Awaria elektryki - Ford Focus

04 Gru 2011, 18:28

Kolejna zagadka detektywistyczna :)
Jechałem przez.. może 100km na palącej się kontrolce akumulatora. Przez ten czas gasła po rozpędzeniu się. Wszystko było w miarę w porządku, ale podczas powrotu do domu zapaliła się kontrolka ABS, później od hamulca ręcznego, poduszek i chyba czegoś tam jeszcze. Po jakimś czasie padły zegary (m.in. prędkościomierz :D), pogasły kontrolki, światła. Po paru kilometrach, jak zapewne się spodziewacie, zgasł silnik, przy zjeżdżaniu pewnie nie świecił się kierunkowskaz i stopy, bo jakiś gościu prawie we mnie wjechał.

Ktoś wie, co konkretnie mogło wysiąść? Nie wiem czy to istotne, ale od pół roku nie działają mi przednie wycieraczki (zatarł się silniczek czy coś tam). Jedyne, co w tej chwili działa, to licznik i awaryjne (chociaż słabo świecą i coś z prawej strony hałasuje, jak się je włączy).
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

04 Gru 2011, 20:00

LOTnick napisał(a):Jechałem przez.. może 100km na palącej się kontrolce akumulatora

Alternator..... :wink: :wink: Jezeli on padl to w następnej kolejności akumulator...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Gru 2011, 20:06

No chyba masz rację. Akumulator bardziej opłaca się wymienić, niż ładować, bo w maju skończyłby już 7 lat :D

A te wycieraczki mogły pomóc w awarii? Może jakiejś zwarcie robiły czy coś? Przy każdym odpaleniu silnika poruszały się o centymetr w górę i w dół. Teraz tak się zastanawiam, dlaczego mechanik ich nie odłączył (nie mam kasy na naprawę)?
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Gru 2011, 00:12

Refresh, bo nie było happy endu.
Do wymiany poszedł alternator, akumulator i jakieś tam druty. Wszystko w porządku, ale od kiedy akumulator kosztuje 430zł?? Trochę to naciągane, zwłaszcza że na allegro takie same chodzą po max 300zł. A robocizna nie jest wliczona w cenę aku tylko osobno. Kuta-schroty jedne :/
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika