Auto z salonu do 70tys 2015 jakie wybrać?

08 Wrz 2015, 11:03

rafkaa napisał(a):dość paliwożerne silniki i coś czuje ze moge się cieszyć do 1go tankowania
no chyba niekoniecznie :D tutaj chyba zasugerowałeś się mocą czy pojemnością, co jest błędnym myśleniem :wink: ten silnik spali mniej od każdej turbokosiarki :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Wrz 2015, 20:11

rafkaa napisał(a):co do Hondy mam opinie sądziada który posiada taką i jego model z 2011r 1,8 ok 150km pali 8l+

Civic 1.8 pali mniej niż auta koreańskie czy japońskie z 1.6, sąsiad musi mieć ciężką nogę. Oszczędniejsze od Hondy 1.8 są podobno 1.4 TSI od VAGa, ale one nie grzeszą trwałością.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Wrz 2015, 23:32

A na jakiej podstawie sadzicie co niektórzy aby odpuścić sobie Fabię z silnikiem TSI ? Jeździliście czy powielacie pierdoły ? Kto narzeka ? Taki sam odsetek co w przypadku innych marek ?

Przede wszystkim należy wybierać roczniki po 2010 roku ale tutaj mowa o samochodzie nowym więc w czym problem ? Moja Fabia jest jeszcze na łańcuszku ale z poprawionym rozrządem z roku 2012. Przejechałem 76 000 km i nic się nie dzieje a z samochodu jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim dbam o niego a on mi się odwdzięcza...
- nie szleję i nie kręcę na zimnym silniku
- trzymam obroty na poszczególnych biegach i nigdy nie sugeruję się komputerem, który każe mi przy niskich obrotach zmienić bieg na wyższy
- nigdy nie wyłączam silnika bezpośrednio po jeździe, zawsze odczekam 30 sekund do 2 minut w zależności od tego jaka była jazda...

Moja Fabia to 1.2 TSI 105 KM z oku 2012, kupiony w salonie. Serwisuję ( koszty serwisu do przyjęcia w odróżnieniu od innych marek ) i wymieniam płyny...tych samochodów jest multum a narzekania dotyczą starszych roczników, obecnie już są na pasku więc problem przeskakującego łańcuszka odpada...ja polecam Fabię z TSI i najlepiej niech wypowiadają się na temat tych silników użytkownicy a nie narzekacze, którzy przeczytają pierdoły w internecie...każda marka ma swoje wtopy, każdy użytkownik jest inny a ja wyznaję zasadę - jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz...ja mogę w pełni to auto polecić bo zamiast niepotrzebnie płacić za znaczek na masce, w przypadku Fabii można te pieniądze przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie...
a na marginesie...moje 76 000 km to :
- Włochy aż do Porto Cesareo
- 4 razy Chorwacja (kto jeździ tam to wie jakie ciężkie potrafią być tam trasy)
- cała Polska
- cykl mieszany bo czasami tez muszę pokręcić się po mieście...
Pozdrawiam
marcinoski
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 1995
Auto: 20 000
Silnik: Suzuki S-cross 2WD
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

10 Wrz 2015, 07:23

marcinoski napisał(a):A na jakiej podstawie sadzicie co niektórzy aby odpuścić sobie Fabię z silnikiem TSI ?

silnik jest obliczony na przejechanie gwarancji i to czasem się nie udaje, a potem niech się dzieje co chce - koncerny utrzymują się nie ze sprzedaży samochodów tylko z ich naprawiania
kolejna sprawa to taka, że potem tego nie sprzedaż

i żeby nie było jeździłem służbowym Rapidem w wersji 105KM w nie najbiedniejszej wersji - i tak, fajnie to jechało ale nigdy w życiu nie kupiłbym go patrząc jak jest zrobiony i co oferuje tym bardziej, że za podobną kasę kupiłbym np. Kię Cee'd. W tej chwili Hyundai i20 jest znacznie lepszą propozycją wśród aut segmentu B niż Fabia i ma prostsze silniki, które dobrze rokują na przyszłość. 1,0T też będzie jak komuś mało mocy w zwykłych.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Wrz 2015, 13:35

