Auto do 10 tyś, Codzienna jazda, inwestycja.

23 Cze 2014, 18:55

Witajcie Drodzy Użytkownicy!
Zwracam się od Was z prośbą o pomoc w wyborze samochodu. Samochód ma być do codziennej jazdy, dziennie około 35km w weekendy odpoczynek ;) Głównie myślę o jakimś oszczędnym dieselu, ale nie jest to warunek konieczny. Jeżdżę różnymi autami, ale nadal nie swoimi, będzie to moje pierwsze auto. Chciałbym bym się pierwszym autem jakoś nie zraził, chciałbym by było na jakiś dłuższy czas, bym mógł powoli dłubać sobie przy nim i "upiększać" - mam nadzieję, że rozumiecie ;)

Samochody, które rozważałem/rozważam, ale chciałbym poznać wasze opinie, doświadczonych graczy w tym rynku:

- Alfa 156 1.9 JTD - Bardzo podoba mi się linia, stylistyka, wnętrze, wersje z drewnianą kierownicą, ale obawiam się, że te samochody są już zajeżdżone, styrane i jednak coś może zacząć się sypać.
- Skoda Octavia I - według mnie racjonalny wybór, tanie w eksploatacji a i stylistyka nie najgorsza
- Golf IV - stonowany, podobnie jak Octavia według mnie bezpieczny wybór ale nudny
- Volkswagen Passat - Popularny, mający coś w sobie, ale chyba zwyczajnie mi się przejadł
- Ford Mondeo MK3 - podoba mi się i tyle ;) ale z opiniami jest średnio
- Audi A3 - samochód nad którym rozmyślam najdłużej i wydaje mi się, że ono najbardziej trafia od mnie
- Starsze Civici mi się podobają, ale obawiam się, że trzeba by w nie włożyć drugie tyle, co sam samochód wart.
- Calibr się zwyczajnie boję, wydaje mi się, że to spore ryzyko.

Może uznacie że wybrzydzam, ale zwyczajnie mi się nie śpieszy, więc powoli obserwuję, oglądam, przyglądam się, czytam forum. Nie ukrywam, że to Alfa 156 budzi we mnie największe pozytywne "wibracje" ale się zwyczajnie obawiam. Chciałbym znaleźć coś ciekawego, co nie ma sławy dresowozu, ekstra byłoby jakieś Coupe, ale zdaje sobie sprawę, że w tej cenie ciężko.

Będę Wam bardzo wdzięczny za jak największą liczbę pomysłów i propozycji. Liczę na Was Panowie :wink:
iamnothouse
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Szukam

23 Cze 2014, 20:05

Alfa odpuść no chyba że chcesz być częstym gościem u mechanika,Calibra jak najbardziej tak,są jeszcze egzemplarze utrzymane w serii i zadbane.
Ode mnie Astra G coupe.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2014, 20:29

Alfa 156 jest awaryjna i nie ma co tego ukrywać .
Ale jak kupisz auto od pasjonata w dobrym stanie i będziesz dbał , serwisował i nie oszczędzał pieniędzy to da dużo radości .
Oczywiście nie jest to wybór zdroworozsądkowy i jeśli zdecydujesz się na zakup licz się z nie najmniejszymi wydatkami na serwis.
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2014, 20:38

Astra G odpada z powodu silników, które nieszczególnie mi odpowiadają. Chciałbym samochód posiadał około 110 KM.

Dlatego właśnie pytam, by poznać opinie konkretnych osób na temat Alfy. Czyli widzę, że Alfę wykreślamy, więc jeszcze kilka możliwości zostaje.

Fiat Stilo ?
iamnothouse
Nowicjusz

23 Cze 2014, 20:48

Stilo też dość awaryjne .
Ale wszystko też zależy od egzemplarza .
A co powiesz na takie cudo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ? Awaryjność na umiarkowanym poziomie .
Albo do głowy przychodzi mi jeszcze Rover 75 .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2014, 21:01

Z coupe → Astra Bertone polecana przez Barola, pug 406 coupe, ford cougar
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...
    Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
    Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...

23 Cze 2014, 21:05

iamnothouse napisał(a):Astra G odpada z powodu silników, które nieszczególnie mi odpowiadają. Chciałbym samochód posiadał około 110 KM.

Kolego ale astra to nie tylko 1,4 16V 90 KM jak chcesz mocniejszy silnik to masz jeszcze 1,8 16V 116 lub 125 KM. A jak inne samochody coupe to auta w/w przez kon146 będą świetne dla ciebie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

23 Cze 2014, 21:10

Właśnie cudo, bo w życiu takiego auta na oczy nie widziałem :P
Trochę ma sporo koni, ale bym przeżył. Małe, zgrabne ale nie wiem, musiałbym się temu bliżej przyjrzeć. Maska w nim odstaje czy mi się wydaje ?
iamnothouse
Nowicjusz

23 Cze 2014, 21:16

Nie mogłem się powstrzymać, z góry sorki :D
iamnothouse napisał(a):Skoda Octavia I - według mnie racjonalny wybór, tanie w eksploatacji a i stylistyka nie najgorsza

Stylistyka?
Ekonomia to inna sprawa, ale stylistka? :lol:
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

23 Cze 2014, 22:01

Mi stylistyka Octavi odpowiada, czemu nie wiem :P
iamnothouse
Nowicjusz

24 Cze 2014, 05:10

Każdy ma inny gust a o gustach sie nie dyskutuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 16:30

Wchodziłby w grę jeszcze jakiś samochód ?
iamnothouse
Nowicjusz

24 Cze 2014, 16:37

Lancia Kappa (trwały silnik 2.4), Mercedes 190?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Cze 2014, 18:02

Pojemność silnika max raczej 1.9
iamnothouse
Nowicjusz

24 Cze 2014, 19:39

Skąd jesteś to coś sie poszuka.
Barol
Awatar użytkownika