BMW E90 - nie warto... (popełniłem wielki błąd)

26 Lut 2023, 15:34

Witam, chciałbym opisać jaki wielki błąd popełniłem nie słuchając kolegów z forum odnośnie tego że nie warto kupić tego modelu.
Jest to model z silnikiem N46B20 2.0 150KM. Wyposażenie w tym modelu jest na bardzo dobrym poziomie wg mnie ponieważ jest tam:
-> automat
-> skóra, podgrzewane fotele przednie
-> iDrive*
-> klimatyzacja drustrefowa
-> czujniki parkowania
To ile pieniędzy wsadziłem w ten samochód do jest nieporozumienie.
Kupiłem samochód 2 lata temu i od tego momentu zaczęła się historia z mechanikami ponieważ jak jedną rzecz naprawiłem to powiedziałem sobie ze jak jeszcze coś będzie to naprawie i na pewno będzie dalej służyć... no i służy dalej i świetnie się nim jeździ ale cały czas teraz jakaś mała pierdoła dochodzi żeby ją naprawić.
Może ja wymienię po kolei co zrobiłem w tym aucie i ile wydałem na to:
1. Uszczelniacze zaworowe, rozrząd + pakiet startowy + 1400+1200+1300
2. Czujnik ABS - 400
3. KATALIZATORY i SONDY - 7000
4. całe rurki które prowadzą płyn chłodniczy - 900 zł OEM
5. rolki od alternatora i paski jakieś - 500 zł
6. wymiana oleju w skrzyni automatycznej - ok. 1000 zł
7. mechanizm szyby prawy tył - 450 zł + dzisiaj zepsuła się tył lewa str. :?

A ten pierwszy punkt to robiłem na 3 razy. Ogólnie samochód zrobiony to mogę sprzedawać :lol:
Jedyny problem jest taki że nadal i tak pojawiają się błędy od tylnych sond(29F4 i 29F5) ale jest to nadal na gwarancji i mam jeszcze inne w domu co z aliexpress przyszły nie dawno.
Nie bierze już oleju a na początku to była tragedia. Mogę odpowiadać na pytania odnośnie tego modelu bo przeczytałem całe fora jak coś się działo z tym samochodem.

Mam zamiar sprzedać ten samochód. Po ile taki model mogę sprzedać?
No i będę szukał czegoś co nie będzie lubiło mechaników tak bardzo.
xTadeuszek
Nowicjusz

26 Lut 2023, 21:42

Trochę serwisu i reszta abcadło :D
Sądzę że i tak poszło ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Lut 2023, 22:54

Poza kąatami i sondami co też nie było najwidoczniej trafioną diagnozą to w sumie nie ma nic specjalnego na co można by było marudzić. Pakiet startowy, rozrząd robisz przy każdym aucie, reszta z racji wieku i przebiegu. I tak dobrze trafiłeś z zakupem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lut 2023, 00:13

Wydaje mi się że trafione było dobrze @kao bo na stacji przy poprzednim kacie były tragiczne wyniki a teraz lux malina, katy pod LPG. Albo go zostawić tak sobie myślę ale jakiś błąd się wczoraj też pojawił 28a3 i jak ma co chwilę coś być to chyba lepiej odpuścić może kto inny by szybko doszedł do tego.
xTadeuszek
Nowicjusz

27 Lut 2023, 06:19

xTadeuszek napisał(a):wczoraj też pojawił 28a3 i jak ma co chwilę coś być to chyba lepiej odpuścić może kto inny by szybko doszedł do tego.

Niestety tak będzie, na tą chwilę ciesz się że tylko miałeś takie naprawy auto sprzedaj i zapomnij o temacie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lut 2023, 16:24

A moglibyście mi powiedzieć ile mogę wołać za taki samochód? Tam jest jednak troszke zrobione i ma fajne wyposażenie wg mnie. 25-26 tysięcy?
Do tego doszły by jeszcze dwa zestawy kół letnie i zimowe na dwóch różnych alufelgach. Zrobić jakieś zdjęcia?
xTadeuszek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Niedzielny kierowca na autostradzie - nie bądź taki!
    W okresie świąteczno-noworocznym wielu polskich kierowców przemierza setki kilometrów, by spotkać się z bliskimi czy spędzić wolne dni z dala od domu. Nierzadko przynajmniej część trasy pokonują autostradą lub ...

27 Lut 2023, 19:16

Wycen tak żebyś nie stracił o ile jest w ogóle taka możliwość a prędzej czy później się ktoś znajdzie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lut 2023, 19:28

ok to w weekend będzie naprawiona szyba i wystawiam :D Podam linka tutaj
xTadeuszek
Nowicjusz