Audi a4 - dobry wybór? pomocy!

21 Lip 2013, 19:02

Nie straszcie chłopaka zawieszeniem itp. Nawet jakby za jakiś czas coś trzeba było wymienić,to jaki jest problem? Czy jak kupi inne auto,to będzie ono bezawaryjne i bezkosztowe? Raczej nie i w każdym aucie są wymiany,naprawy i ...koszty. Dla mnie A4 jest udanym długowieczny i prostym autem. Minusy też posiada i do głównych wad należą wysoka cena za starszy rocznik, duża masa samego auta (czyli spore spalanie) oraz niska ładowność (chyba 380 kg ...). A4 udaje duże auto a rzeczywistości jest nie za wiele miejsca wewnątrz. Wystarczy porównać nawet z tą Vectrą. Sam użytkowałem A3 i złego słowa nie powiem. Miałem też w życiu 2 Ople i też nie mogłem na nie narzekać. Wszystko zależy w jakim stanie technicznym zakupimy auto. Nie jeździmy przecież rocznikiem,kolorem tylko autem..! :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lip 2013, 20:56

artur73 napisał(a):Minusy też posiada i do głównych wad należą wysoka cena za starszy rocznik,

To dziwne bo chyba nie sprawdzałeś wersji 1,6/1,8/2,8

artur73 napisał(a):duża masa samego auta (czyli spore spalanie)

To też chyba nie za bardzo ponieważ wersja 1,8 całkiem przyzwoicie pali tylko nie jedzie. Duże spalanie dotyczy wersji 4x4 nie mówiąc juz o super wynalazku 2,8 który w połączeniu z 4x4 pali więcej niż limuzyna V8. Moja a4 1,8 paliła 9-10l lpg.
Co do masy to jest minimalnie wyższa niż u konkurencji ale bez jakiś rewelacji (1300kg około)

artur73 napisał(a): Sam użytkowałem A3 i złego słowa nie powiem

No i tu jest największ różnica ponieważ a3 ma inne zawieszenie niż a4 więc większe jest prawdopodobieństwo że w a3 będzie ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Lip 2013, 21:19

Trudno szybkiemu racji odmówić...

Ja ze swojej strony już tradycyjnie polecam:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może nie ma tak komfortowego zawieszenia jak a4 jednak to równie dobry, bardzo elegancki, dobrze wyposażony i co najważniejsze TANI w utrzymaniu samochód nie mający w sobie nic drogiego co mogło by się popsuć.
Taka juz moja misja przekonywania ludzi do rovera;p
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Lip 2013, 21:32

szybki napisał(a):Moja a4 1,8 paliła 9-10l lpg.

Bez obrazy ale piszesz chyba o spalaniu na szosie..? :)
Właśnie luknąłem na Autocentrum z ciekawości i użytkownicy 1,8-125KM maja uśrednione miejskie spalanie 12,1l...i to benzyny. Dziesiątki ludzi pewnie się nie pomylili jak pisali o swoim aucie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

22 Lip 2013, 10:12

artur73 napisał(a):Właśnie luknąłem na Autocentrum z ciekawości i użytkownicy 1,8-125KM maja uśrednione miejskie spalanie 12,1l...i to benzyny. Dziesiątki ludzi pewnie się nie pomylili jak pisali o swoim aucie.

Generalnie nie spoglądam do autocentrum bo wypowiaddam sie o autach które używałem osobiście albo były w firmie w której pracuje.
Jednak zrobiłem wyjątek :) napisane jest średnie spalanie LPG 10,6l wersja 1,8 20V są do tego komentarze trasa 9,5-miasto 10,5 piłowanie 12,5l. Wklejam linka żeby nie było :D
[link do autocentrum.pl wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Lip 2013, 15:43

autko naprawdę wygląda solidnie, ciekawe czy ma jakieś ukryte minusy, miejmy nadzieję że nie
Rabbit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Audi
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...