Auto z wysokim zawieszeniem za około 12 tysięcy

10 Kwi 2015, 12:20

Witam, chciałbym w końcu kupić swoje pierwsze auto. Budżet jaki posiadam to 12 tysięcy, chociaż jak będzie warto to mogę wydać maksymalnie do 15 tysięcy.

Auto będzie użytkowane codziennie na krótkiej trasie do pracy, dojazd między dwoma miastami około 12 km w jedną stronę. Dłuższe trasy bardzo sporadycznie, zależy mi także na dość wysokim zawieszeniu ponieważ często jeżdżę na ryby po różnych polnych drogach.

Skoro już wspomniałem o rybach to chciałbym także żeby było dosyć pojemne, jednak nie chciałbym żadnego kombi etc. Poprzeglądałem trochę różnych modeli i stwierdziłem, że idealny mógłby być dla mnie Ford Fusion. Co o tym sądzicie? Czy są jakieś podobne auta do niego z wyżej wymienionymi parametrami, a jednocześnie przy tym bardziej niezawodne/mniej palące?
Poza tym jaki wybrać silnik, w roku będę robił maksymalnie 12-15 tysięcy kilometrów więc myślę, że najlepsza będzie benzyna?

Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc!
MarcinNS91
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Kwi 2015, 11:41

Ford Fusion :o chłopie gdzie tu masz wyższe zawieszenie i pojemny bagażnik nie mówiąc juz o napedzie.
Zobacz Subaru Forester pewnie sie nie spodoba.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Kwi 2015, 11:45

Citroen C5 I liftback - pojemny bagażnik i regulowane hydropneumatyczne zawieszenie. Silniki benzynowe 1.8 i 2.0 nadają się do LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

17 Kwi 2015, 10:50

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Dziękuje za odpowiedzi, jednak te modele średnio mi się podobają. Jak wspominałem nie chcę żadnego kombi i tym podobnych więc te subaru odpada, a citroen zwyczajnie mi się nie podoba.
Dodam, że nie będę jeździł po nie wiadomo jakich pagórkach, tylko ostrożna jazda na polnych dojazdowych drogach raz tygodniu.
Poszperałem na forum i znalazłem jeszcze parę typów, które wpadły mi w oko:
- Ford Focus mk2
- Toyota Corolla e12 (chociaż wydaje się, że nie za duży bagażnik)
- Opel Astra J
- Mazda 3 (choć tego nie jestem pewny bo sporo opinii, że z korozją problemy i bardzo cienkie blachy)

Czy jesteście w stanie ocenić, które z tych autek najlepiej nadałoby się do przebiegów rocznych rzędu 12-15 tysięcy oraz raz w tygodniu na wypad na ryby (które z nich ma solidne i w miarę wysokie zawieszenie, obecnie jeżdżę fiestą mk4 i jej zawieszenie w zupełności wystarcza na te polne drogi po których jeżdzę).
MarcinNS91
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 10:55

Na każde z w.w aut masz za mało kasy a już z tą Astra to pojechałeś po bandzie :shock:
Przy wielkim szczęściu znajdziesz Corollę i Mazdę ale szału nie będzie
Może Skoda Octavia?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

17 Kwi 2015, 11:00

Szczerze to nie sprawdzałem cen astry tylko zaczerpnąłem ją z wątku o aucie do 16 tysięcy, ale skoro pojechałem po bandzie to wiadomo odpuszczam ją :) Mogę naciągnąć budżet do 15 tysięcy.
Skoda Octavia myślę, że całkiem spoko opcja, poczytam trochę w Internecie na jej temat, dzięki za propozycję :)
MarcinNS91
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 11:14

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

17 Kwi 2015, 11:27

Dokładnie chodziło o H! J na klawiaturze zaraz obok H więc przez przypadek pomyłka nastąpiła, nawet nie zauważyłem. W takim razie astra H chyba jest w moim zasięgu, pytanie tylko czy warto tzn. czy spełni moje oczekiwania?

EDIT: Chyba jednak odpuszczę tę astrę bo widzę bardzo mało ogłoszeń z nią, a jak już coś jest to same diesle.
MarcinNS91
Nowicjusz

17 Kwi 2015, 17:33

Astra i Focus tak minimum 15k. Dużo aut z floty więc i tak będzie ciężko od razu coś znaleźć.
Nie myślałeś o A3 QUATTRO?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Kwi 2015, 20:43

A3 raczej odpada, paru znajomych miało i sporo narzekało, nie jestem jakoś przekonany. Co myślicie o Fieście mk6? Ciągnie mnie najbardziej do Forda. Fusion albo fiesta mk6, jak myślicie?
MarcinNS91
Nowicjusz

19 Kwi 2015, 21:13

Lepiej wziąć Focusa Mk1. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

19 Kwi 2015, 21:28

Też ciekawa opcja. Tyle, że wolałbym 5-cio drzwiowego, ale widzę, że za te pieniądze też dam radę kupić. Dzięki za propozycję :)
MarcinNS91
Nowicjusz

19 Kwi 2015, 21:30

Szukaj tych z lat 00-03 w Twoim budżecie czyli ok 12k. Patrz na TDDI jeśli diesel a z benzyn 1.8 16v
Koniu
Forumowicz VIP