Brak ładowania po tygodniowym postoju [Lancer CS0 2.0 2003r)

Brak ładowania po tygodniowym postoju [Lancer CS0 2.0 2003r)

21 Sty 2014, 00:42

Witam!

Mam następujący problem:

Samochód - Lancer Kombi 2.0 z 2003 roku, przez tydzień stał na zewnątrz nie jeżdżony. W dniu wczorajszym, tj. poniedziałek (20.01.14), odkułem go z lodu i odpaliłem bez problemu. Przejechałem trasę około 100km i zaparkowałem w garażu, przy czym po zatrzymaniu się, samochód sam zgasł. No i nie mogłem go odpalić - powód: brak prądu. Jakiś tam był, ale za niski aby ruszyć rozrusznik.

Proszę o pomoc, gdzie szukać przyczyny awarii, najprawdopodobniej braku ładowania?

Auto odpala na kable i można jechać, ale zaświecają się po kolei kontroli, ABS, SRS, check engine - o dziwo kontrolka akumulatora się nie zapala ( czasem się rozjaśniała razem z jakąś inną).

Sprawdziłem miernikiem napięci na klemach: silnik włączony 11,32V, wyłączony: 11,70V :shock:
aduko
Obserwowany
 
Posty: 2
Rejestracja: 21 Sty 2014, 00:41
Prawo jazdy od: 12 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubiski Lancer Kombi 2.0
Silnik: 2.0 DOHC 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

Re: Brak ładowania po tygodniowym postoju [Lancer CS0 2.0 2003r)

21 Sty 2014, 09:56

Do kontroli jest alternator - aku nie jest z jakichś powodów ładowany. Świecenie wspomnianych kontrolek to wynik zbyt małego napięcia. Sterowniki tych urządzeń odbierają to jako zbyt małe napięcie zasilania i efektem jest zaświecenie kontrolek. Sam możesz sprawdzić przewody z aku do rozrusznika i z rozrusznika do alternatora, czy nie są luźne, albo czy nie uleciały. Jak będą ok, to altek do regeneracji.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Nie pomagam na PW
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 14464
Zdjęcia: 1184
Rejestracja: 12 Gru 2006, 14:25
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

Re: Brak ładowania po tygodniowym postoju [Lancer CS0 2.0 2003r)

21 Sty 2014, 10:27

Rano oddałem auto do regeneracji alternatora. Kable wszystkie wyczyszczone, poodpinane i ewidentnie brak ładowania.
aduko
Obserwowany
 
Posty: 2
Rejestracja: 21 Sty 2014, 00:41
Prawo jazdy od: 12 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubiski Lancer Kombi 2.0
Silnik: 2.0 DOHC 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Alfa Romeo Giulia GTA 1965 rok Alfa Romeo Giulia GTA 1965 rok
    Pośród Alf Romeo z lat 60., które najbardziej zapadły w pamięć jej miłośników, pierwszoplanową rolę zajmuje Giulia Sprint GTA, niezaprzeczalna gwiazda wyścigów. Jej kształt jest prawie taki, jak ...
    Audi Design - nowe koncepcje i kreatywne idee przyszłości Audi Design - nowe koncepcje i kreatywne idee przyszłości
    W przyszłości nie będzie istniał tylko jeden jedyny typ samochodu - formy mobilności będą różne. Dlatego projektanci Audi tworzą nowe koncepcje i kreatywne idee. Zasadniczo, kierują się wytyczną nowoczesnego sportowego ...

  •  
    • Warto przeczytać
    • 8 Runda Rajdowych Mistrzostw Świata
      Tuning Mazda, przezentacja, dym, woda
      Subaru Impreza STI
      MINI Clubman Bond Street, tył