co do silników TSI Skody po wpisaniu w google wyskoczyło pełno stron z problemami nawet znalazłem stronę producenta ( skody) na której się tłumaczy że problemy z tymi silnikami wynikały z niskiej jakości podzespołów ( tu chyba chodzi o rozrząd) w nowszych wersjach zostało juz to poprawione ale kto będzie ryzykował za tyle kasy, więc moze trafiła się Wam po prostu dobra wersja Skody :)

i coraz mocniej zastanawiam sie nad KIA Ceed jakie silniki byście polecali ? 1.6 GDI 135km?
rafkaa
Nowicjusz

Auto: opel astra 2

10 Wrz 2015, 15:53

marcinoski napisał(a):a na marginesie...moje 76 000 km to :
- Włochy aż do Porto Cesareo
- 4 razy Chorwacja (kto jeździ tam to wie jakie ciężkie potrafią być tam trasy)

Auto miejskie i takie trasy? :shock: Przegrałeś jakiś zakład czy co?

rafkaa napisał(a):i coraz mocniej zastanawiam sie nad KIA Ceed jakie silniki byście polecali ? 1.6 GDI 135km?

To już lepsza będzie Honda 1.8 - wady podobne (azjatyckie auto), ale:
- mniejsza utrata wartości, łatwiej sprzedać,
- lepsze prowadzenie,
- silnik z pośrednim wtryskiem,
- mniejsze spalanie przy lepszych osiągach.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...
    Ubezpieczenie samochodu krok po kroku
    Stając się właścicielem pojazdu, niezależnie od tego, czy jest to auto nowe czy używane, zachodzi konieczność wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia OC. W przypadku zakupu auta używanego, które jest już zarejestrowane ...

10 Wrz 2015, 17:16

Jak iść w prostotę to lepiej brać Hyundaia i30 1,6 MPi niż 1,6GDi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2015, 21:17

Dobra Panowie udało sie namówić na manualna skrzynię, jutro chce kupić auto
Nissan Juke 1.2 turbo 115km za 68 tys
czy Honda Civic 1.8 140km zxa 75tyś ( da się ją przerobić na LPG po okresie gwarancji ?)
rafkaa
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 21:21

Zdecydowanie Honda
Juke po raz 3ci piszę - to pomyłka wydać tyle kasy na takiego kurdupla
Hondy nie przerobisz na LPG w okresie gwarancji, a na pewno nie przerobisz Juka, a spalą podobnie, a Honda trwalsza będzie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2015, 21:24

Juka podobno w ogolę sie nie da bo ma bezpośredni wtrysk paliwa, z Honda nie wiem jak jest jedyny minus hondy to bardzo niskie zawieszenie
rafkaa
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 21:31

Za Juka zdecydowanie lepszą opcją jest Kia Soul - większa w środku i lepiej wykończona. Silnik też ma niestety wtrysk bezpośredni ale i wyższe zawieszenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 08:08

łysy30 napisał(a):Auto miejskie i takie trasy? :shock: Przegrałeś jakiś zakład czy co?

