuszczalnośc świała minimim 75% ( a więc przyciemnić można ją o 25% ), a szyby przednie boczne muszą mieć przpuszczalność świała nie mniejszą niż 70% ( a więc można przyciemnić o 30% ). Jednak trzeba wziąść pod uwagę, że większośc samochodów ( jak nie wszystkie ) mają te szyby już przyciemnione fabrycznie ( a właściwie jest to już przyciemnione szkło ), a więc zanim się je zaciemni, trzeba sprawdzić miernikiem jaką mają przepuszczalność świała. Natomiast szybę tylną i tylne boczne można zaciemniać nawet do 100% - tutaj nie ma żadnych zakazów.
Każda folia musi posiadać atest Instytutu Szkła i Ceramiki (ISiC). Mało tego - oznaczenie atestu powinno być naniesione na powierzchnię szyby tak, aby było widoczne i czytelne z zewnątrz. Należy pamiętać, że samo posiadanie certyfikatu wcale nie oznacza, że dotrzymany jest obowiązek dotyczący utrzymania właściwej przepuszczalności. Po zaciemnieniu szyb warsztat, który to wykonywał musi dać oczywiście paragon/fakturę. Co do cen, to rozbieznośc jest naprawdę duża - zalezy to oczywiście od jakości folii oraz od warsztatu. Musisz popytać w swojej okolicy ile to kosztuje.
daisycutter napisał(a):Automatyczny włącznik świateł - o co pytac???
No i centralny zamek - glownie koszt

Światła - jak najbardziej da sie zrobić. Wystarczy poszukac elektryka. Tyle tylko, że ów elektryk musi się na tym znać, bo jak jest inaczej to może więcej zaszkodzić niż zrobić. To samo jest z c.z. Sam komplet c.z, nie jest drogi ( możesz poszukać ceny w necie ), ale ceny są różne - zależy od ilości siłowników, czy siłownik jest master czy slave, od funkcji sterownika. Oczywiście o funkcjach sterownika możesz poczytać w opisie. Ceny montaży tez są różne - najlepiej pojechac do warsztatu gdzie zajmują się c.z., alarmami i tam się konkretnie dopytać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Cze 2015, 20:21

MotoAl-tak jak piszesz.Szyba sama w sobie ma juz jakiś procent przciemnienia a więc o dodatkowym przyciemnieniu nia ma mowy/tak jak pisałem-czołowa i przednie boczne/.Wystarczy przyciemnić-nakleic całkowicie bialą folię i juz nie spelnia warunków technicznych.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

13 Cze 2015, 17:52

Dokładnie tak. Ale zdarzają się auta, gdzie te szyby nie sa fabrycznie przyciemnione i przepuszczalność jest 100%. Wówczas można sobie je przyciemnić. Ale to, czy jest czy nie jest przyciemniona fabrycznie, to warto sprawdzić miernikiem, zanim zapłaci się mandat i pozbędziemy się DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...