Autko na B1? Jak przerobić?

24 Sty 2011, 18:32

Witam!
Mam kilka pytań, i chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze zdania na ten temat.

1) Jakie autko polecacie, które nadawałoby się na kat. B1? (myślę nad Cinquecento 900, ale rozważę wasze propozycje)
2) W jaki sposób można przerobić ten samochód żeby osiągnęło masę 550kg..?
3) Czy znacie jakieś firmy w woj. lubelskim które się tym zajmują?

Od razu mówię, żeby odpuścić sobie pisanie typu: " Nie lepiej poczekać te dwa lata i zrobić normalne prawko B? "

Z góry dziękuję ;)
Tiesto
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

24 Sty 2011, 18:40

Tiesto napisał(a):" Nie lepiej poczekać te dwa lata i zrobić normalne prawko B? "

A po co tak długo czekac...Czy nie szybciej będzie jak temat ten poszukasz na forum/był juz wałkowany/lub kuknąć w necie czy na terenie woj.lubelskiego jest jakis zaklad ktory takie cudeńka robi....Przeciez to takie latwe... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2011, 18:43

ale co? nie mogę tutaj napisać na forum..?
Tiesto
Nowicjusz

24 Sty 2011, 18:56

to dzikie przerobki i wszystko mozna przerobic jak sie nie przestrzega przepisow.
jak ma byc w 100% zgodnie z prawem to tylko marki takie jak ligier, microcar i aixam.
popularna baza jest daihatsu cuore, ale jak wspomnialem to odchudzanie na sile i jakis tam wplyw na bezpieczenstwo ma :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Sty 2011, 18:59

Tiesto napisał(a):nie mogę tutaj napisać na forum..?

Czy ja coś takiego napisałem ze nie mozesz.... :?: :?: Ja tylko podałem Ci kierunek gdzie to szybko znajdziesz i wszystko będziesz w tym temacie wiedzial...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

25 Sty 2011, 00:22

JerzyB333 napisał(a):wszystko mozna przerobic jak sie nie przestrzega przepisow. :wink:

teraz to chyba każdy tak robi..
Tiesto
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...
    Zmiany w przepisach
    Od dnia 5 grudnia 2020, w życie wchodzą zmiany w przepisach dotyczących kierowców i właścicieli samochodów. - Tablice rejestracyjne / miejsce na pieczątkę podczas OBT / Prawo Jazdy / rejestracja pojazdu.

25 Sty 2011, 08:56

ale czy to niby dobrze :?:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Sty 2011, 10:59

Ostatnio leciało na TVN Turbo "Zakup kontrolowany", gdzie szukali dla chłopaczka samochodu do 550kg. Najbardziej odpowiednim jest Microcar-
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Osobiście w życiu nie wydałbym tyle pieniędzy na takie "coś" :shock:

Nie baw się w Cinquecento bo nabawisz się problemów z Policją. A wiem, że Policja nie jest pobłażliwa dla takich "kombinatorów" :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2011, 14:01

Lepiej spróbuj kupić już ''przerobiony'' samochód z wpisem w dowodzie 550kg, na allegro idzie kupić Cuora, Swifta i myślę ze na b1 to są najlepsze samochody i do nich w razie czego policja się nie przyczepi bo gdzieś w kodeksie jest zapisane że jedyne samochody które można przerobić na b1 to właśnie Cuor Swift i Smart, sam CC nie przerobisz żeby ważył 550kg a firmy które się tym zajmują tylko robią przekręt w papierach, w razie wypadku ubezpieczalnia może odwołać się od wydania odszkodowania i jeśli rypniesz w jakiegoś nowego Mercedesa to się będziesz spłacał lata, oprócz tego musisz jeszcze pamiętać że są chyba jakieś ograniczenia prędkości chyba w mieście 45 poza miastem 80 ale nie jestem tego pewny. Mimo wszystko uważam, że B1 to fajna kategoria tylko trzeba dość uważać na przepisy .
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

25 Sty 2011, 16:50

czy do 4 tysiecy kupię przerobionego Cuore w dobrym stanie? ;)
Tiesto
Nowicjusz

25 Sty 2011, 17:23

Ostatnio na mobile.de widziałem ładnego Cuora w warszawie za 400 euro czyli jakieś 1600zł już przerobionego na B1. A co do dalszego zdawania już na kategorie B, w Bydgoszczy jest szkoła w której B1 kosztuje 1250zł i kiedy kończysz 18 lat wykupujesz tylko 10 godzin jazd czyli jakieś 300-400 zł i masz już B, czyli wcale nie wychodzi aż tak drogo.
dzedzej
Nowicjusz

25 Sty 2011, 17:44

w bydgoszczy a gdzie dokładnie jest ta szkoła i jak się nazywa?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2011, 17:52

Kup CC i przerób albo jeździj SC 900 bez przeróbki. Najwyżej dostaniesz 300 zł mandatu za brak kategorii, a przeróbka kosztuje 1500... Coure to strasznie dziadostwo. Ciężko chodzi (pomijając kierownicę), rozklekotane, trzeba dużo gazu dodawać no i Seicento jest ładniejsze. Jakbyś miał trochę więcej to fajnym wyborem jest Smart, tylko, że jest na dwie osoby. Zdawałem B1 na Coure i część kursu miałem na Smarcie a pierwsze jazdy na Clio ;). Smart jest super (automatyczna skrzynia biegów), Clio to nie B1, ale prowadzi się jak masło. A Daihatsu to straszny dziad, nie polecam...
Edycja:
dzedzej napisał(a):B1 kosztuje 1250zł

Ja za kurs B1 zapłaciłem 200 zł więcej, ale podstawiają auto na egzamin za darmo. No i lekarz +50 zł bezterminowe.
dzedzej napisał(a):kiedy kończysz 18 lat wykupujesz tylko 10 godzin jazd (...) i masz już B, czyli wcale nie wychodzi aż tak drogo.

20 godzin (nie 10) i musisz jeszcze zdać egzamin(tylko praktyczny), więc 930 zł, czyli tyle, ile najtańsze kursy B.
Ostatnio edytowany przez ITpro, 25 Sty 2011, 17:56, edytowano w sumie 1 raz
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

25 Sty 2011, 17:52

dzedzej
Nowicjusz

25 Sty 2011, 18:03

a omega to wiem że jest w bydgoszczy i na cuore robi się b1
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002