Auto do 40tys. - który model wybrać?

13 Sty 2019, 13:27

Dzień dobry.
Na razie jeżdżę Scenikiem II z 2008r. (1.6 16V + LPG).
Auto było sprowadzone (lekko uszkodzone, poduszki nie wystrzelone - widziałem). Nie było z nim żadnych problemów, ale pora na coś nowszego (choć prawdopodobnie zostawię Scenika jako drugie auto).
W ciągu roku robię jakieś 15tys. km, więc szukam samochodu z silnikiem benzynowym (może być do sprowadzenia). Nie mam jeszcze jednak sprecyzowanego modelu.
Na chwilę obecną moje typy to:
- Scenic III
- Hyundai ix35
- Kia Sportage
Jestem jednak otwarty na inne pomysły. Jestem kompletnie zielony w temacie motoryzacji, dlatego szukam porady np. na temat silników - na które warto zwrócić uwagę, których się wystrzegać?
Scenic 1.6 to auto wygodne, ale brakuje mu mocy - nie chcę się ścigać, ale chcę mieć poczucie, że przy wyprzedzaniu tira na pewno zdążę - takiego poczucia w Sceniku często brakowało.
Z góry dziękuję za wszystkie pomysły/propozycje/podpowiedzi.
Pozdrawiam.
marko2004
Nowicjusz

13 Sty 2019, 14:11

marko2004 napisał(a):W ciągu roku robię jakieś 15tys. km, więc szukam samochodu z silnikiem benzynowym

To nie tak. Wybór silnika nie zależy wprost od rocznego przebiegu, tylko od dziennego użytkowania auta, co znajduje niejako odbicie w rocznym przebiegu, bo 15 000 km rocznie może robić ktoś, kto jeździ non stop po mieście i w ten sposób nabija ten przebieg, albo ktoś, kto co kilka dni lata w trasy 200km ... jakże różne sposoby użytkowania.
Także może napisz najpierw w jaki sposób Ty użytkujesz auto.
tomekdk

13 Sty 2019, 14:28

Sprawa wygląda tak, że jeżdżę (jeździmy):
- codziennie na trasie praca-dom - 20km
- raz, dwa razy w miesiącu - trasa po 150
- raz w roku wakacje - około 3000 w kilkanaście dni
Może to nie jest dokładne wyliczenie, ale w sumie od maja 2011 do teraz auto zrobiło około 140 tys. km.
marko2004
Nowicjusz

13 Sty 2019, 17:13

A praca - dom to po mieście, czy poza miastem?
20km w obie strony?

P. S. Wysłałem Tobie prywatną wiadomość.
tomekdk

13 Sty 2019, 19:21

To 20km w obie strony. Właściwie po mieście.
marko2004
Nowicjusz

30 Sty 2019, 01:04

Na razie jeżdżę Scenikiem II 1.6 16V z 2008r, ale uznałem, że nadszedł czas na wymianę.
Myślałem o róznych autach, ale najprawdopodobniej pozostanę wierny marce i kupię Scenika III.
Myślałem o wydaniu jakichś 40tys (max 45).
Nie wiem tylko jaki silnik wziąć pod uwagę.
Na stronie http://motobenzyna.pl/samochody/373-renault-scenic.html
podają, że dostępne są 1.2 16V TCe H5Ft (wersje od 110 KM, 115 KM i 130 KM) i 1.4 16V TCe H4Jt (130 KM).
Niestety, obie oznaczone są jako "niezalecane do instalacji LPG" - a biorę pod uwagę taką możliwość.
Poza tym przy 1.2 Tce jako lista wad widnieje:
wysoki koszt serwisu
awarie turbosprężarki
awarie intercoolera
awarie cewki zapłonowej

Jak to jest w praktyce z tymi silnikami?
Ktoś ma, może coś powiedzieć?
Zauważyłem, że Scenika z 1.4 TCe właściwie nie ma w sprzedaży.
Jak jest z dynamiką tych silników? Mój 1.6. 16V z 2008 jest właściwie niezawodny, ale wyprzedzanie czy jazda pod górę z obciążeniem to dla niego wysiłek i wyraźnie czuć, że brak mu "kopa".

Może opieram się na obiegowych opiniach, ale Diesla nie chcę - jednego miałem i co się z EGR-em naużerałem, to moje. Wiem, że dzisiejsze diesle są inne, ale ja jeżdżę mało (20 km dziennie po mieście, 2 razy w roku dłuższe wyjazdy) - akurat tyle, żeby zapchać DPFa.
Myślałem jeszcze o Kii Sportage, ale najpopularniejsza 1.6 GDI jest mułowata wg opinii użytkowników, a lepsze wersje silnikowe są dużo droższe.
Podoba mi się też Opel Mokka 1.4 Turbo, ale ma mniejszy bagażnik od Scenika (choć z drugiej strony duży bagażnik potrzebny jest raz w roku).
Ostatnio edytowany przez mike, 30 Sty 2019, 13:23, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
marko2004
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...