Auto do ok 15 tys pod LPG

13 Mar 2019, 13:02

Witam Panowie, sprawa wygląda następująco, stoję przed zmianą auta ponieważ moja 323f gnije w oczach i koszty z tym związane są nie warte mojego wkładu. Przejrzałem forum i nie znalazłem nic co by mi pomogło.
Poszukuje auta które będzie w miarę tanie w utrzymaniu, zamierzam założyć LPG, miesięcznie robię ok 2.5 tys kilometrów z tym, że drogi którymi się poruszam na codzien są mocno dziurawe stąd zależy mi, żeby zawieszenie nie bylo zbyt drogie w naprawach. Aktualnie jeżdżę 323F BJ 1.6, nie ukrywam że mi brakuje mocy czasem a hałas autostradowy jest nie do zniesienia.

Zastanawiam się nad kilkoma autami i potrzebuje opinii na ich temat czy wgl.warto je brać pod uwagę.

1. Opel Astra H- nie podoba mi się strasznie oplowska deska rozdzielcza ale do przeżycia, silnik 1.8 125km bądź większy
2. Ford Focus MK2 1.8-2.0 podobno tak średnio nadają się do LPG ?
3. Mazda 6 2.0 mimo że wiem że gniją jakoś podoba mi to auto ale czy znajdę jakiś zdrowy egzemplarz który po roku nie zmieni koloru na rudy ?
3. Hyundai i30, nie mam zdania na temat tego auta wizualnie mi się podoba
4. Volvo S40

Proszę o jakąś opinie na temat tych aut, chciałbym wykluczyć te które średnio się nadają dla mnie a że z czasem ciężko to na oglądanie wszystkich modeli nie przeznaczę kilku miesięcy żeby znaleźć dobry egzemplarz.
dzikus1993
Nowicjusz

13 Mar 2019, 16:16

dzikus1993 napisał(a):1. Opel Astra H- nie podoba mi się strasznie oplowska deska rozdzielcza ale do przeżycia, silnik 1.8 125km bądź większy

Ogólnie spoko, możesz też popatrzeć na vectrę, tam było 122ps.

dzikus1993 napisał(a):2. Ford Focus MK2 1.8-2.0 podobno tak średnio nadają się do LPG ?

Silniki mają mechaniczną regulację luzu zaworowego - kilka stówek 30-40kkm. Do tego ceramiczne gniazda zaworowe. Generalnie to wszystko będzie ok i nie masz się czego bać jeśli auto będzie regularnie serwisowane. W przypadku kiedy będziesz żałował 100 zł na wymianę filtrów i regulację co 15 tysięcy to odpuść. Volvo też wtedy odpuść bo to te same silniki - zresztą focus i s40/v50 to technicznie to samo.

dzikus1993 napisał(a):3. Mazda 6 2.0 mimo że wiem że gniją jakoś podoba mi to auto ale czy znajdę jakiś zdrowy egzemplarz który po roku nie zmieni koloru na rudy ?

Wszystkie gniją, dzielą się na te już zrobione i do zrobienia na już. Także jak chcesz, prędzej czy później korozja wystąpi

dzikus1993 napisał(a):3. Hyundai i30, nie mam zdania na temat tego auta wizualnie mi się podoba

Spoko ale nie wiem jak tam z cenami. Najlepszy byłby 1.6 bo 1.4 jest trochę za słaby. Bliźniaczym autem do i30 jest ceed

dzikus1993 napisał(a):4. Volvo S40

Patrz focus.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Mar 2019, 18:24

Witaj.
Może rozważ Vectrę C :)
Od kilku dni jestem posiadaczem tego opelka w wersji GTS z silnikiem 1.8. Nie jest to demon prędkości ale daje rade. Miałem podobne odczucia jak ty co do wnętrza i deski rozdzielczej opla czy to vectry,signum czy astry ale na zywo nie jest tak zle, idzie sie do tego przyzwyczaic. Samochod jest mega wygodny i z tego co czytalem czy to na tym forum czy na innym sa to bardzo dobre samochody, a silnik 1.8 nadaje sie do gazu i osobiscie chce tez zalozyc.
Jak szukałem to mialem tez na oku tak jak ty mazde 6, mazde 3 i focusa, ale jesli chodzi o mazdy to tak jak wyzej ktos napisal o korozji i to byl glownie powod ktory wplynal na moja decyzje o odrzuceniu tej propozycji.
Wybór padł na vectrę i jak na razie jestem mega zadowolony, wiem ze ten tydzien czasu to nie jest duzo zeby oceniac auto ale jezdzi mi sie nim bardzo dobrze, do tego wyglad w wersji GTS jest moim zdaniem o wiele ladniejszy niz w zwyklej vectrze.
michasba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1990
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

13 Mar 2019, 19:07

Narzeczona posiada Vectre 2.0T auto nie powiem fajne ale jak dla mnie prowadzenie tego auta jakoś mi nie podchodzi dlatego jej nie biorę już nawet pod uwagę, astra znajomego jeździłem tylko silnik 1.6 było okej ale to wnętrze jakoś do mnie nie przemawia. Już sam nie wiem bo i30 fajne wersje wychodzą ponad budżet, Ford tak samo. Jest coś innego w tym budżecie o podobnych gabarytach do Focusa astry i i30 ?
dzikus1993
Nowicjusz

13 Mar 2019, 19:45

dzikus1993 napisał(a):Ford tak samo. Jest coś innego w tym budżecie o podobnych gabarytach do Focusa astry i i30 ?

Już nie przesadzaj z cenami focusa, za 12-13 powinieneś coś znaleźć.

Corolla e12
Civic VII
od biedy leon
osobiście szukałbym też 307 ale zaraz znajdą się znawcy, którzy będą go odradzać "bo to francuz" i najlepiej sobie golfa od helmuta kup.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Mar 2019, 00:40

Po dokładniejszym oględzinach zostaje tylko przy trzech modelach. Astra i30 i Focus, czy te auta też tak rdzewieją jak Mazda bo się tego obawiam ??
dzikus1993
Nowicjusz