:D
Nic z tych rzeczy...zawsze byłem fanem niewielkich silników benzynowych...moja Fabia to kombi więc trudno mówić tutaj o samochodzie miejskim mimo, że rzeczywiście takie jest jego przeznaczenie ale...bagażnik to lotnisko do którego wszystko wejdzie..żona, jedno dziecko i niczego więcej nie potrzebuję...autko w trasie spisuje się bardzo dobrze, spalanie przy prędkości autostradowej 140 km/h całkiem znośne więc powodu do narzekań nie ma...następna będzie Octavia 1.4 TSI 140 KM ale w grę wchodzą różne rozwiązania, niekoniecznie nowe z salonu w cenie jak u autora tego wątku...blisko byłem 3 lata temu Ceeda oraz Peugeota ale wygrała Fabia...gwarancja skończyła mi się w lutym ale nadal nic się nie dzieje a kupca na samochód już mam ze względu na to, że ten ktoś, który zna problemy wieku dziecięcego TSI wie jak ja swój samochód traktuję od nowości...być może i trafiłem na dobry egzemplarz ale poprzedni samochód, który nadal mam - VW Polo 1.2 12 V również był niby awaryjny a w moim jest już 225 000 km i dalej nic tylko wymiana płynów, klocków i tego co się z wiekiem zużywa...ten samochód nie jest na sprzedaż i jeździ nim teraz zona ale wychodzi na to, że mam podejście do samochodów... :)
marcinoski
Początkujący

11 Wrz 2015, 08:45

marcinoski napisał(a):3 lata temu Ceeda oraz Peugeota ale wygrała Fabia...

czym przekonała Cie Fabia, że odrzuciłeś o klasę lepszego i wygodniejszego Cee'da? Na trasie przeżyłbyś szok w wygodzie. Na komfort duży wpływ ma rozstaw osi, a Cee'd miał wtedy jeden z większych. Fabia dalej będzie miejska czy to kombi czy nie, bo konstrukcja zawiasu, paleta silników i wyciszenie dalej pozostaje taka sama
Jechałem Octavią i Fabią i różnica w wyciszeniu jest znaczna szczególnie przy wysokich prędkościach.

Nad kupnem Octavii III zastanowiłbym się tylko gdybym szukał dużego auta rodzinnego :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 08:53

Nie boli Cię kręgosłup po takiej trasie? Zrobiłem kiedyś Ibizą (a więc bliźniakiem Fabii) trasę Wrocław - Kołobrzeg i ciężko było wysiąść z auta. Zgodzę się, że takie miejskie auto w nadwoziu kombi w zupełności wystarcza dla 3-osobowej rodzinki, która przemieszcza się głównie po mieście, ale do Chorwacji bym tym nie pojechał. Sam z uwagi na konieczność pokonywania od czasu do czasu dłuższych tras pozbyłem się Ibizy, pomimo tego, że bardzo to auto lubiłem. W mało komfortowej Hondzie z dużo gorszymi fotelami niż w Ibizie podróż przebiega o wiele przyjemniej - mocniejszy silnik, większy rozkład osi, większa przestrzeń. Mimo wszystko jestem zdania, że jeśli w użytkowaniu przeważają trasy to należy poszukać czegoś w segmencie D.
W wybór silnika i auta nie wnikam - każdy ma prawo jeździć tym co mu się podoba.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

11 Wrz 2015, 09:13

Napisałem odpowiedź w nawiązaniu do postu dzidy ale nie widać go, nie mam pojęcia gdzie wylądował... :(
W skrócie napiszę jeszcze raz....imponowała mi przestrzeń w Fabii, kultura pracy silnika i pakowność...cena za wersję Ambition udało mi się wynegocjować do 52 000 a należy nadmienić, że była to o 6 500 zł niższa cena od najwyższej z innego salonu a zapytanie wysłałem do 14 salonów...Kia nie była zbyt elastyczna w negocjacjach a dodatkowo słyszałem o czynniku w klimatyzacji z którym są problemy...

Tak łysy, tutaj trafiłeś w sedno...fotele są strasznie niewygodne nawet dla mnie a ja wzrostem nie grzeszę mam 173 cm a i mnie czasami ciężko wysiąść z auta...no ale kwestia przyzwyczajenia...

Ciężko mówić abym szukał typowo rodzinnego samochodu bo mam tylko jedno dziecko i więcej nie planuję...musi być pakowny i tym razem z większym silnikiem...robię 20/25 000 roczne i przede wszystkim na dłuższych trasach...wersje silnikowe to jest coś co przyprawia mnie o ból głowy, tyle tego jest, że nie nadążam...
marcinoski
Początkujący