Dziwny stukot w silniku podczas gaszenia auta.

28 Mar 2025, 22:43

Witam

Insignia 1.6 180 km turbo benzyna, kod silnika a16let. 2009 rok. Podczas gaszenia auta przez chwilę następuje stukot w silniku. Z tego, co czytalem, to klasyczny objaw dwumasy. Problem w tym, ze poprzedni wlasciciel auta 2 lata temu remontował skrzynie m32 (klasyczny objaw łożysk w tych modelach) i robil tez wtedy sprzeglo z dwumasem. Było to niecale 2 lata temu. Oprocz tego stukotu podczas gaszenia auta nie ma zadnych innych objawów. Auto chodzi zajebiście, nie ma zadnych problemow ze sprzęgłem ani z wrzucaniem biegów. Nic nie szarpie, ani nie ma zadnych drgań. Niepokoi mnie tylko ten stukot przy gaszeniu. Mój ojciec ma audi 2.0 tdi 140 km i ma identyczny stukot podczas gaszenia auta. Tam sprzęgło z dwumasą rowniez bylo wymieniane. Auto również chodzi okej i jeździ z tym prawie rok czasu.

Znalazłem jakiś dowolny filmik na yt i stukot u mnie i u mojego ojca w tej audi jest bardzo podobny jak ten z tego filmiku. Zauważyłem, że w Audi stukot jest najgłośniejszy jak gasi się auto bez wcisniętego sprzęgła. Gdy gasisz ze wcisnietym sprzeglem, to prawie tego nie slychac.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

opelinsignia
Nowicjusz

29 Mar 2025, 10:37

Nie ma znaczenia czy gasisz silnik rozgrzany czy jeszcze zimny?

Generalnie najczęściej to objaw dwumasy, a to że ma dwa lata nie znaczy że już nie pojawiają się pierwsze objawy problemów z nią związanych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Maj 2025, 16:31

Do stukotu podczas gaszenia auta doszło jeszcze chrobotanie podczas postoju na biegu jałowym, które cichło po wciśnięciu sprzęgła. Wczoraj odebrałem auto po wymianie kompletu sprzęgła z dwumasem SACHS + olej w skrzyni + uszczelniacz półosi + tylny uszczelniacz wału. Stukot z silnika podczas gaszenia auta z wciśniętym sprzęgłem występuje nadal, ale jest on zdecydowanie mniejszy niż poprzednio. Chrobotania, ani drgań na biegu jałowym już nie ma. Mechanik mówił, że w skrzyni słychać luźne przesuwki i to one mogą też to powodować, albo klapa gasząca. Nawet nie wiem czy w tej Insignii ona w ogóle występuje. Trochę mnie martwi ten stukot, bo wszystko jest tam nowe, a już mam dość wydawania kasy w ciemno ... Nagrałem filmik jak to teraz słychać u mnie

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

opelinsignia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
    37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...