Bmw e60 pomyłka przy tankowaniu

29 Paź 2014, 20:30

Witam, jestem kobietą i potrzebuje pomocy panow.
Otóż zdarzył mi się straszny wypadek- zatankowałam benzynę do auta na ropę. Jest to bmw e60.
Podczas tankowania w zbiorniku ropy było już bardzo niewiele, benzyny nalałam za 80zl po czym przejechałam autem jakieś 50km. Już po drodze zacząl dziwnie delikatnie szarpać przy większej prędkości, a po 5godz gdy chciałam wracać do domu, już nie odpalił. Przyczyny domyśliliśmy sie dopiero holując auto do domu. W domu spuściliśmy tą benzynę i nalaliśmy do pełna ropy, ale okazało się, że rzekomo zdążyło juz cos pęknąc w silniku (nie pamiętam własnie jak to sie nazywało) i przez ta szparke podobno ropa dostaje sie teraz do oleju silnikowego i na razie auto jeżdzi, ale przez to może w każdej chwili calkiem zepsuc się silnik. Tak powiedział nam mechanik. Ale wujek i ojciec twierdzą, że to NIEMOZLIWE, aby od nalania benzyny do ropy zepsul sie silnik i wmawiaja mi ze chlopak na pewno mnie klamie z tym ze silnik jest do wymiany. Prosze wiec o opinie czy rzeczywiscie przez to co zrobilam, moglam calkiem zepsuc silnik?
julka20
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 2012
Auto: nie mam

29 Paź 2014, 23:24

W miejscu gdzie stoi samochód nie ma jakiejś plamy z oleju? Jeśli nie ma to jestem prawie pewien, że mechanik chciał Cię naciągnąć :)
Szymonn98
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Paź 2014, 14:49

O ile dobrze kojarzę,to E60-tki mają wszystkie diesle na common railu . Czyli po przejechaniu 50 km na takiej mieszance ,nie dziwię się że silnik się uszkodził. Benzyna nie ma takich właściwości smarnych jak ON więc zapewne uszkodził się układ wtryskowy. Natomiast o pęknięciach i szparach w silniku się nie wypowiadam,bo możliwe że to jakieś fantasy.
Według mnie silnik jest wyposażony w czujniki,które wcześniej powinny zatrzymać silnik,zanim dojdzie do poważniejszych mechanicznych uszkodzeń. Niestety nie można wykluczyć,że akurat w tym przypadku mogło się stać coś nadzwyczajnego.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna