Auto gaśnie w trakcie jazdy

16 Sie 2018, 08:53

Hej,

mam problem z autem, mam wrażenie, że to może być od EGR bo ostatnio jeden mechanik partacz wyciągał go do czyszczenia (auto się dusiło) i po tym zabiegu zaczęło gasnąć w trakcie jazdy, czego przed czyszczeniem nie uświadczyłem i jak powiedział - niestety, ale do wymiany.

Potrafi zgasnąć w trakcie jazdy lub wjeżdżania na rondo itp. A jak to wygląda?

Przy zmniejszaniu obrotów do pewnego momentu spadają do 0,5 lub całkiem auto gaśnie - co prawda pojawia się ikonka check engine oraz ikonka opisana w ten sposób - "Elektronicznie sterowane chłodzenie silnika" mimo prawidłowej temperatury. Po przytrzymaniu gazu auto zapali tylko, że na pierwszym biegu przy maksymalnym wciśnięciu pedału gazu jedzie maksymalnie do 10 km/h (jakby brakowało mu powietrza) jeśli natomiast puszczę gaz i wcisnę go ponownie, to wygląda jakby wszystkie koniki mu wracały. Co zauważyłem obroty potrafią być na poziomie 500-600 obr/min, gdzie norma w tym aucie to było 700-1,3 tys w zależności od temperatury silnika. Oraz te obroty sobie niemal stale falują, czego nie obserwowałem wcześniej.

Czy może mi ktoś z tym pomóc ? Auto jest wręcz niesprawne, ponieważ gaśnie na skrzyżowaniach, rondach itd, co prawda odpala, ale mam obawę co się może wydarzyć.

Czy to może być przez EGR czy przez co? Dodam, że przed czyszczeniem nigdy nie miałem takie sytuacji. A po wyjechaniu od mechanika, który czyścił zaczęło się to dziać. Dosłownie jeszcze zanim do domu dojechałem.
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

16 Sie 2018, 10:49

Rozumiem że mamy się domyślać o jakie auto Ci chodzi? Zawsze opisuj auto, inaczej pomocy nie uzyskasz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Sie 2018, 10:51

Ahh wybacz.

Opel Astra G 1.6 16V 101 KM.
Frekz