28 Lut 2020, 21:19
Witam.
Mam samochód peugeot 308 t7 1.4 95 km z 2009 r.
Tydzień temu byłem u mechanika na wymianę uszczelki pokrywy zaworów oraz wymianę oleju i filtra. Po tej wymianie wracając do domu załączył się wentylator chlodnicy I zaczęło szarpać samochodem po przejechaniu ok. 20 km. Gdy wróciłem do domu podpialem diagboxa i ukazał mi się błąd p11aa - usterka sygnał czujnik ciśnienia w przewodzie dolotowym, gdy go usuwam pojawia się ciągle. Wentylator pracuje non stop czy ciepły czy zimny silnik. Następnego dnia pojechałem do tego samego mechanika żeby zdiagnozować problem, po drodze po przejechaniu ok. 20 km. Auto nagle straciło i moc, pokazał się check engine i antipollution fault na wyświetlaczu. Kiedy auto zgasło na skrzyżowaniu odpaliłem to i znów odzyskał moc. Gdy dojechalem do mechanika, powiedzial ze to prawdopodobnie czujnik plynu chlodzacego i dlatego wentylator się zalacza. Zamowilem wiec czujnik, dzisiaj wymienilem, usunąłem blad i dalej jest to samo. Na forum znalazlem że w peugeocie 207 1.4 95km ten błąd może pokazać się poprzez niedokrecony korek wlewu oleju jak i również źle włożony bagnet. Sprawdziłem to wszystko i jest ok.
Więc co może być źle? Źle zamocowane uszczelka czy coś innego? Może mi ktoś pomóc bo nie wiem co dalej robić... proszę o pomoc