Auto zarejestrow na ciężarowe 4 os przerejestrować na osobowe 5 osobo

29 Gru 2018, 21:31

Witam, stoję przed zakupem Audi a4 B8 combi jednak dotychczas zarejestrowane jest jako ciężarowe/van na 4 osoby a mi zależy żeby móc je zarejestrować jako osobowe na 5 osób. samochód fabrycznie spełnia warunki zwykłej osobówki(pasy, kanapa), ale po ściągnięciu go z zagranicy przerejestrowano je na ciężarówkę (pod firmę). Czytałem podobne posty ale najmłodszy jest z 2016 r, a ponoć coś zmieniło się w połowie 2018. Czy ktoś jest na czasie i wie jak ugryźć temat?? Czy mogę jechać po prostu na OSKP i to zmienić po czym wyrobić nowy dowód? :oops:
azimek
Obserwowany

29 Gru 2018, 21:39

Z moich info nie ma możliwości zmiany, wcześniej było tak że trzeba było przedstawić rachunki z ASO na zakup pasów i kanapy i wtedy na BT i diagnosta mógł zmienić status teraz już chyba tak się nie da
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Gru 2018, 22:39

azimek napisał(a): Czy mogę jechać po prostu na OSKP
Jechać owszem mozesz...ale po to zeby się zapytać jak to wygląda na dzien dzisiejszy.Kiedyś to trawilem :wink: ale prawie od 2 lat jestem na emeryturze i juz nie wnikam w to co się zmienia-dzieje na SKP/OSKP.
Temat tzw.zmian konstrukcyjnych w pojezdzie kiedyś robiły PSKP pod warunkiem ze mialy to w swoim zakresie działalności ale kiedy to się zmieniło niestety nie pamiętam.Musisz jeszcze uwazać przy takiej zmianie zeby nie mieć do czynienia z UC.Pamiętam takie zdarzenie ktore miał moj znajomek.Kupil auto od "wichłacza"-czyt.handlarza.Przeróbka z osobowki na cięzarowy/wiadomo cło,akcyza/Jak to się skończyło niestety tez juz nie pamietam.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Sty 2019, 12:33

A prześlij VIN tego audi. Może coś Ci podpowiemy - teraz dokument jest ważniejszy od rzeczywistości.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...