Auto dla młodej dziewczyny do 5000 poradzcie

22 Lut 2010, 10:44

Witajcie

potrzebuję znowu waszej pomocy opowiadałam szwagierce jak bardzo pomogliście nam wybrać samochód i prosiła bym do was napisała i byście też doradzili jej :)

Moja szwagierka ma 20 lat prawko niecały rok jeździ jakimś starym fordem i chce sobie kupić autko nie duże mało awaryjne tanie w eksploatacji na małe przebiegi do ceny 5 000 zł

co radzicie ?
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko

22 Lut 2010, 10:52

Może Seat Ibiza, Vw Polo, Honda civic była by najlepsza ale jest trochę droższa... aa i pozostaje Mazda 323f..
maniaq
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie

22 Lut 2010, 10:52

Fiat Seicento
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
auto wsam raz dla kobiety i do miasta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lut 2010, 10:54

Fakt Barol91 zapomniałem o Seicento:)
maniaq
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie

22 Lut 2010, 11:37

Może Corsa albo Punto :?:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Lut 2010, 11:50

Jeszcze może byc jakiś Matiz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

22 Lut 2010, 11:53

Chyba Seicento byłoby najlepszym wyjściem jeśli to ma być małe i tanie w utrzymaniu autko. Tylko trzeba brać 1.1, bo palą mniej od 900 a jazda 1.1 jest o wiele bardziej dynamiczna, wiem bo jeździłem tym i tym przez dłuższy czas.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

22 Lut 2010, 12:09

też jestem za seicento, auto na czasie gdyz jest jeszcze produkowane... polecam silnik 1.1 jak dziewczyna chce jeździc oszczednie to niech kupi w gazie, punto mialem i też mi sie fajnie jeździlo ale po punto I wyszly 3 generacje czyli troche przeżytek :wink: co do matizów to odradzam handluje czesciami do tego auta i powiem tak czesci dobrze schodza ale jezdzic tym bym nie chcial czlowiek ma wrazenie ze w zakrecie sie przewroci na bok... polecam seio za te kase rocznik 2000 powinna kupic
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

22 Lut 2010, 12:33

A co byś powiedziała na Renault Clio ?
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2010, 13:57

Dokładnie, z tym Matizem to chyba już każdy zauważył że w zakrętach ma się duszę na ramieniu :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

22 Lut 2010, 16:12

wg mnie sejo ladniejsze od clio bardziej wyglad nowoczesny...
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

22 Lut 2010, 17:10

Sadzę,że nie ma co tutaj kombinowac i tak jak rozsądnie piszą poprzednicy,poszukac Seicento z 1,1.Auto tanie w utrzymaniu i eksploatacji i już za wiele nie straci przez rok czy dwa na wartości.Dla 20-latki będzie w sam raz (no chyba,że ma trojaczki.. :grin: ).
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Lut 2010, 22:19

Jeżeli chodzi o pomysł kupna Matiza to stanowczo Ci mówię żebyś sobie odpuściła ! Seicento tak jak mówią inni będzie jak na razie najlepszą opcją z wymienionych aut. Jest szybsze mniej ,pali ,nie jest tak wywrotne jak Matiz. Chociaż jest to młodsze auto od seicento to tylko pod względem wyposażenia w środku jest lepsze od Fiata. Myślę że Matiz jest też bardziej awaryjny od Seicento. Jeżeli już zdecydujesz się na kupno Seicento to bierz pod uwagę tylko silnik 1.1 bo 0.9 jest zbyt słaby i nie ma siły ciągnąć auta. To powoduje że 1.1 : jest szybszy i pali mniej niż 0.9.
Tekst roku:
"Ohhhhhhhhhh ! Ale urwał !"
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

23 Lut 2010, 10:52

Dzięki za porady.

ok rozglądamy się za seicento ale troszkę boi się fiata. i jeszcze szwagierce podoba się opel corsa co powiecie ?
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko

23 Lut 2010, 11:07

Za 5k lepiej szukajcie Seicento...
Corsa jest bardzo fajna i niezła technicznie przez swoją prostą budowę ale większośc aut jest po prostu zużytych i lata świetności ma za sobą... No chyba,że znajdziecie Corsę w bardzo dobrym stanie,wtedy warto rozważyc jej kupno. Omijajcie silnik 1,0.
:smile:
Nie ma co bac się Fiata. Wiadomo że SC ,to auto niskobudżetowe ale to właśnie Fiat z powodzeniem zmotoryzował w małe auta Europę prze kilkadziesiąt lat.Silnik 1,1 Fire jest bardzo dobrą konstrukcją (wogóle silniki serii Fire są udane i mają bezkolizyjne rozrządy! )Wszystko co zepsuje się w tym aucie jest tanie do naprawienia i to w każdym prawie warsztacie.
Zapewniam że za 5k lepsze jest SC z przebiegiem 120 tys.;niż kilka lat starsza propozycja auta przywiezionego kiedyś mającego na liczniku 160tys.a w rzeczywistości 350tys.
Poza tym jakby ktoś nie zauważył to Fiaty...nie gniją.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG