Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości

03 Mar 2023, 17:04

Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom.

1 bbl (baryłka ropy naftowej) = 42 galony amerykańskie =~ 159 litrów

Dokładnie: 1 bbl = 158,987295 l

Baryłka jest stosowana do pomiaru zarówno surowej ropy naftowej, jak i produktów rafineryjnych, takich jak benzyna, olej napędowy, czy olej opałowy.

Historia baryłki sięga XVII wieku, kiedy to ropa naftowa zaczęła być przewożona w drewnianych beczkach o pojemności około 42 galonów. W XX wieku, gdy standardy pomiarowe były już ustalone, baryłka stała się powszechnie stosowaną jednostką w przemyśle naftowym i handlu ropą naftową.

Stosowanie baryłki ma wiele zalet, między innymi pozwala na łatwe porównywanie cen i ilości ropy naftowej na rynkach międzynarodowych. Dzięki temu baryłka jest jednym z kluczowych wskaźników rynku naftowego i często pojawia się w wiadomościach biznesowych i gospodarczych.

Myślę, że taka informacja przyda się na forum związanym z motoryzacją bo co chwila słyszymy w mediach jak skaczą ceny za baryłkę na rynku paliw :ok:
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

03 Mar 2023, 18:27

Ja zawsze się zastanawiam jak to jest... jak baryłka ropy drożeje to na stacjach bardzo szybko podskakują ceny, jednak w drugą stronę to już tak nie działa bo ceny nie chcą spadać lub robią to z dużym opóźnieniem.
Ktoś wyjaśni dlaczego tak jest? Tylko ja tak to widzę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2023, 19:33

Nie wiesz o co chodzi Rokiko? Ja nie wiadomo o co chodzi to chodzi o :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...
    Jak spać podczas wyprawy samochodowej?
    Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...