Autko do pracy i nie tylko do 7tyś.

01 Lis 2013, 10:07

Witam.
Poszukuję auta dla siebie, głównie będzie służyć do jeżdżenia do pracy do której muszę dojeżdżać znaczny kawałek, myślę że rocznie będzie to ok 10k km

Auto najlepiej do 7k, lub mniej bez gazu żeby zmieścić się w tej cenie
Chciałbym aby auto było w miarę ekonomiczne, ale żeby też nie było jakimś mułem, po prostu ma się przyjemnie jeździć.

Głównie przyglądałem się Vectra B 1.8 16v roczniki powyżej 99. Autko bardzo fajne, ładne i dobrze wyposażone ale z tego co czytałem to mają spore spalanie, nawet coś ok. 8.7 l/100km także trochę mnie to przeraziło.

Zastanawiałem się także nad Focusem, moi rodzice mają mk1 1.8 TDI w combi i jeździ się bardzo dobrze, mi wystarczył by hatchback.

Co możecie mi polecić? Auto chciałbym ewentualnie zagazować, bo to też zawsze jakaś oszczędność. Jakieś pomysły?
Dziękuje za pomoc.
suszin
Nowicjusz

Miejscowość: Ruchocice
Prawo jazdy: 25 03 2011
Auto: Nie mam

01 Lis 2013, 10:54

lanos, nubira(troszke pali), astra f, honda civic V, fiat punto II
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

01 Lis 2013, 14:37

Wszędzie polecam Hondy i Toyoty, bardzo dobry silnik, spalanie około 7/8 l w miescie na trasie nawet koło 5, poszukaj sobie Civica VI i Corolli e11 ;)
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Typ: Hatchback

01 Lis 2013, 14:44

A civic w jakim silniku najlepiej? Słyszałem że civici na ogół są zajechane i trzeba dobrze szukać żeby znaleźć dobry egzemplarz.
suszin
Nowicjusz

Miejscowość: Ruchocice
Prawo jazdy: 25 03 2011
Auto: Nie mam

02 Lis 2013, 00:17

Civic 1,5 VTEC albo 1.6 któryś z tych. 1.4 jest nieopłacalny bo pali tyle co 1.6 a jedna ma słabszy silnik o te 15KM. Jest sporo zajechanych samochodów, ale idzie znaleźć bez problemu dobry egzemplarz. Patrz na blachę, bo silniki w Hondzie są bardzo dobre.
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Typ: Hatchback

02 Lis 2013, 00:46

Spójrz jeszcze na Toyotę Carinę E z silnikiem 1,6 bądź 1,8 oba na ubogą mieszankę przez co palą niewiele.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...