Auto nie odpala rano i po dłuższym postoju

12 Paź 2017, 18:21

Witam, mam pytanie stricte mechaniczne, także jako posiadacz Seata Ibizy :) Nie wiem czy to tutaj dobry post ale może ktoś miał podobne zdarzenie i może uda się mu wypowiedzieć. Seat Ibiza 2009 rok 1.4 benzyna+gaz instalacja Stag, przebieg 60 tys. Gaz nie od nowości tylko założony przy przebiegu 51 tys. Pojawia się od dłuższego czasu problem taki, że przy odpalaniu zawsze rano i po 8 godzinach pracy auto przy pierwszym przekręceniu stacyjki nie odpala, wskakuje na obroty i zaraz gaśnie za 2 razem nie ma żadnego problemu, zaskakuje od razu, to co może też być ważne, jak próbowałem bezp[ośrednio po odpaleniu dodać gazu, obroty się nie podnosiły, był natomiast słyszalny wyraźny stuk/stuki dochodzące spod maski. Działo się tak tylko do momentu aż auto nie pochodziło z minutę czy dwie później już było normalnie przy dodaniu gazu. Podczas jazdy auto zachowuje się normalnie, czasami ale to bardzo rzadko tylko dzieje się tak że obroty spadają do zera i auto gaśnie. Raz ku mojemu zdziwieniu jak dodałem gazu w tej sytuacji zaskoczyło samo na nowo..... Od razu mówię że sprawdzany był czujnik temeratury z samego rana, jest ok, wymienione świece, filtr paliwa także, mechanicy nie mają zielonego pojęcia gdzie szukać i czego szukać. Będę wdzięczny za pomoc jak ktoś miał podobny problem. Pozdrawiam
barto1712
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2009

13 Paź 2017, 15:42

Do sprawdzenia pompka paliwa czy daje odpowiednie ciśnienie. Ilość paliwa w baku tez się liczy powinno być przy LPG nie mniej niż 1/3 zbiornika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...