Auto dla 19 latka - do 2000zł - do 1.1l pojemności

28 Kwi 2009, 10:28

Witam. Mam pewien problem. Miałem Tico, jednak pozbyłem się go szybciej niż je kupiłem. Problem był bardzo prosty. Auto mi w ogóle nie pasowało. Za małe, za tandetne, za brzydkie.
Doszedłem do wniosku, że chcę coś większego, jednak też nie zbytnio. Najważniejsze są dla mnie dwie rzeczy : tania eksploatacja i mała awaryjność. Najlepiej gdyby auto "lubiło" LPG. Zastanawiam się nad pewnymi autami :

1)Suzuki Swift Mk2 (1989-1991) - z tego co się orientuję auto bardzo mało awaryjne, jednak mankamentem są drogie części.

2)Ford Fiesta Mk3 (1989-1996) - auto bardziej awaryjne, jednak części są tańsze i łatwo dostępne. Wiele napraw dam radę zrobić w zaciszu swojego garażu. Ogromnym plusem Forda, będzie jego najmłodszy rocznik ze wszystkich aut jakie przypadły mi do gustu.
3) Opel Corsa A (1982-1993) - najlepiej z końca produkcji. Tak jak w Fiescie części są łatwo dostępne. Tutaj brałbym silnik 1.2 benzyna + LPG.
4) Seat Ibiza I (1985-1993) - najlepiej z końca produkcji. Nie mam bladego pojęcia o tym aucie.

Byłbym wdzięczny, gdyby każdy użytkownik uzasadnił swój wybór i poparł własnym doświadczeniem, bądź doświadczeniem osób, które takie auta posiadały :mrgreen:

Auto będę użytkował głównie na dojazdy do szkoły, około 10km przez całe miasto, a także czasem na jakiś wyjazd, itp.
Jeżdżę po to by żyć, żyję po to by jeździć xD
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

28 Kwi 2009, 12:55

Do tego mozesz dopisać jeszcze VW polo.

Ja chyba skłaniałbym się do corsy 1.2 LPG. za 2000 mozna kupic przyzwoitą
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

28 Kwi 2009, 13:35

Nie chcę VW Polo właśnie :razz: A co myślicie o Fordzie Fiesta Mk3? W tej cenie znalazłbym nawet z dobrym wyposażeniem. Dlatego też właśnie skłaniam się najbardziej w stronę Fiesty. Najmłodszy rocznik, do 2k zł dostałbym to autko nawet ze wspomaganiem, immobiliserem. Samochodzik jest dość popularny, więc powinno być do niego dużo zamienników jeśli chodzi o części. Silnik 1100cm3 z LPG mało pali, małe opłaty. Co prawda dopiszę mamę do auta, więc dostanę bonus w postaci paru procent zniżki na ubezpieczenie.
Jeżdżę po to by żyć, żyję po to by jeździć xD
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

28 Kwi 2009, 14:39

szkoda ze niechcesz polo bo naprawde udany samochod szczegolnie z silnikiem 1.3 nie do zajechania ale jak juz to bral bym fieste,kumpel mial i nie narzekal,pojezdzil nim wprawdzie tylko rok bo nadarzyla mu sie okazja kupic motor w ktorych sie lubuje ale mimo to mowi ze fiesta byla super
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Kwi 2009, 15:29

Ja polecam Ci Fiestę. Silniki 1100 są dość popularne i całkiem niezłe. Znajomy ma takiego i autko cały czas jeździ bez większych problemów, tylko bez gazu. Nie wiem jak autko zachowuje się z gazem. Ja sam mam moją FoFi tylko z silniczkiem 1400 i jak na razie nie mam zamiaru zmienić go na żaden inny samochód. Mam go już ponad pół roku i sprawuje się bardzo dobrze. Oprócz dolewania oleju i wymiany filtrów nic w nim nie robiłem. Na razie nigdy mnie nie zawiódł. Autko ma już swoje lata a naprawdę wygląda świetnie, nic w środku nie trzeszczy, nie stuka. Miałem akurat szczęście bo kupowałem ją od znajomego, także wiedziałem co brałem.
Także ogólnie serdecznie polecam autko, jak na dojazdy do szkoły to w sam raz, bo sam dojeżdżam codziennie na uczelnie, więc coś o tym wiem (tylko całkiem sporo bo w obie strony wychodzi 100km). Polecam też silniczek 1.4, naprawdę na tak małe autko to całkiem zwinny jest :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Kwi 2009, 15:37

weź jak najmłodszy rocznik
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1LR-GUE
    Silnik 1LR-GUE to prawdziwy klejnot w koronie Lexusa. Japońska marka stworzyła ten motor wyłącznie na potrzeby jednego modelu – supersamochodu LFA. W rezultacie wolnossąca jednostka trafiła pod maski zaledwie 500 samochodów. ...

28 Kwi 2009, 16:08

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cena do 2000zł to kupisz fiescine z okolic 93roku w db stanie
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Kwi 2009, 16:18

No zapomniałem dodać, ale to chyba oczywiste, że przy kupnie zwracaj uwagę na blachy bo niestety dużo tych samochodów jest zżartych przez rudą (nadkola, progi, okolice wlewu paliwa).Na szczęście mojej to za bardzo się nie tyczy :P
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001