Auto powypadkowe czy nie?

28 Lut 2010, 11:41

Witam,
Koledzy zawsze mnie dziwiło, że po obejrzeniu zdjęć samochodów potraficie powiedzieć czy dane auto jest powypadkowe czy nie. Moglibyście podzielić się tą cenną wiedzą ze mną i innymi kolegami. Widziałem też, żę niektórzy na giełdzie otwierali maskę samochodu i zaraz wiedzieli czy dany pojazd jest po wypadku czy nie. Jesli możecie to przybliżcie szczególy, na które zwracacie uwagę?
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

28 Lut 2010, 11:48

To proste,czasami popatrzysz na lampy i już sie domyślasz że cos jest nie tak ponieważ jedna wydaje sie być nowsza od drugiej,inne to spasowanie np blotnika przedniego a maski (z jednej strony jest wieksza szczelina niz z drugiej) tak samo z tyłem no i dochodzi też inny odcień jakiegoś elementu np przedni błotnik jest wyraznie ciemniejszy niz np drzwi czy cos.A wspomniałes jeszcze o giełdzie,pewnie chodzi o to że jak otworzysz maske to czasami masz inny odcień elementu niz na zewnatrz,u mnie w Lanosie tak jest całe autko bordowe a przedni zderzak od strony komory silnika jest seledynowy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lut 2010, 15:49

Witam.Po pierwsze jezeli ktos po ogladnieciu zdjęc auto kupuje albo je odrzuca to robi wielki błąd.Cała prawda pamiętaj na miejscu,i nie podczas opadów.Po drugie moje ostatnie auto kupiłem z pomalowanym lewym błotnikiem i co myslisz ze zrobiłem zle,miałem go nie brać jak cała reszta była rewelacyjna.Wiekszość aut miała cos tam pomalowane,coś tam wymienione i wcale to moim zdaniem danego auta nie eliminuje z zakupu.Wazne zeby to cos wychwycić i jezeli jest reszta ok to brać.Ja znam jednego takiego cwaniaczka-handlarza,auta z dość ładnie pomalowanym tylnym zderzakiem nie chciał kupić a kupił auto zespawane z dwóch,ala mieliśmy ubaw.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

28 Lut 2010, 17:18

No ogolnie sprawdza sie spasowanie elementow, niektorzy handlarze robia to ostatnio bardzo niechlujnie ;/! a mimo to chca wmowic ze auto bezwypadkowe nowka i wogole ;/
Tak jak barol91 napisal, lampy roznia sie od siebie- to juz znak ze MOGLO byc cos robione... Wlasnie MOGLO ale nie musialo :) Tak samo jest ze spasowaniem elementow w niektorych autach trzeba zdjac caly przod zeby wymienic kilka czesci, takze to tez trzeba traktowac z przymrozeniem oka, ale wiadomo jesli sa oznaki nie trzeba ich lekcewazyc.
Poza tym chyba kazdy pozna swierzy lakier na aucie, wiadomo do tego dochadza jakies faldki wybrzuszenia takie rzeczy w bezwypadkowym aucie nie powinny wystepowac.
No ale zbytnio nie przezywajmy ! Auto po obcierce parkingowej z pomalowanym elementem to nie auto po wypadku. Powiem tyle.. trzeba miec czujne oko :)
Johnyy_
Nowicjusz

Miejscowość: Slask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...